You are here

Moody's: Σημαντική η εκποίηση πρώτης κατοικίας

14/03/2018 12:36

Προϋπόθεση για τη βελτίωση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι η εκποίηση της πρώτης κατοικίας, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Στην αναλυτική του έκθεση για τον κυπριακό τραπεζικό κλάδο, ο οίκος αναφέρει ότι οι κυπριακές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο εθνικού σχεδίου στήριξης των αναδιαρθρώσεων προβληματικών δανείων βάσει ορισμένων κριτηρίων.

«Ενώ είναι κάτι θετικό για όλες τις τράπεζες, εάν εφαρμοστεί, η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα πιθανότατα θα επωφεληθεί περισσότερο από αυτή την πρωτοβουλία λόγω του ψηλού μεριδίου της στα στεγαστικά. Ωστόσο, κατά την άποψη μας, όλες οι τράπεζες θα πρέπει να αποδείξουν την ικανότητα τους να εκποιήσουν πρώτες κατοικίες για να υπάρξει ποιότητα δανείων στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια πέραν της βελτίωσης που θα προκύψει από αυτή την πρωτοβουλία».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων θα διευκολύνει επίσης τις ανακτήσεις μέσω πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων. Αναμένεται η Τράπεζα Κύπρου να διατηρήσει τη δυναμική της στις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.

Η τράπεζα πώλησε ακίνητα αξίας €274 εκ. το 2017, από €166 εκ. το 2016 ενώ η Μονάδα Διαχείρισης Ακινήτων (REMU) κέρδισε €30 εκ.

Ωστόσο, η τράπεζα έχει ενσωματώσει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο γης (περίπου το ένα τρίτο των συνολικών ακινήτων), το οποίο περιλαμβάνει αγροτικά τεμάχια που είναι πιο δύσκολο να πωληθούν.

Ο οίκος σημειώνει ότι η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη υποστηρίζει τις θετικές προοπτικές για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, αναμένοντας κέρδη €50 εκ. μέχρι €100 εκ. για το 2018, για πρώτη φορά τα τελευταία επτά χρόνια. 

Ο οίκος ανέμενε και πέρσι ότι οι τράπεζες θα ήταν κερδοφόρες, κάτι που τελικά δεν επαληθεύτηκε λόγω πρόσθετων προβλέψεων.

Νέα δάνεια

Ο οίκος αναμένει ότι τα νέα δάνεια θα ανέλθουν στα €3 δισ. το 2018 από €2,3 δισ. το 2017. Σημειώνεται ότι η καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη θα αυξήσει τη ζήτηση δανείων, αλλά το υπερβολικά ψηλό χρέος στον ιδιωτικό τομέα θα συνεχίσει να περιορίζει τις καλές ευκαιρίες δανειοδότησης και την αύξηση των δανείων των τραπεζών.

Τα μικτά δάνεια των τραπεζών θα σταθεροποιηθούν, μετά από χρόνια συρρίκνωσης, λόγω των αποπληρωμών δανείων και τις διαγραφές.

Η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των κυπριακών τραπεζών είναι η 10η πιο χαμηλή στο σύνολο των τραπεζών παγκοσμίως που εξετάζει ο οίκος.  Στα ίδια επίπεδα με την αξιολόγηση των κυπριακών τραπεζών είναι οι τράπεζες της Μογκολίας.  Οι ελληνικές και ουκρανικές τράπεζες έχουν χαμηλότερη διαβάθμιση.

Της Γεωργίας Χαννή