You are here

Moody’s: Θετικό το two-tiered system για καταθέσεις

16/09/2019 11:20

Η εισαγωγή από την ΕΚΤ του συστήματος κατανομής των καταθέσεων θα μετριάσει την επίδραση των χαμηλών επιτοκίων στα περιθώρια των τραπεζών της ΕΕ, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.

Στο εβδομαδιαίο του outlook, ο οίκος αναφέρεται στην απόφαση της ΕΚΤ στις 12 Σεπτεμβρίου να εισαγάγει ένα σύστημα δύο επιπέδων για τις καταθέσεις των τραπεζών, απαλλάσσοντας από το επιτόκιο της αρνητικής διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων ένα μέρος των καταθέσεων που υπερβαίνουν την υποχρέωση τήρησης ελάχιστων αποθεματικών δίνοντας επιτόκιο 0%.

«Η εισαγωγή του συστήματος κλιμάκωσης της πλεονάζουσας ρευστότητας των τραπεζών στην κεντρική τράπεζα είναι θετική, διότι θα μειώσει το κόστος διακράτησης ρευστότητας στην ΕΚΤ, παρέχοντας μερική αντιστάθμιση. Αναμένουμε ότι ο μηχανισμός επιτάχυνσης θα είναι ιδιαίτερα θετικός για τις τράπεζες με σημαντική πλεονάζουσα ρευστότητα», αναφέρει ο οίκος.

Το σύστημα κλιμάκωσης της πλεονάζουσας ρευστότητας των τραπεζών θα μετριάσει την αρνητική επίδραση των επίμονων χαμηλών επιτοκίων στις τράπεζες στη ζώνη του ευρώ.

Το σύστημα δύο επιπέδων θα απαλλάξει από αρνητικούς τόκους με μέγιστο όγκο έξι φορές μεγαλύτερο από το ελάχιστο ύψος των υποχρεωτικών ελάχιστων αποθεματικών των τραπεζών, οπότε καταβάλλεται στο 0%. Η απαίτηση για τα ελάχιστα αποθεματικά και το μη απαλλασσόμενο μέρος των πλεοναζόντων αποθεματικών θα χρεώνονται με 0,5%. Το σύστημα κλιμάκωσης θα εφαρμοστεί σε όλες τις τράπεζες και θα ξεκινήσει στα τέλη Οκτωβρίου 2019.

Δεδομένου ότι η συνολική απαίτηση ελάχιστων αποθεματικών ανέρχεται σήμερα σε €132 δισ. περίπου €786 δισ. (έξι φορές η συνολική ελάχιστη απαίτηση) θα εξαιρούνται από τα αρνητικά ποσοστά. Τα εναπομένοντα αποθεματικά και η διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων θα υπόκεινται στο νέο επιτόκιο καταθέσεων με -0,5%, παρέχοντας καθαρό ετήσιο όφελος στις τράπεζες της ζώνης ευρώ ύψους περίπου €2 δισ. σε σχέση με το status quo των αρνητικών 40 μονάδων βάσης επί του συνολικού υπολοίπου € 1,9 τρισ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, το 2018,  €1,8 τρισ. της συνολικής ρευστότητας που διατέθηκαν στην κεντρική τράπεζα με επιτόκιο αρνητικού 0,40% κόστισαν περίπου €7 δισ. Αυτό συγκρίνεται με τις αμερικανικές τράπεζες, των οποίων οι καταθέσεις τοποθετήθηκαν στην ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ το 2018 και αμείβονταν με επιτόκιο 2,35%, αντιπροσωπεύουν έσοδα περίπου €40 δισ.

Η εισαγωγή ενός συστήματος δύο επιπέδων θα είναι ιδιαίτερα θετική για τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες, των οποίων η διαθεσιμότητα ρευστότητας υπερβαίνει κατά πολύ τις υποχρεώσεις τους για αποθεματικά και αντιπροσωπεύει πάνω από το 60% της συνολικής ρευστότητας που διατίθεται στην ΕΚΤ.

Οι νοτιοευρωπαϊκές τράπεζες θα επωφεληθούν σε μικρότερο βαθμό, επειδή δεν διαθέτουν μεγάλες ποσότητες πλεοναζόντων αποθεματικών στις κεντρικές τράπεζες. Ωστόσο, θα εξακολουθήσουν να επωφελούνται από την τρίτη σειρά στοχοθετημένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO III).

Της Γεωργίας Χαννή