You are here

Moody’s: Ανασκόπηση αξιολογήσεων BOCH, ΗΒ, RCB

21/05/2021 11:56

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s έχει ολοκληρώσει την περιοδική ανασκόπηση των αξιολογήσεων της Τράπεζας Κύπρου, της Ελληνικής Τράπεζας και της RCB Bank, σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις.

Ο οίκος αναφέρεται σε πιστωτικές αδυναμίες όπως η αδύναμη ποιότητα ενεργητικού στην Ελληνική Τράπεζα και στην Τράπεζα Κύπρου. Σχολιάζει επίσης, θέματα όπως η κερδοφορία και οι προσπάθειες μείωσης των προβληματικών δανείων.

Όπως σημειώνεται, οι ανακοινώσεις δεν αποτελούν ενέργειες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και ένδειξη του κατά πόσον είναι πιθανή μια ενέργεια αξιολόγησης στο εγγύς μέλλον.

Προστίθεται ότι οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας και η προοπτική / η κατάσταση αξιολόγησης δεν μπορούν να αλλάξουν σε μια αξιολόγηση χαρτοφυλακίου και επομένως δεν επηρεάζονται από τις εν λόγω ανακοινώσεις.

Τρ. Κύπρου

Σε ότι αφορά την Τράπεζα Κύπρου, σημειώνεται ότι οι αξιολογήσεις καταθέσεων B3 καθορίζονται από τη βασική αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας Caa1 της τράπεζας (BCA) και από την ανάλυση Moody's Advanced Loss Given Failure (LGF), αντικατοπτρίζοντας την προστασία που παρέχεται στους καταθέτες από κατώτερους τίτλους απορρόφησης ζημιών.

Η βαθμολογία caa1 BCA της Τράπεζας Κύπρου αντικατοπτρίζει την αδύναμη ποιότητα ενεργητικού, η οποία παραμένει η βασική πιστωτική αδυναμία παρά τη σημαντική μείωση των προβληματικών δανείων τα τελευταία χρόνια.

Το BCA της Τράπεζας Κύπρου καταγράφει επίσης την ενισχυμένη χρηματοδότηση, ρευστότητα και αποθέματα κεφαλαίων με βάση τις καταθέσεις, αν και οι συνεχιζόμενες πιέσεις στην κερδοφορία περιορίζουν την ικανότητα της τράπεζας να παράγει κεφάλαια εσωτερικά.

Ο οίκος αναμένει ότι οι συνεχείς προσπάθειες της τράπεζας να μειώσει τα προβληματικά δάνεια, οργανικά και μη οργανικά, θα αντισταθμίσουν πιθανώς, νέες προβληματικές εισροές δανείων που προέρχονται από την πανδημία, μετά την άρση των κυβερνητικών μέτρων στήριξης.

Ελληνική

Οι αξιολογήσεις κατάθεσης B3 της Ελληνικής καθορίζονται από τη βασική αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας Caa1 της τράπεζας (BCA) και από την ανάλυση Moody's Advanced Loss Given Failure (LGF), αντικατοπτρίζοντας την προστασία που παρέχεται στους καταθέτες από κατόχους κατώτερων χρεογράφων.

Το caa1 BCA της Ελληνικής Τράπεζας αντικατοπτρίζει την αδύναμη ποιότητα ενεργητικού, η οποία παραμένει η βασική πιστωτική αδυναμία παρά τη σημαντική μείωση των προβληματικών δανείων τα τελευταία χρόνια.

Το caa1 BCA της Ελληνικής Τράπεζας καταγράφει επίσης τα ισχυρά αποθέματα κεφαλαίων της τράπεζας, τη βελτιωμένη δομή χρηματοδότησης βάσει καταθέσεων λιανικής μετά την εξαγορά της ΣΚΤ, τα ισχυρά ρευστά περιουσιακά στοιχεία και την ενισχυμένη προ προβλέψεων κερδοφορία, υποστηριζόμενη από το ισχυρό franchise λιανικής.

Ο οίκος αναμένει ότι η τράπεζα θα εντείνει τις προσπάθειές της για τη μείωση των προβληματικών δανείων μη οργανικά, ενώ οι οργανικές προσπάθειες που συνεχίζονται, πιθανώς αντισταθμίζουν τις εισροές νέων προβληματικών δανείων που προέρχονται από την πανδημία μετά την άρση των κυβερνητικών μέτρων στήριξης.

RCB

Οι αξιολογήσεις καταθέσεων B1 της RCB Bank καθορίζονται από την αξιολόγηση βασικής πιστοληπτικής ικανότητας b2 της τράπεζας (BCA) και από την άνοδο ενός σημείου ως αποτέλεσμα της μέτριας πιθανότητας υποστήριξης συνεργατών από τη ρωσική VTB, PJSC (BankVTB, Baa3, b1 ) σε περίπτωση ανάγκης, δεδομένων των ισχυρών δεσμών τους και του 46,3% της Bank VTB στην RCB Bank.

Το b2 BCA της RCB Bank αντικατοπτρίζει τα χαμηλά ΜΕΔ και τα αποθέματα σταθερού κεφαλαίου.

Ο οίκος θεωρεί επίσης, ότι το περιορισμένο αυτόνομο εγχώριο franchise της τράπεζας και οι υψηλές συγκεντρώσεις χρηματοδότησης και δανείων, μετριάζονται εν μέρει από τη χρηματοδοτική υποστήριξη και τις εγγυήσεις από την VTB.

Της Γεωργίας Χαννή