You are here

Moody’s: Προσδοκίες για μείωση δείκτη ΜΕΔ κάτω του 20%

27/01/2020 09:18

Οι προσδοκίες του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνου Ηροδότου για πωλήσεις δανείων από τις δύο μεγάλες τράπεζες είναι πιστωτικά θετικό γεγονός αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος αναμένει το δείκτη ΜΕΔ για το σύνολο του συστήματος να μειωθεί κάτω του 20%.

Στο εβδομαδιαίο του outlook, ο οίκος αναφέρεται στις δηλώσεις του διοικητή στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών στις 20 Ιανουαρίου ότι η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική επιδιώκουν πωλήσεις ΜΕΔ €4 δισ.

Οι τράπεζες δεν υπέβαλαν δημόσια σχόλια γύρω από τις παρατηρήσεις του διοικητή.

Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις θα μειώσουν σημαντικά τα προβληματικά τους δάνεια και θα βελτιώσουν την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού τους, επιταχύνοντας την απομείωση των ισολογισμών των δύο τραπεζών.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Κύπρου, η οποία αντιπροσωπεύει το 37% του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων του τραπεζικού συστήματος και η Ελληνική Τράπεζα, η οποία αντιπροσωπεύει το 28%, έχουν σήμερα πολύ χαμηλή ποιότητα ενεργητικού, κάτι που επηρεάζει το προφίλ φερεγγυότητας και τη συνολική πιστωτική τους δύναμη. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2019, τα ΜΕΔ αποτελούσαν το 31,3% των μεικτών δανείων στην Τράπεζα Κύπρου και το 25,2% στην Ελληνική Τράπεζα σε σύγκριση με 2,5% για τις ευρωπαϊκές τράπεζες την ίδια ημερομηνία.

Τονίζεται ότι και οι δύο τράπεζες βελτίωσαν σε μεγάλο βαθμό την πολύ χαμηλή ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού από το τέλος του 2015, όταν τα ΜΕΔ αποτελούσαν το 61,8% των μεικτών δανείων της Τράπεζας Κύπρου και το 59,2% της Ελληνικής Τράπεζας. Οι μειώσεις επιτεύχθηκαν οργανικά μέσω αναδιαρθρώσεων και ανακτήσεων, διαγραφών και αντισταθμίσεων χρέους / περιουσιακών στοιχείων, διευκολύνοντας την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων.

Πιο πρόσφατα, σημαντική βελτίωση για την Τράπεζα Κύπρου επιτεύχθηκε με την πώληση προβληματικών δανείων το 2018, που άνοιξε τον δρόμο για περαιτέρω συναλλαγές, ενώ για την Ελληνική Τράπεζα οι πρόσφατες βελτιώσεις προέκυψαν από την εξαγορά του καλού χαρτοφυλακίου δανείων της ΣΚΤ. Τα τελευταία δύο χρόνια και οι δύο τράπεζες ολοκληρώθηκαν μικρότερες συναλλαγές.

Σύμφωνα με τον διοικητή, η Τράπεζα Κύπρου προχωρεί σε πώληση προβληματικών δανείων ύψους €2,8 δισ. με πιθανή συμφωνία για τη συναλλαγή ήδη από το τέλος του επόμενου μήνα. Παρόλο που η τράπεζα δεν έχει ανακοινώσει ποσά, ανέφερε στις πρόσφατες οικονομικές της εκθέσεις ότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο προετοιμασίας για την αναθεώρηση των δομών μείωσης ΜΕΔ, τις οποίες αναμένεται να ολοκληρώσει κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 και που συμπεριλαμβάνουν οριστικές πωλήσεις χαρτοφυλακίου που υπερβαίνουν συνολικά τα €2 δισ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, εάν υλοποιηθεί η πώληση, ο δείκτης ΜΕΔ της Τράπεζας Κύπρου θα μειωθεί στο 12,6%. Μέρος των υπολειπόμενων προβληματικών δανείων θα μπορούσε ενδεχομένως να αποσυρθεί από το καθεστώς ΜΕΔ κατά την περίοδο 2020-21, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας ή να επιλυθεί μέσω του σχεδίου Εστία, οδηγώντας σε δείκτη ΜΕΔ κάτω του 10% τους επόμενους 12-18 μήνες.

Για την Ελληνική Τράπεζα, η μείωση, σύμφωνα με τον διοικητή, θα μπορούσε να ανέλθει σε €1,2 δισ. χωρίς σαφήνεια γύρω από την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, εάν υλοποιηθεί η συναλλαγή, ο δείκτης ΜΕΔ μπορεί να μειωθεί στο 10,7%, εξαιρουμένων των ΜΕΔ που εγγυάται η κυβέρνηση. Ο δείκτης ΜΕΔ της Ελληνικής Τράπεζας θα μειωθεί επίσης σε λιγότερο από 10% με τη βοήθεια του Εστία (η τράπεζα έλαβε αιτήσεις €130 εκ.), ενώ η τράπεζα αναμένει επίσης ορισμένα ΜΕΔ να γίνουν εξυπηρετούμενα.

Σε επίπεδο συστήματος, μια πώληση ύψους €4 δισ. από τα €10 δισ. θα μείωνε τον δείκτη ΜΕΔ κάτω από το 20%, από 29% στο τέλος Αυγούστου 2019.

«Η εξάλειψη του μεγάλου αποθέματος προβληματικών δανείων θα μειώσει τις πιέσεις στα κεφάλαια και την κερδοφορία των τραπεζών μέσω των χαμηλότερων αναγκών προβλέψεων και της βελτίωσης της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού», τονίζεται. Επίσης, θα ελευθερώσει τους πόρους και το χρόνο διαχείρισης που θα επιτρέψουν την αυξημένη εστίαση στα επιχειρηματικά σχέδια, τα οποία περιλαμβάνουν ψηφιακές πρωτοβουλίες και πρωτοβουλίες περικοπής δαπανών.

Επιπλέον, οι πωλήσεις θα μειώσουν τα τέλη των τραπεζών που καταβάλλονται σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών και συμβούλους που απασχολούνται για τη μείωση των προβληματικών δανείων. Και οι δύο τράπεζες έχουν πρόσφατα ενισχύσει τα επίπεδα κεφαλαίων τους (δείκτης Common Equity Tier 1 15,2% για την Τράπεζα Κύπρου και 19,0% για την Ελληνική Τράπεζα στις 30 Σεπτεμβρίου 2019), υποστηρίζοντας τις στρατηγικές μείωσης των ΜΕΔ και «περιμένουμε ότι τα κεφάλαια θα παραμείνουν πάνω από τις ρυθμιστικές απαιτήσεις», επισημαίνεται.

Αν και οι δυνητικές πωλήσεις ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την κερδοφορία, επειδή η τιμή μπορεί να είναι χαμηλότερη από το βιβλίο προκειμένου οι τράπεζες να συμφωνήσουν στις πωλήσεις, αναμένεται ότι η επίδραση στα κεφάλαια θα είναι σε μεγάλο βαθμό ουδέτερη.

Της Γεωργίας Χαννή