You are here

Διχασμένοι οι αναλυτές για σημερινή αξιολόγηση S&P

14/09/2018 14:16

Διχασμένοι είναι οι αναλυτές για τη σημερινή αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s.

Από το σύνολο 10 οικονομολόγων που συμμετείχαν σε μίνι σφυγμομέτρηση της StockWatch, οι 5 αναμένουν επιβεβαίωση των ratings και οι υπόλοιποι 5 αναβάθμιση.

Στις 16 Μαρτίου, ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s αποφάσισε να διατηρήσει τη διαβάθμιση του αξιόχρεου της Κύπρου στα ίδια επίπεδα, παρατείνοντας την παραμονή της χώρας στην κατηγορία «σκουπίδια», στην οποία βρίσκεται από το 2012. Επιβεβαίωσε τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις της Κύπρου στο BB+/B, διατηρώντας τις θετικές προοπτικές.

H Κύπρος πρέπει να αναβαθμιστεί κατά 1 βαθμίδα για να φτάσει σε επενδυτική βαθμίδα.

Οι οίκοι δεν ανακοινώνουν τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων αν κρίνουν ότι δεν είναι απαραίτητο.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη σφυγμομέτρηση εκτιμούν ότι υπάρχει αρκετή πρόοδος όσον αφορά την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κυρίως μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής της Ελληνικής με τη ΣΚΤ και την πώληση ΜΕΔ από την Τρ. Κύπρου.

Σημειώνουν ωστόσο ότι για να επέλθει αναβάθμιση θα πρέπει να συνεχιστεί η δημοσιονομική πειθαρχία ενώ τονίζουν ότι οι οίκοι αναμένουν να δουν πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση στις τράπεζες.

Στις προκλήσεις της οικονομίας, σημειώνεται, είναι η παραμονή του δημοσίου χρέους σε ψηλά επίπεδα.

Της Γεωργίας Χαννή