You are here

Moody’s: Επιβεβαίωση αξιολογήσεων τραπεζών με θετικό outlook

10/11/2020 14:09

Σε επιβεβαίωση των αξιολογήσεων του για την Τρ. Κύπρου και την Ελληνική προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, με το outlook να παραμένει σε θετικό ορίζοντα.

Η επιβεβαίωση αφορά όλες τις διαβαθμίσεις περιλαμβανομένης της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης καταθέσεων στο B3.

Η επιβεβαίωση των αξιολογήσεων των τραπεζών αντικατοπτρίζει τα βελτιωμένα προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας τους και τα ενισχυμένα επίπεδα κεφαλαίου σε σύγκριση με πριν από λίγα χρόνια τα οποία αντισταθμίζονται από τους αρνητικούς κινδύνους που απορρέουν από τις αρνητικές επιπτώσεις του κορωνοϊού στην κυπριακή οικονομία.

Οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν τις προσδοκίες του οίκου ότι οι δύο τράπεζες θα είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στο πιο απαιτητικό περιβάλλον, διατηρώντας παράλληλα τα αποθέματα κεφαλαίων και ρευστότητας πολύ πάνω από τα ρυθμιστικά ελάχιστα.

Οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν τα επόμενα τρίμηνα, εάν οι τράπεζες διατηρήσουν το ισχυρά κεφάλαια και τη ρευστότητα τους, εάν ο αντίκτυπος στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων μετά την επανάληψη των πληρωμών για δάνεια που βρίσκονται επί του παρόντος σε μορατόριουμ είναι περιορισμένος και ο αντίκτυπος του κορονωϊού στην οικονομία περιοριστεί.

Τρ. Κύπρου

Για την Τρ. Κύπρου αναφέρεται ότι οι αξιολογήσεις B3 για τις καταθέσεις καθοδηγούνται από την αξιολόγηση βασικής πιστοληπτικής ικανότητας που βρίσκεται στο caa1 και μια αύξηση μιας ποσοστιαίας μονάδας που προκύπτει από την προστασία που παρέχεται στους καταθέτες από περισσότερους κατώτερους τίτλους που απορροφούν ζημιές.

Η επιβεβαίωση των αξιολογήσεων της Τράπεζας Κύπρου λαμβάνει υπόψη την ενισχυμένη χρηματοδότηση βάσει καταθέσεων, ρευστότητα και αποθεματικά κεφαλαίων, που την καθιστά καλά τοποθετημένη για να αντέχει τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε δείκτη ιδίων κεφαλαίων 14,3% στα τέλη Ιουνίου 2020, που είναι πάνω από το ρυθμιστικό ελάχιστον 9,7%.

Το προφίλ χρηματοδότησης της τράπεζας ενισχύθηκε σταδιακά μετά την τραπεζική κρίση, με τη βελτίωση να επιταχύνεται με την πρόσφατη πώληση προβληματικών δανείων της τράπεζας.

Η τράπεζα χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από καταθέσεις με χαμηλό δείκτη δανείων προς καταθέσεις 60%, και ρευστά περιουσιακά στοιχεία περίπου 34% του συνόλου περιουσιακών στοιχείων τον Ιούνιο του 2020.

Η επιβεβαίωση αναγνωρίζει επίσης το πιο δύσκολο περιβάλλον λειτουργίας λόγω της πανδημίας, το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των ΜΕΔ και σε ασθενέστερες ανακτήσεις που θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν την ποιότητα, την κερδοφορία και τα κεφάλαια της τράπεζας παρά το ενισχυμένο προφίλ φερεγγυότητας.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν ψηλά στο 22% των ακαθάριστων δανείων τέλη Ιουνίου 2020, παρά την πτώση μετά τη συμφωνία πώλησης ΜΕΔ.

Η θετική προοπτική για τις αξιολογήσεις των μακροπρόθεσμων καταθέσεων αντικατοπτρίζει την προσδοκία των Moody’s ότι η Τράπεζα Κύπρου θα είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στο δύσκολο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων ψηλότερων ΜΕΔ και αυξημένων προβλέψεων για απώλεια δανείων, διατηρώντας παράλληλα τα αποθέματα κεφαλαίου και ρευστότητας πολύ πάνω από τα ρυθμιστικά ελάχιστα.

Ενώ ο οίκος αναγνωρίζει ότι η σχετική ενίσχυση στο προφίλ φερεγγυότητας της τράπεζας, μετά την πιθανή συμφωνία πώλησης ΜΕΔ, ασκεί ήδη ανοδική πίεση στις αξιολογήσεις στο πλαίσιο των σχετικά χαμηλών επιπέδων τους, η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να οδηγεί σε σημαντική αβεβαιότητα.

