You are here

Προβληματίζουν νέα ΜΕΔ €2,3 δισ.

04/05/2018 06:34

Προβληματισμό προκαλεί η δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα, την ίδια στιγμή που οι τράπεζες προσπαθούν ακόμη να διαχειριστούν τα παλιά.

Σύμφωνα με χθεσινή έκθεση των Fitch, τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις κυπριακές τράπεζες ανέρχονται στα €2,3 δισ. ετησίως από τα οποία περισσότερα δάνεια που ήδη αναδιαρθρώθηκαν.

Στην αναλυτική του έκθεση για την Κύπρο, ο οίκος αναφέρεται στην αδυναμία που παρουσιάζουν οι κυπριακές τράπεζες στη διαχείριση των ΜΕΔ. Τα νέα ΜΕΔ, σημειώνει, ανήλθαν κατά μέσο όρο σε €195 εκ. τον μήνα μεταξύ Σεπτεμβρίου 2016 και Σεπτεμβρίου 2017.

«Ο τραπεζικός τομέας παραμένει εξαιρετικά αδύναμος, με πολύ χαμηλή ποιότητα ενεργητικού. Οι προσπάθειες των τραπεζών για τη διαχείριση των δανειακών τους βιβλίων επιταχύνθηκαν από τότε που θεσπίστηκε το πλαίσιο εκποιήσεων του 2015, αλλά ο δείκτης των ΜΕΔ προς τα συνολικά δάνεια παραμένει υψηλός», σημειώνει.

Αν και μειώθηκε σταδιακά σε 42,5% το 2017 (109% του ΑΕΠ), από 46,4% το 2016, οι εξελίξεις είναι άνισες μεταξύ των τραπεζών. Η Τράπεζα Κύπρου μείωσε τα ΜΕΔ κατά σχεδόν 40% κατά τα δύο έτη μέχρι τα τέλη του 2017, αλλά τα ακαθάριστα δάνεια εξακολουθούσαν να είναι σημαντικά στο 47%. Τα ΜΕΔ της Ελληνικής ήταν υψηλότερα στο 53% στο τέλος του 2017, αλλά η κάλυψη αποθεματικών ήταν καλύτερη, ελαφρώς πάνω από 60%. Μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί στη ΣΚΤ, όπου η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού είναι ιδιαίτερα αδύναμη.

Η συνεχής μείωση των ΜΕΔ οφείλεται στην αύξηση των αποπληρωμών, στην αναδιάρθρωση του χρέους, στις διαγραφές δανείων και στην ευρεία προσφυγή σε συμβάσεις ανταλλαγής χρέους / περιουσιακού στοιχείου. Παρότι οι συμφωνίες ανταλλαγής (swaps) επέτρεψαν στις τράπεζες να μειώσουν τα ΜΕΔ θα μπορούσε να οδηγήσει σε συσσώρευση περιουσιακών στοιχείων, υπό μορφή εξασφαλίσεων, στον ισολογισμό των τραπεζών και να τους εκθέσει σε πιθανή αποτυχία στην ταχεία ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων.

Ο οίκος σημειώνει ότι πραγματοποιήθηκαν περαιτέρω βήματα για την επιτάχυνση της αντιμετώπισης των ΜΕΔ, συμπεριλαμβανομένων των νομοθετικών μεταρρυθμίσεων, που θα υποβληθούν μέχρι τον Ιούνιο, για τη βελτίωση των εκποιήσεων, των πωλήσεων δανείων, των τιτλοποιήσεων και των πλαισίων αφερεγγυότητας.

Η κεφαλαιοποίηση παραμένει πάνω από τις κανονιστικές απαιτήσεις, αλλά μειώθηκε το 2017 κατά 1% με το δείκτη κοινών μετοχών στο 14,9%, καθώς οι τρείς μεγαλύτερες τράπεζες αύξησαν τις προβλέψεις τους στο 46,2% το πρώτο εξάμηνο και σημείωσαν ζημιές €535 εκ.

Τα ΜΕΔ χωρίς προβλέψεις ανήλθαν σε περίπου €11 δισ. (57% του ΑΕΠ) στο τέλος του 2017, έναντι €5,4 δισ. που είναι το συνολικό κεφάλαιο Tier 1 του τραπεζικού τομέα.

Τα τραπεζικά κεφάλαια είναι ανίσχυρα, εάν οι ζημίες κρυσταλλωθούν και, ρευστοποιηθούν οι εξασφαλίσεις με μεγαλύτερη έκπτωση.

Ο οίκος προχώρησε στις 20 Απριλίου σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου σε ξένο νόμισμα κατά μία βαθμίδα στο BB +από BB.

Η αναβάθμιση προκύπτει λόγω των θετικών δημοσιονομικών επιδόσεων που σε συνδυασμό με την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, συμβάλουν στη μείωση του δημοσίου χρέους.

Οι προοπτικές είναι σε θετικό ορίζοντα.

Μετά την αναβάθμιση, το αξιόχρεο της Κύπρου βρίσκεται μία βαθμίδα πριν την επενδυτική κατηγορία, όπως και στην περίπτωση των Standard and Poor’s.

Κύριος οδηγός της αναβάθμισης, σύμφωνα με τον οίκο, είναι η ευελιξία της εξωτερικής χρηματοδότησης της Κύπρου που έχει βελτιωθεί σημαντικά μετά την έξοδο της χώρας από το μακροοικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής τον Μάρτιο του 2016.

Της Γεωργίας Χαννή