You are here

Moody’s: Θετική η πώληση ΜΕΔ Τρ. Κύπρου

03/09/2018 09:27

Η πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων από την Τράπεζα Κύπρου είναι θετική, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Στο εβδομαδιαίο του outlook, ο οίκος αναφέρει ότι στις 28 Αυγούστου η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του εξαμήνου 2018 και τη συμφωνία να πωλήσει χαρτοφυλάκιο δανείων με ακαθάριστη λογιστική αξία ύψους €2,8 δισ. στην Apollo Global Management. Τα δάνεια είναι κατά κύριο λόγο μη εξυπηρετούμενα (NPEs) συνολικού ύψους €2,7 δισ. με εξασφαλίσεις ακινήτων.

Η πώληση, έναντι τιμήματος €1,4 δισ. θα μειώσει σημαντικά τα ΜΕΔ της τράπεζας και θα αυξήσει τα κεφαλαιακά της αποθέματα, κάτι που είναι πιστωτικά θετικό.  Πρόκειται για την πρώτη πώληση των ΜΕΔ της Τράπεζας Κύπρου στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να επιταχύνει τον περιορισμό του κινδύνου του ισολογισμού της. Είναι επίσης η μεγαλύτερη πώληση ΜΕΔ στην Κύπρο.

Η συναλλαγή παραμένει αντικείμενο κανονιστικών εγκρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αναγνώριση της σημαντικής μείωσης του πιστωτικού κινδύνου από τη συναλλαγή.

Σύμφωνα με την Τράπεζα Κύπρου, η μείωση των ΜΕΔ κατά €2,7 δισ. θα βελτιώσει το ποσοστό των ΜΕΔ επί των συνολικών δανείων κατά 10%.

Η τράπεζα ανακοίνωσε ποσοστό ΜΕΔ 43% τον Ιούνιο του 2018, το οποίο θα αυξηθεί στο 48% μετά την ανακοίνωση της πώλησης της βρετανικής θυγατρικής του τον Ιούλιο.

Μετά την ολοκλήρωση της πώλησης των ΜΕΔ θα βελτιωθεί ο δείκτης σε 38%. Η πώληση στον Apollo ισοδυναμεί με έξι τρίμηνα της μείωσης της οργανικής ΜΕΔ ενώ η τράπεζα ανέφερε επιπλέον μείωση €435 εκ. κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2018.

Η πώληση επιταχύνει τον ισολογισμό της τράπεζας, μειώνοντας τον κίνδυνο και μειώνοντας τα καθαρά ΜΕΔ σε €2,7 καταγράφοντας μείωση 72% από τα μέγιστα ΜΕΔ ύψους €9,9 δισ. τον Δεκέμβριο του 2014.

Το αντίτιμο ύψους €1,4 δισ. ισοδυναμεί με το 48% της αξίας του ακαθάριστου ισολογισμού του χαρτοφυλακίου και το κόστος συναλλαγής είχε ως αποτέλεσμα ζημιές €135 εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2018, με την Τράπεζα Κύπρου να παρουσιάζει καθαρή ζημία €54 εκ.

Η άμεση επίπτωση στο κεφάλαιο της ζημιάς είναι αρνητική, μειώνοντας κατά 80 μονάδες τον δείκτη Common Equity Tier 1 (CET1) της τράπεζας. Ο δείκτης κεφαλαίων της τράπεζας 11,9% τον Ιούνιο του 2018. Ωστόσο, η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα προσθέσει 140 μονάδες βάσης επειδή τα σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία θα μειωθούν, οδηγώντας σε καθαρή θετική επίδραση κατά 60 μονάδες βάσης.

Μετά την ολοκλήρωση της πώλησης ΜΕΔ και της διάθεσης της βρετανικής θυγατρικής, ο δείκτης CET1 pro forma της τράπεζας θα αυξηθεί σε 14%.

Η πώληση ΜΕΔ προσθέτει στα υπάρχοντα εργαλεία της τράπεζας για να καθαρίσει τον ισολογισμό της από τα εκδοθέντα χρεόγραφα, τα οποία περιλαμβάνουν αναδιαρθρώσεις χρεών και τις εισπράξεις, τις διαγραφές και τις συμβάσεις ανταλλαγής χρέους με περιουσιακά στοιχεία. Η Τράπεζα Κύπρου στοχεύει σε οργανική μείωση ΜΕΔ ύψους €200 εκ. ανά τρίμηνο.

Ωστόσο, ο δείκτης ΜΕΔ της τράπεζας παραμένει μεταξύ των ψηλότερων από τις τράπεζες που καλύπτει ο οίκος και είναι μια βασική πιστωτική πρόκληση, με την κάλυψη να παραμένει σε σχετικά χαμηλό επίπεδο περίπου 50%.

Της Γεωργίας Χαννή