You are here

Moody’s: Θα μείνουν σταθερά τα κεφάλαια των τραπεζών

16/04/2020 07:37

Την εκτίμηση ότι τα κεφάλαια των τραπεζών είναι και θα παραμείνουν σταθερά εν μέσω της πανδημίας κάνει ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος άλλαξε χθες το outlook του εγχώριου τραπεζικού τομέα από θετικό σε σταθερό, λόγω της αναμενόμενης σημαντικής επιδείνωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

Ο οίκος εκτιμά ότι η κρίση θα αυξήσει τα ΜΕΔ των τραπεζών και θα διαβρώσει τα κέρδη τους αλλά σημειώνει ότι ο συνδυασμός των ήδη ψηλών κεφαλαίων, των εποπτικών χαλαρώσεων και των πιθανών κρατικών εγγυήσεων θα διατηρήσει τα κεφάλαια τους πάνω από τα εποπτικά όρια.

O οίκος αναμένει ότι το lockdown και το κλείσιμο επιχειρήσεων θα οδηγήσει σε οικονομική ύφεση φέτος, η οποία θα αντιστρέψει την τάση των συνεχώς μειωμένων προβληματικών δανείων και θα διαβρώσει την κερδοφορία των τραπεζών.

Ωστόσο, οι τράπεζες έχουν ενισχύσει σημαντικά τα κεφάλαια και τη ρευστότητα τους τα τελευταία χρόνια, γεγονός που θα τους επιτρέψει να απορροφήσουν την επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού και της κερδοφορίας.

Επισημαίνεται ότι «τα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα στήριξης θα περιορίσουν μακροπρόθεσμα τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και θα υπάρξει μια υγιής ανάκαμψη στην οικονομική δραστηριότητα το 2021».

Στο 6% η συρρίκνωση

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, οι οικονομικές συνθήκες στην Κύπρο θα χειροτερέψουν.

Αναμένεται η οικονομία να συρρικνωθεί κατά 6% το 2020, καθώς το ξέσπασμα του κορωνοϊού και οι προσπάθειες για τον περιορισμό της εξάπλωσής του οδηγούν σε κάμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, κυρίως στην τουριστική βιομηχανία.

Το υψηλό ιδιωτικό χρέος θα επιδεινώσει την πίεση στους δανειολήπτες. Ωστόσο, τα δημοσιονομικά μέτρα και η υποστήριξη της κεντρικής τράπεζας θα αποτρέψουν έναν πιο σοβαρό αντίκτυπο στην ευρύτερη οικονομία. Η ορατότητα για τον πλήρη αντίκτυπο της κρίσης παραμένει περιορισμένη προς το παρόν και θα εξαρτηθεί από τη διάρκειά της.

Εκτιμάται ότι η οικονομική δραστηριότητα σταδιακά θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και η οικονομία θα επιστρέψει σε υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2021.

Ο οίκος αναμένει επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού με αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αυτό θα αντιστρέψει μια τάση σημαντικών μειώσεων τα τελευταία χρόνια, με το ποσοστό των ΜΕΔ να πέφτει στο 29% τον Νοέμβριο του 2019, από 44% το Νοέμβριο του 2017, καθώς η πτώση που προκαλείται από τον κορωνοϊό οδηγεί σε νέα προβληματικά δάνεια.

Μικρές επιχειρήσεις, στις οποίες οι κυπριακές τράπεζες εκτίθενται σε μεγάλο βαθμό, και οι ευάλωτοι τομείς όπως ο τουρισμός θα πληγούν περισσότερο.

Η κάμψη του επενδυτικού κλίματος θα καθυστερήσει επίσης τις προγραμματισμένες πωλήσεις ΜΕΔ. Τα μέτρα πολιτικής που επιτρέπουν την αναστολή της αποπληρωμής των δανείων θα παρέχουν στις τράπεζες ευελιξία για να υποστηρίξουν τα πληγέντα αλλά βιώσιμα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα μπορεί να αποτρέψουν υψηλότερες από τις αναμενόμενες πιστωτικές απώλειες, αλλά δεν θα αλλάξουν την αρνητική οικονομική επίδραση του κορωνοϊού στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών.

Αναφορικά με τα κεφάλαια, επισημαίνεται ότι είναι σταθερά και θα διατηρηθούν σταθερά. Οι κυπριακές τράπεζες έχουν ενισχύσει την κεφαλαιακή τους επάρκεια τα τελευταία χρόνια σε σταθερά επίπεδα. Αυτό θα υποστηρίξει την ικανότητα απορρόφησης των ζημιών τους, αν και το μεγάλο πρόβλημα έκθεσης σε δάνεια καθιστά τα αποθέματα κεφαλαίων τους πιο ευάλωτα από ότι άλλες τράπεζες της ΕΕ. Ενώ η εσωτερική παραγωγή κεφαλαίου των τραπεζών θα μειωθεί καθώς επιδεινώνεται η κερδοφορία, η συγκρατημένη αύξηση δανεισμού ή οι πιθανές κρατικές εγγυήσεις δανείων θα διατηρήσουν σταθμισμένο τον κίνδυνο.

Επισημαίνεται ότι η προσωρινή χαλάρωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων αύξησε τα περιθώρια των τραπεζών πάνω από τις κανονιστικές τους απαιτήσεις. Η κερδοφορία θα τεθεί υπό πίεση. Η κερδοφορία των κυπριακών τραπεζών είναι ήδη χαμηλή και αντιμετωπίζει περαιτέρω αντιξοότητες με τη μορφή αυξανόμενου κόστους παροχής δανείων-ζημιών και μειωμένων ανακτήσεων καθώς η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων τους επιδεινώνεται.

Τα έσοδα θα μειωθούν καθώς ο δανεισμός και η ανάπτυξη των επιχειρήσεων μειώνονται. Η βάση κόστους του τομέα είναι σχετικά άκαμπτη, μειώνοντας το περιθώριο για εξισορρόπηση των κερδών απόδοσης.

«Η χρηματοδότηση και η ρευστότητα θα παραμείνουν ισχυρές. Οι τράπεζες βασίζονται κυρίως σε σταθερές εγχώριες καταθέσεις για τη χρηματοδότηση τους, μειώνοντας σημαντικά την εξάρτηση τους από ευαίσθητες στην εμπιστοσύνη καταθέσεις στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια», επισημαίνεται.

Σύμφωνα με τον οίκο, οι τράπεζες διαθέτουν επίσης σημαντική ρευστότητα, υποστηριζόμενες από την πρόσβαση στις διευκολύνσεις δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Αυτό θα τους επιτρέψει να διαχειριστούν τις εκροές καταθέσεων και τις ασθενέστερες αποπληρωμές δανείων εν μέρει λόγω του μορατόριουμ, ενώ συνεχίζουν να παρέχουν πίστωση σε βιώσιμους δανειολήπτες που έχουν πληγεί από την κρίση του κορωνοϊού.

Λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμένους πόρους των κυπριακών αρχών, ο οίκος δεν υπολογίζει κρατική στήριξη στην εκτίμηση για την πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών.

Της Γεωργίας Χαννή