You are here

Moody’s: Κλειδί η εγχώρια παρουσία της RCB

09/12/2019 07:22

Κλειδί για τη μελλοντική ανάπτυξη της RCB και κυρίως για την πιστοληπτική της αξιολόγηση αποτελεί η μεγέθυνση και ενδυνάμωση του εγχώριου της franchise, σύμφωνα με τους Moody’s, καθώς η τράπεζα συνεχίζει να έχει ισχυρούς δεσμούς με τη VTB.

Σε αναλυτική του έκθεση για την τράπεζα, ο οίκος αναφέρεται στα πλεονεκτήματα της RCB αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Στα πλεονεκτήματα της RCB είναι οι σχέσεις με τη VTB (έχει το 46% της RCB) που υποστηρίζουν το franchise και την κερδοφορία, η ισχυρή ποιότητα ενεργητικού με χαμηλό δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι ισχυροί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Στις πιστωτικές προκλήσεις περιλαμβάνεται το σχετικά μικρό και αναπτυσσόμενο αυτόνομο εγχώριο franchise, η υψηλή συγκέντρωση δανείων και η ψηλή συγκέντρωση χρηματοδότησης, αν και ο κίνδυνος αναχρηματοδότησης μετριάζεται σε μεγάλο βαθμό από την τράπεζα VTB.

Οι σταθερές προοπτικές για τις μακροπρόθεσμες καταθέσεις της RCB Bank (Β1) αντικατοπτρίζουν την προσδοκία του οίκου ότι θα διατηρηθούν οι ισχυρές σχέσεις με τη VTB και τα οικονομικά μεγέθη της τράπεζας θα παραμείνουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητα τους επόμενους 12-18 μήνες.

Οι αξιολογήσεις της RCB Bank θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν εάν η τράπεζα ενισχύσει ουσιαστικά το εγχώριο franchise της, διατηρώντας παράλληλα την ισχυρή ποιότητα ενεργητικού της και την κεφαλαιοποίηση.

Η βελτίωση του προφίλ πιστωτικού κινδύνου της τράπεζας VTB ή και η μεγαλύτερη πιθανότητα υποστήριξης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αναβάθμιση της RCB Bank. Η αλλαγή στη δομή της ευθύνης της τράπεζας που θα αυξήσει το μαξιλάρι απορρόφησης ζημιών για τους καταθέτες θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε μια αναβάθμιση.

Οι αξιολογήσεις της RCB Bank θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν μετά από σημαντική εξασθένιση του franchise και επιδείνωση της οικονομικής της κατάστασης, κυρίως η απότομη αύξηση των προβληματικών δανείων, η πιο αδύναμη κερδοφορία ή μείωση στα κεφαλαιακά αποθέματα.

Μειωμένη ικανότητα ή προθυμία της VTB της τράπεζας να στηρίξει την RCB Bank, σε περίπτωση ανάγκης, θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε υποβάθμιση.

Μια αλλαγή στις υποχρεώσεις της RCB Bank, που θα μείωνε το μαξιλάρι απορρόφησης ζημιών για τους καταθέτες, θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε υποβάθμιση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της RCB Bank, η αξιολόγηση της Τράπεζας παρέμεινε αμετάβλητη σε Β1, με σταθερές προοπτικές, που αποτελεί την υψηλότερη αξιολόγηση μεταξύ των κυπριακών τραπεζών.

Της Γεωργίας Χαννή