You are here

Moody’s: Αβέβαιη η ποιότητα ενεργητικού κυπριακών τραπεζών

11/05/2021 12:12

Τα δάνεια στα βιβλία των τραπεζών της ΕΕ που παραμένουν υπό μακροχρόνιο μορατόριουμ είναι πιο πιθανό να υπο-αποδώσουν, με την πιστωτική ποιότητα να είναι ιδιαίτερα αβέβαιη στην Ιταλία, την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ουγγαρία, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

«Αναμένουμε ότι τα προβληματικά δάνεια θα αυξηθούν στις περισσότερες χώρες της ΕΕ καθώς μειώνονται τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης», αναφέρει ο Bernhard Held, αντιπρόεδρος των Moody's και συγγραφέας της έκθεσης. 

Επισημαίνεται ότι τα υπόλοιπα δάνεια που επωφελούνται από την αναστολή, θα είναι οι κύριοι οδηγοί πιθανής επιδείνωσης της ποιότητας ενεργητικού, επειδή ενδέχεται να έχουν χαμηλότερη πιστωτική ποιότητα από εκείνα που επανέλαβαν την αποπληρωμή νωρίτερα.

Σύμφωνα με τους Moody’s, τα τραπεζικά συστήματα στην Κύπρο, την Ιταλία και την Πορτογαλία φαίνονται πιο ευάλωτα σε χαμηλότερες πιστωτικές επιδόσεις κατά τη διάρκεια του 2021.

Συνολικά, χορηγήθηκαν δάνεια περίπου €900 δισ. από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) - σύμφωνα με τις αναβολές πληρωμών κατά τη διάρκεια του 2020.

Χάρη στα γενναιόδωρα κυβερνητικά μέτρα στήριξης, πολλά δάνεια προήλθαν από αναστολές αποπληρωμής δανείων και η ΕΑΤ διαπίστωσε ότι λιγότερα από €320 δισ. εξακολουθούν να υπόκεινται σε μορατόριουμ στο τέλος του 2020, αλλά η μείωση δεν κατανέμεται ομοιόμορφα σε τραπεζικά συστήματα.

Της Γεωργίας Χαννή