You are here

Moody’s: Αναμένει αποκλιμάκωση ανταγωνισμού στις τράπεζες

15/03/2018 06:21

Η βελτίωση της οικονομίας της Κύπρου αναμένεται να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες δανεισμού, οι οποίες θα περιορίσουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών για την προσέλκυση φερέγγυων δανειοληπτών προσφέροντας χαμηλότερα επιτόκια, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο του outlook, οι νέες ευκαιρίες δανεισμού θα αυξήσουν τα περιουσιακά στοιχεία που δημιουργούν εισόδημα στις τράπεζες, δίνοντας ώθηση στα καθαρά έσοδα από τόκους, τα οποία υποχώρησαν κατά 12% το Σεπτέμβριο από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους ενώ θα επηρεάσουν θετικά τα κέρδη προ προβλέψεων.

Σημειώνεται ότι παρά το βελτιωμένο οικονομικό περιβάλλον, θα χρειαστεί χρόνος για την αποκατάσταση των ισολογισμών των κυπριακών τραπεζών λόγω της μεγάλης περιόδου θεραπείας των δανείων που αναδιαρθρώνονται προτού αναταξινομηθούν ως εξυπηρετούμενα καθώς και του σημαντικού όγκου του χρέους.

«Η πλειοψηφία των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι τα δάνεια των νοικοκυριών που έχουν βελτιωθεί ελάχιστα τα τελευταία χρόνια, παρά την οικονομική ανάπτυξη, γεγονός που μας δείχνει ότι η οργανική μείωση τους θα είναι ιδιαίτερα αργή», αναφέρει ο οίκος.

«Εξαιρουμένης της εθνικής πρωτοβουλίας για την αναδιάρθρωση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, αναμένουμε από τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα να έχει την πιο σταδιακή βελτίωση στις μετρήσεις της ποιότητας του ενεργητικού της επειδή τα δάνεια προς νοικοκυριά αποτελούσαν το 80% των ακαθάριστων δανείων τον Ιούνιο του 2017», σημειώνεται.

Βοηθά τράπεζες το ισχυρό ΑΕΠ

Ο οίκος σημειώνει ότι η ψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ της Κύπρου από το 2008 ωφελεί τις τράπεζες.

Την Πέμπτη, η Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου δημοσίευσε στοιχεία που δείχνουν ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της χώρας επιταχύνθηκε στο 3,9% το 2017 από 3,4% το 2016.

«Η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη είναι θετική για τις κυπριακές τράπεζες, καθώς υποστηρίζει τις αξίες των περιουσιακών στοιχείων, βελτιώνει την ικανότητα αποπληρωμής του μεγάλου αριθμού νοικοκυριών και επιχειρήσεων που αθετούν τις υποχρεώσεις τους και παρέχει στις τράπεζες αυξημένες ευκαιρίες δανεισμού, οι οποίες θα στηρίξουν τα μειωμένα κέρδη προ προβλέψεων», τονίζεται.

Η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας ενισχύει τις ταμειακές ροές των επιχειρήσεων και βελτιώνει τις συνθήκες της αγοράς εργασίας για τα νοικοκυριά (η ανεργία στην Κύπρο μειώθηκε στο 9,8% τον Ιανουάριο του 2018 από 10,3% το Δεκέμβριο του 2017 και 16,7% τον Ιανουάριο του 2015).

Σημειώνεται ότι η ισχυρότερη αύξηση του ΑΕΠ θα ενισχύσει την ικανότητα αποπληρωμής του χρέους των δανειοληπτών, διευκολύνοντας τις αναδιαρθρώσεις των δανείων, ιδίως στον τομέα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που είναι πιο ευάλωτος στις οικονομικές μεταβολές και ωφελείται από την οικονομική ανάκαμψη.

Ωστόσο, επισημαίνεται, η αποσύνδεση μεταξύ των επιδόσεων της οικονομίας και της ποιότητας των δανείων λιανικής, η οποία ελάχιστα βελτιώθηκε τα τελευταία τρία χρόνια οικονομικής ανάκαμψης, υποδηλώνει ότι η σημαντική μείωση των ψηλών αποθεμάτων μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, θα είναι ιδιαίτερα αργή. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα σε όλη την Κύπρο ανήλθαν στο 44% των μικτών δανείων τον Νοέμβριο του 2017.

Οι κυπριακές τράπεζες θα επωφεληθούν επίσης από τις ισχυρότερες τιμές των ακινήτων, οι οποίες θα στηρίξουν τις τιμές των εξασφαλίσεων, που θα περιλαμβάνουν την ανάγκη για πρόσθετες προβλέψεις για τα υπάρχοντα ΜΕΔ.

Η πτώση των τιμών των ακινήτων προτρέπει τις τράπεζες να μειώσουν τα ποσά που αναμένουν να ανακάμψουν από την εγγύηση για τη στήριξη προβληματικών δανείων και να αυξήσουν τις προβλέψεις τους.

Σύμφωνα με τους Moody’s, η Τράπεζα Κύπρου θα κερδίσει περισσότερο δεδομένου ότι έχει τη μεγαλύτερη άμεση έκθεση σε εγχώρια ακίνητα. Η τράπεζα είχε €1,6 δισ. περιουσιακών στοιχείων στον ισολογισμό της στις 31 Δεκεμβρίου 2017 και θα είναι σε καλύτερη θέση να τα πωλήσει ως αποτέλεσμα της αυξημένης δραστηριότητας στην αγορά ακινήτων.

Της Γεωργίας Χαννή