You are here

Moody’s: Ισχυρή ποιότητα ενεργητικού RCB Bank

13/06/2019 07:13

Η ποιότητα ενεργητικού της RCB Bank είναι ισχυρή με χαμηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Σε σημείωμά του για την τράπεζα, ο οίκος αναφέρεται επίσης στους υγιείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας.

Στα θετικά περιλαμβάνονται επίσης οι σημαντικοί δεσμοί με την Τράπεζα VTB που στηρίζει το συνολικό franchise και την κερδοφορία της.

Οι αξιολογήσεις καταθέσεων B1 / Not Prime ενσωματώνουν (1) τη βασική πιστωτική αξιολόγηση της τράπεζας και (2) την αύξηση μίας βαθμίδας στα ratings καταθέσεων λόγω της άποψης ότι υπάρχει μέτρια πιθανότητα στήριξης από τη Ρωσική Τράπεζα VTB, σε περίπτωση ανάγκης, με γνώμονα τους ισχυρούς δεσμούς και το ποσοστό συμμετοχής 46,3% της VTB στην RCB.

Η βασική αξιολόγηση της RCB Bank λαμβάνει υπόψη (1) τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ VTB και RCB (2), τα χαμηλά ΜΕΔ της τράπεζας και (3) τα αποθέματα στέρεων κεφαλαίων.

Ταυτόχρονα, η αξιολόγηση αντικατοπτρίζει επίσης το περιορισμένο αυτόνομο franchise της τράπεζας, το οποίο ωστόσο, σταδιακά αυξάνεται και ενισχύεται και την ψηλή συγκέντρωση χρηματοδότησης και δανείων ενώ οι κίνδυνοι περιορίζονται εν μέρει από τη χρηματοδότηση της στήριξης και των εγγυήσεων της VTB.

Οι σταθερές προοπτικές για τις μακροπρόθεσμες καταθέσεις της RCB Bank αντανακλούν την προσδοκία ότι η τράπεζα θα διατηρήσει τους ισχυρούς δεσμούς με την VTB, ενώ τα οικονομικά μεγέθη της θα παραμείνουν γενικά αμετάβλητα στους επόμενους 12-18 μήνες.

Η αυτόνομη αξιολόγηση της Τράπεζας και τα ratings καταθέσεων θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν ύστερα από μια ουσιαστική ενίσχυση στην εγχώρια ανεξαρτησία της, οδηγώντας σε ένα πιο κατανεμημένο προφίλ με δάνεια και καταθέσεις, διατηρώντας ταυτόχρονα την ισχυρή ποιότητα ενεργητικού και την κεφαλαιοποίηση.

Αναβάθμιση θα μπορούσε να προκύψει επίσης μετά από βελτίωση του προφίλ πιστωτικού κινδύνου της VTB ή και υψηλότερη αξιολόγηση της υποστήριξης θυγατρικών.

Η βαθμολογία των καταθέσεων της RCB Bank θα μπορούσε να αναβαθμιστεί εάν η δομή της ευθύνης της αλλάξει κατά τρόπο που θα αυξήσει το μαξιλάρι απορρόφησης ζημιών
για τους καταθέτες.

Αντίθετα, η αυτόνομη αξιολόγηση της τράπεζας και των ratings καταθέσεων της θα μπορούσε να υποβαθμιστεί μετά από (1) αποδυνάμωση των χρηματοδοτικών και δανειακών δεσμών της με την VTB ή και (2) επιδείνωση των χρηματοοικονομικών θεμελιωδών της μεγεθών, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των προβληματικών δανείων ή της εξασθένησης της κερδοφορίας και των κεφαλαιακών αποθεμάτων.

Υποβάθμιση θα μπορούσε επίσης να προκύψει μετά από μείωση της ικανότητας της Τράπεζας VTB ή χαμηλότερης αξιολόγησης της προθυμίας της να στηρίξει την RCB Bank, σε περίπτωση ανάγκης.

Η βαθμολογία των καταθέσεων της RCB Bank θα μπορούσε να υποβαθμιστεί αν οι υποχρεώσεις της αλλάξουν με τρόπο που θα μείωναν το μαξιλάρι απορρόφησης ζημιών για τους καταθέτες.

Της Γεωργίας Χαννή