You are here

Αναβάθμιση αξιολόγησης Ελληνικής από Capital Intelligence

13/12/2022 19:23

Σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελληνικής Τράπεζας σε «ΒΒ», από «ΒΒ-», προχώρησε ο οίκος Capital Intelligence Ratings, επικαλούμενος βελτιωμένο λειτουργικό περιβάλλον για την τράπεζα. Ταυτόχρονα, ο οίκος έθεσε τις προοπτικές της Ελληνικής Τράπεζας σε σταθερές, από θετικές.

Αναφορικά με τις σταθερές προοπτικές, ο Capital Intelligence τονίζει πως αυτές υποδεικνύουν ότι οι αξιολογήσεις της τράπεζες δεν θα αλλάξουν κατά τους επόμενους 12 μήνες.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι οι προοπτικές θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν σε θετικές στην περίπτωση που η προγραμματισμένη τιτλοποίηση Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) ολοκληρωθεί εντός των επόμενων 6 μηνών και στην περιπτωση που υπάρξει αξιοσημείωτη βελτίωση της κερδοφορίας της τράπεζας.

Αναφορικά με τις αξιολογήσεις της Ελληνικής Τράπεζας, ο CI τονίζει ότι αν και η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, όπως αυτή μετράται με τα ΜΕΔ, έχει βελτιωθεί σημαντικά, οι αβεβαιότητες, οι οποίες σχετίζονται με τις επιπτώσεις της σύγκρουσης στην Ουκρανία, τόσο στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων όσο και στην κερδοφορία της τράπεζας, είναι πιθανό να συνεχίσουν να περιορίζουν τις αξιολογήσεις.

Ειδικότερα, ο Capital Intelligence Ratings υπογραμμίζει πως η Ελληνική Τράπεζα διαθέτει μια καλά διαφοροποιημένη και σταθερή καταθετική βάση πελατών λιανικής τραπεζικής και έχει περιορισμένη εξάρτηση χρηματοδότησης από τις αγορές.

Αναφέρει επίσης ότι η ρευστότητα της τράπεζας συνεχίζει να είναι ισχυρή και η κεφαλαιακή της επάρκεια «ικανοποιητική», παραμένοντας πιστωτικά ισχυρή, ενώ οι κεφαλαιακοί της δείκτες είναι ισχυροί με την ποιότητα του κεφαλαίου της να είναι καλή.

Ωστόσο, ο οίκος αναφέρει πως η αναλογία των ΜΕΔ προς τα ίδια κεφάλαια «παραμένει υψηλή», αν και παρουσιάζει «σημαντική καθοδική πορεία», τονίζοντας παράλληλα ότι μέρος των ακαθάριστων ΜΕΔ επωφελείται από κρατική εγγύηση ύψους 90%, γεγονός που επιτρέπει στην Ελληνική Τράπεζας, όπως σημειώνει, να διατηρεί χαμηλότερα αποθεματικά για ενδεχόμενες ζημίες από δάνεια.

Αναφέρει επίσης ότι η μεγάλη καταθετική βάση πελατών, σε συνδυασμό με το σχετικά χαμηλό ποσοστό δανείων που διαθέτει στον ισολογισμό της, επιτρέπει στην Ελληνική Τράπεζα να χρησιμοποιεί σημαντικό μερίδιο ενεργητικού σε ρευστοποιήσιμους επενδυτικούς τίτλους.

Μια άλλη πιστωτική δύναμη για την Ελληνική Τράπεζας, σύμφωνα με τον CI, είναι η σημαντικά βελτιωμένη ποιότητα των δανείων της, όπως αποδεικνύεται από τη μείωση του δείκτη ΜΕΔ στο 10% στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Ωστόσο, ο Capital Intelligence Ratings σημειώνει πως η ποιότητα των δανείων της παραμένει «σημαντική πιστωτική πρόκληση», ενώ η υψηλή έκθεση του χαρτοφυλακίου δανείων της τράπεζας στην αγορά ακινήτων «προσθέτει περαιτέρω πίεση στην ποιότητα του ενεργητικού».

Επίσης, ο οίκος αναφέρει πως μια άλλη βασική πιστωτική πρόκληση για την τράπεζα είναι η χαμηλή κερδοφορία της, προσθέτοντας ότι η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε βελτιωμένη λειτουργική και καθαρή κερδοφορία το 1ο εξάμηνο του 2022, λόγω των υψηλότερων καθαρών εσόδων από τόκους και των χαμηλότερων προβλέψεων για δαπάνες από ζημίες δανείων.

Ωστόσο, ο CI αναφέρει πως οι δείκτες κερδοφορίας της Τράπεζας εξακολουθούν να είναι κάτω από τα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από το 2020.

«Το περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων πιθανότατα θα έχει θετικό αντίκτυπο στα καθαρά έσοδα από τόκους, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργική κερδοφορία εάν τα λειτουργικά έξοδα συγκρατηθούν στο τρέχον πληθωριστικό περιβάλλον», υπογραμμίζει.

Αναφέρει επίσης ότι η αλλαγή στην ανώτατη διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας το 2021, σε συνδυασμό με την εισαγωγή μιας πιο λιτής δομής διαχείρισης, αποτελεί βασικό στοιχείο για μια αναμενόμενη βελτιωμένη απόδοση στα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, ο οίκος αναφέρει πως η αναβολή της, από καιρό προγραμματισμένης, τιτλοποίησης ΜΕΔ για τις αρχές του 2023 "προσθέτει κάποια αβεβαιότητα" σε σχέση με την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και "επί του παρόντος περιορίζει περαιτέρω την αναβάθμιση των αξιολογήσεων".