You are here

Moody’s: Κινήσεις αξιολογήσεων ΣΚΤ, Ελληνικής

07/09/2018 21:38

Ο οίκος αξιολόγησης Mood’s αναβαθμίζει και στη συνέχεια θα αποσύρει τις αξιολογήσεις για τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα ενώ διατηρεί την αναθεώρηση για αναβάθμιση των αξιολογήσεων της Ελληνικής Τράπεζας.

Οι ενέργειες οφείλονται στην απόσυρση της τραπεζικής άδειας της ΣΚΤ και την ολοκλήρωση της μεταφοράς των υγιεινών περιουσιακών στοιχείων και καταθέσεων πελατών στην Ελληνική Τράπεζα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου, οι μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις καταθέσεων της ΣΚΤ αναβαθμίζονται σε Caa1 από Caa2 και οι μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις αντισυμβαλλομένου σε B2 από Caa2.

Ταυτόχρονα, ο οίκος έχει επεκτείνει την αναθεώρηση για αναβάθμιση των μακροπρόθεσμων αξιολογήσεων καταθέσεων της Ελληνικής.

Η αναθεώρηση της βαθμολογίας για τις αξιολογήσεις των δύο τραπεζών ξεκίνησε στις 13 Ιουλίου όταν η κυπριακή κυβέρνηση ενέκρινε την προσφορά της Ελληνικής για απόκτηση του ισολογισμού της ΣΚΤ που αποτελείται από υγιή περιουσιακά στοιχεία, όλες τις καταθέσεις πελατών , ορισμένες άλλες υποχρεώσεις και ίδια κεφάλαια.

Στη συνέχεια, ο οργανισμός αξιολόγησης θα αποσύρει όλες τις βαθμολογίες για τη ΣΚΤ. Πριν από την απόσυρση, οι προοπτικές για τις αξιολογήσεις της ΣΚΤ παραμένουν υπό αναθεώρηση και ευθυγραμμίζονται με τις προοπτικές της Ελληνικής.

Επωφελούνται οι καταθέτες

Ο οίκος σημειώνει ότι οι καταθέτες επωφελούνται τώρα από το χαμηλότερο προφίλ κινδύνου της Ελληνικής. Διατηρεί υπό αναθεώρηση για αναβάθμιση τα ratings της Ελληνικής μέχρι να διαφανεί ο τελικός ισολογισμός που θα απορροφήσει και οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η ΣΚΤ θα παράσχει στην Ελληνική ενημερωμένες οικονομικές πληροφορίες σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις που απέκτησε στις 18 Σεπτεμβρίου και η Ελληνική θα προβεί σε νέα αποτίμηση.

Ο οίκος υπογραμμίζει τις προκλήσεις ενοποίησης που προκύπτουν από τα περιουσιακά στοιχεία του ενεργητικού, τις υποχρεώσεις τις ΣΚΤκαι το προσωπικό, ενώ η Ελληνική πρέπει να συνδυάσει τον ισολογισμό της ΣΚΤ με τον δικό της χωρίς να βλάπτει την υπάρχουσα επιχειρηματική του δραστηριότητα. Η Ελληνική πρέπει επίσης να ενσωματώσει με επιτυχία το νεοαποκτηθέν προσωπικό διατηρώντας τη νεοαποκτηθείσα πελατειακή της βάση.

Η αναθεώρηση θα εστιαστεί στο βαθμό που η εξαγορά θα ενισχύσει το franchise της Ελληνικής και τα χρηματοοικονομικά της θεμελιώδη.
Ο οίκος αναμένει ότι τα κεφαλαιακά αποθέματα της τράπεζας θα παραμείνουν σχετικά ψηλά, με το δείκτη του κεφαλαίου κοινών μετοχών της Κατηγορίας 1 να υπερβαίνει το 14%. Η τράπεζα πρόσφατα εξασφάλισε €150 εκ. για την υποστήριξη της εξαγοράς. Η αύξηση κεφαλαίου αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Οι αξιολογήσεις της Ελληνικής θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν εάν η τράπεζα εκτελέσει με επιτυχία την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων της ΣΚΤ και την προγραμματισμένη αύξηση κεφαλαίου της, ενώ ολοκληρώσει με επιτυχία την ενσωμάτωση των δύο επιχειρήσεων. Οι αξιολογήσεις καταθέσεων θα μπορούσαν επίσης να αναβαθμιστούν μετά από αλλαγές στην δομή ευθύνης που θα οδηγούσε σε μεγαλύτερο μαξιλάρι απορρόφησης απώλειας από τους καταθέτες.

Οι αξιολογήσεις των καταθέσεων της HB θα μπορούσαν να επιβεβαιωθούν εάν η τράπεζα αποτύχει να ολοκληρώσει την απόκτηση.

Της Γεωργίας Χαννή