Ελληνική

Οι αξιολογήσεις καταθέσεων B3 της Ελληνικής Τράπεζας αποτυπώνουν την αξιολόγηση βασικής πιστοληπτικής ικανότητας που βρίσκεται στο caa1 και μια αύξηση μίας ποσοστιαίας μονάδας που προκύπτει από την προστασία που παρέχεται στους καταθέτες από περισσότερους κατώτερους τίτλους που απορροφούν ζημιές.

Η επιβεβαίωση της βαθμολογίας της Ελληνικής Τράπεζας καταγράφει 1) τα ψηλά κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας, με δείκτη κεφαλαίου Common Equity Tier 1 (CET1) 19,8% τον Ιούνιο του 2020, πολύ πάνω από το ελάχιστο ρυθμιστικό του 9,55%, (2) τη βελτιωμένη δομή χρηματοδότησης βάσει καταθέσεων λιανικής και υψηλά ρευστά περιουσιακά στοιχεία σε ποσοστό άνω του 45% του ενεργητικού και (3) τη συνεχιζόμενη κερδοφορία στις δραστηριότητες της από το 2018, υποστηριζόμενη από το ισχυρότερο franchise λιανικής μετά την απόκτηση της από την ΣΚΤ.

Το τρέχον προφίλ φερεγγυότητας και ρευστότητας της τράπεζας της παρέχει ισχυρά αποθέματα για να αντέξει τις αρνητικές επιπτώσεις της τρέχουσας πανδημίας .

Ταυτόχρονα, η επιβεβαίωση αναγνωρίζει το πιο απαιτητικό περιβάλλον λειτουργίας λόγω της πανδημίας και την εκτίμηση του οίκου ότι αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των MEΔ και σε ασθενέστερες ανακτήσεις. Οι τρέχουσες συνθήκες πιθανότατα θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν την ποιότητα και την κερδοφορία του ενεργητικού της τράπεζας. Η τράπεζα εξακολουθεί να έχει πολύ υψηλό δείκτη ΜΕΔ στο 26,4% τον Ιούνιο του 2020, ή 19,5% εάν αποκλειστούν τα δάνεια που εγγυάται η κυβέρνηση.

Οι θετικές προοπτικές για τις αξιολογήσεις των μακροπρόθεσμων καταθέσεων αντικατοπτρίζουν την προσδοκία του οίκου ότι η Ελληνική Τράπεζα θα είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στο δύσκολο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων ψηλότερων ΜΕΔ και αυξημένων προβλέψεων για απώλεια δανείων, διατηρώντας παράλληλα τα αποθέματα κεφαλαίου και ρευστότητας πολύ πάνω από τα ρυθμιστικά ελάχιστα.

Ενώ οι Moody's αναγνωρίζουν ότι το προφίλ φερεγγυότητας της τράπεζας έχει ήδη ασκήσει ανοδικές πιέσεις στις βαθμολογίες, στο πλαίσιο των σχετικά χαμηλών επιπέδων τους, η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να οδηγεί σε σημαντική αβεβαιότητα.

Όλες οι βαθμολογίες των τραπεζών θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν εάν καταφέρουν να διατηρήσουν τις βελτιώσεις στις μετρήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας, ενώ περιορίζουν τυχόν επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού και της κερδοφορίας που προκαλείται από την πανδημία.

Ο οργανισμός αξιολόγησης αναμένει αύξηση της πίεσης αξιολόγησης όσο αυξάνεται η μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων μετά την επανέναρξη των πληρωμών δανείων για δάνεια που βρίσκονται επί του παρόντος σε αναστολή πληρωμών και καθώς η παγκόσμια πανδημία πλησιάζει σε έλεγχο.

Οι βαθμολογίες καταθέσεων των τραπεζών μπορούν επίσης να αναβαθμιστούν μετά τη δημιουργία μεγαλύτερων αποθεμάτων για απορρόφηση ζημιών ή εάν ο οργανισμός αξιολόγησης καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ένα μικρότερο μέρος των υποχρεώσεων των τραπεζών διατρέχουν κίνδυνο απώλειας.

Η θετική προοπτική για τις αξιολογήσεις καταθέσεων των τραπεζών μπορεί να αλλάξει σε σταθερή εάν οι τράπεζες καταγράψουν σημαντική εξασθένιση των κεφαλαίων τους και των συνολικών προφίλ φερεγγυότητας, πιθανώς ως συνέπεια μιας παρατεταμένης οικονομικής αναστάτωσης λόγω της πανδημίας.

Της Γεωργίας Χαννή