You are here

Moody’s: Θα αποπληρωθούν οι καταθέτες RCB Bank

28/03/2022 14:00

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s επιβεβαίωσε σήμερα τις αξιολογήσεις μακροπρόθεσμων καταθέσεων της RCB Bank στο Β1, με αρνητικές προοπτικές εκτιμώντας ότι οι καταθέτες της RCB Bank θα αποπληρωθούν πλήρως.

Ταυτόχρονα, o οίκος υποβάθμισε τη Βασική Πιστωτική Αξιολόγηση (BCA) και την Προσαρμοσμένη BCA της τράπεζας σε caa2 από b3, τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση κινδύνου αντισυμβαλλομένου (CR) σε B1(cr) από Ba3(cr) και τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις κινδύνου αντισυμβαλλομένου (CRR) στο B1 από το Ba3.

Η ενέργεια του οίκου ακολουθεί την ανακοίνωση της τράπεζας στις 24 Μαρτίου 2022 για την εθελοντική σταδιακή κατάργηση των τραπεζικών της εργασιών, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους αποπληρωμής των καταθετών, και ολοκληρώνει την επανεξέταση για υποβάθμιση που ξεκίνησε στις 10 Μαρτίου 2022 για τις αξιολογήσεις της τράπεζας.

Όπως τονίζεται, η επιβεβαίωση της αξιολόγησης των μακροπρόθεσμων καταθέσεων B1 της τράπεζας αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες του οίκου ότι οι καταθέτες της RCB Bank θα αποπληρωθούν πλήρως. Στις 24 Μαρτίου 2022, η RCB Bank ανακοίνωσε την απόφασή της να καταργήσει εθελοντικά τις τραπεζικές της εργασίες, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους αποπληρωμής των καταθετών, με στόχο τη μετατροπή της Τράπεζας σε ρυθμιζόμενη εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε να περιορίσει τις δραστηριότητες της τράπεζας για να αποφύγει τους κινδύνους που ανακύπτουν κατά τη διαδικασία σταδιακής εξόδου της τράπεζας.

Οι προσδοκίες των Moody's ότι οι καταθέτες της RCB Bank θα πληρωθούν πλήρως υποστηρίζονται από μια ανάλυση του προφίλ ρευστότητας της τράπεζας, η οποία επαρκεί για την αποπληρωμή όλων των υποχρεώσεων καταθέσεων πελατών. Αυτό έπεται της ανακοίνωσης πώλησης δανείων ύψους €556 εκατ. στην Ελληνική Τράπεζα που έχει εξασφαλίσει επαρκή άμεσα προσβάσιμη ρευστότητα. Οι προσδοκίες των Moody's υποστηρίζονται επίσης από τις σαφείς δηλώσεις τόσο της RCB Bank όσο και της ΕΚΤ ότι η εθελοντική σταδιακή κατάργηση των τραπεζικών εργασιών της RCB Bank θα περιλαμβάνει την πλήρη αποπληρωμή των καταθετών.

Η RCB Bank σκοπεύει να αποπληρώσει τις καταθέσεις σύμφωνα με τη συμβατική λήξη τους ή εντός της τυπικής περιόδου προειδοποίησης των πέντε εργάσιμων ημερών, σε περίπτωση πρόωρης καταγγελίας. Η RCB Bank θα διαπραγματευτεί επίσης με πελάτες των οποίων οι πάγιες καταθέσεις λήγουν μετά τον Ιούνιο του 2022, σχετικά με τους όρους πρόωρης αποπληρωμής.

Μόλις αποπληρωθούν όλοι οι καταθέτες, ο οίκος σκοπεύει να αποσύρει τις αξιολογήσεις καταθέσεων της RCB Bank.

Οι αρνητικές προοπτικές για τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις καταθέσεων αποτυπώνουν πιθανούς κινδύνους υλοποίησης και υλικοτεχνικής υποστήριξης για τον τακτικό και έγκαιρο διακανονισμό των καταθέσεων. Ωστόσο, οι κίνδυνοι περιορίζονται, καθώς η ΕΚΤ αποφάσισε να διορίσει έναν προσωρινό διαχειριστή που θα ελέγχει, μαζί με τη διοίκηση, τον διακανονισμό όλων των καταθέσεων.

Η μείωση του BCA και του αναπροσαρμοσμένου BCA σε caa2 από b3, αντανακλά τις εξασθενημένες υπολειπόμενες δραστηριότητες και το franchise της τράπεζας. Στο πλαίσιο της σταδιακής κατάργησης της τράπεζας, η ΕΚΤ έχει περιορίσει τις δραστηριότητες της τράπεζας για να αποφύγει την εμφάνιση κινδύνων, επομένως η RCB Bank δεν θα μπορεί να δεχθεί νέες καταθέσεις, να χορηγήσει νέα δάνεια ή να πραγματοποιήσει νέες επενδύσεις. Μόλις η τράπεζα απομακρυνθεί από την αποδοχή καταθέσεων και τη χορήγηση δανείων, σχεδιάζει να μετατραπεί σε ρυθμιζόμενη εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, δεδομένων των σημαντικών ανεξόφλητων περιουσιακών στοιχείων στον ισολογισμό της. Οι κίνδυνοι αυξάνονται σε εκκρεμή περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνουν ρωσικά εταιρικά ανοίγματα και εταιρείες που εδρεύουν εκτός Ρωσίας, αλλά με ρωσικούς επιχειρηματικούς δεσμούς και συμφέροντα, μετά τον αντίκτυπο των γεωπολιτικών κινδύνων στις δραστηριότητές της από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Της Γεωργίας Χαννή