You are here

S&P: Εξαιρέσεις Κύπρος, Ελλάδα για ΜΕΔ

05/10/2022 06:48

Η Κύπρος και το ελληνικό σύστημα παραμένουν εξαιρέσεις στην Ευρωζώνη και αυτό οφείλεται κυρίως στους υψηλούς όγκους παλαιών μη εξυπηρετούμενων περιουσιακών στοιχείων σε συνδυασμό με τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος εξακολουθεί να ανακάμπτει από την ύφεση, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης S&P.

Το συνολικό χρέος του ιδιωτικού τομέα μειώθηκε στο 92% του ΑΕΠ στο τέλος του 2021, από το ιστορικό υψηλό του 134,5% το 2012 και τώρα ήταν κάτω από την Ιταλία (114%), την Πορτογαλία (166%) και την Κύπρο (177%).

Οι πρόσφατα ολοκληρωμένες και συνεχιζόμενες πωλήσεις και τιτλοποιήσεις αναμένεται να φέρουν το δείκτη ΜΕΔ σε όλο το σύστημα κάτω από το 10% των συνολικών δανείων έως το τέλος του έτους 2022, ένα από τα υψηλότερα στην ΕΕ μαζί με την Κύπρο.

Όπως και στην Κύπρο, «πιστεύουμε τώρα ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν μείνει με ένα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον και έναν ιδιωτικό τομέα που εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις κρίσεις της περασμένης δεκαετίας».

«Μαζί με την Κύπρο, η ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών παραμένει μεταξύ των ασθενέστερων στην ΕΕ. Αναμένουμε ότι ο δείκτης ΜΕΔ σε επίπεδο συστήματος θα μειωθεί κάτω από το 7% μέχρι το τέλος του 2023. Η πιστοληπτική ικανότητα των δανειοληπτών κινδυνεύει από την πλήρη απόσυρση των μέτρων στήριξης που σχετίζονται με την πανδημία και τον έμμεσο αντίκτυπο στο διαθέσιμο εισόδημά τους από τον αυξανόμενο πληθωρισμό, τη συγκρατημένη παγκόσμια ζήτηση και άλλες δευτερογενείς επιδράσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», τονίζεται.