You are here

Moody’s: Θετική η πώληση ΜΕΔ Τρ. Κύπρου, πρόκληση η ποιότητα ενεργητικού

05/08/2020 11:19

Ως θετικό πιστωτικό γεγονός καταγράφει την πώληση πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας Κύπρου, ο οίκος Moody’s, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η ποιότητα του ενεργητικού αποτελεί βασική πρόκληση για την τράπεζα.

Σε ανακοίνωσή τους οι Moody’s αναφέρονται στη συμφωνία πώλησης χαρτοφυλακίου ΜΕΔ μεικτής αξίας €916 εκ. σε ταμεία συνδεδεμένα με την Pimco. Σημειώνεται ότι η τράπεζα αναμένει ολοκλήρωση της πώλησης στο πρώτο εξάμηνο του 2021, κάτι που υπόκειται σε αριθμό προϋποθέσεων περιλαμβανομένων εποπτικών και άλλων εγκρίσεων.

Προστίθεται ότι με την συμπλήρωσή της, η πώληση που αφορά κυρίως ΜΕΔ ιδιωτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα μειώσει την έκθεση της τράπεζας σε μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, κατά πέντε μονάδες βάσης, κάτι που χαρακτηρίζεται ως θετικό πιστωτικό γεγονός.

Οι Moody’s επισημαίνουν ότι η ποιότητα του ενεργητικού παραμένει η βασική πρόκληση για την Τράπεζα Κύπρου. Προσθέτουν ότι δεδομένων των αυξημένων κινδύνων για την ποιότητα του ενεργητικού, λόγω της οικονομικής αναταραχής που προκαλεί ο κορωνοϊός, που θα οδηγήσουν σε νέες πιέσεις στην ποιότητα του ενεργητικού από το 2021, η πώληση θα βοηθήσει στη διατήρηση του ποσοστού έκθεσης στα ΜΕΔ αρκετά χαμηλότερα από τα ιστορικά επίπεδα της τράπεζας.

Ο οίκος αναφέρει ότι η τράπεζα σημείωσε πρόοδο στη μείωση του ψηλού αποθέματος της σε ΜΕΧ, μέσω συνδυασμού οργανικών μειώσεων και μη οργανικών συναλλαγών, με τις ΜΕΧ να μειώνονται στα 2,6 δισ. τον Ιούνιο του 2020 από το ψηλό των 15,2 δισ. τον Μάρτιο του 2015. Ωστόσο επισημαίνει ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων έναντι των ακαθάριστων δανείων παραμένει ψηλό στο 22%.

Σε ότι αφορά την πορεία της κυπριακής οικονομίας, οι Moody’s αναμένουν «ευρεία οικονομική αναταραχή λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού, με την κυπριακή οικονομία να συρρικνώνεται κατά 7,5% το 2020 και την οικονομία να επιστρέφει σε υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2021», όπως αναφέρεται.