You are here

S&P: Πιέσεις στο προφίλ RCB Bank

09/03/2022 16:57

Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της RCB Bank σε Β+ από ΒΒ- προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s, αναφερόμενος σε πιέσεις που αντιμετωπίζει το επιχειρηματικό προφίλ της τράπεζας.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, σημειώνεται ότι η τράπεζα έχει προστατευθεί από την αλλαγή στη μετοχική της δομή.

Η RCB, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι η υποβάθμιση βασίζεται στο γεγονός πως η τράπεζα «αλλάζει πλέον την επιχειρηματική της στρατηγική», ενώ επαναβεβαιώνει ότι το εξής η στρατηγική της επικεντρώνεται στην Ευρώπη.

Ο οίκος επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα Β και έθεσε τις αξιολογήσεις στο CreditWatch.

«Πιστεύουμε ότι η RCB Bank έχει προστατευθεί μέσω ενός συνδυασμού ενεργειών μελλοντικού σχεδιασμού και αλλαγής ελέγχου. Η πώληση του μεριδίου της VTB Bank συνέβαλε στην ελάφρυνση του οικονομικού προφίλ της RCB Bank. Επιπρόσθετα, η κεφαλαιοποίηση και το προφίλ κινδύνου της RCB Bank έχουν βελτιωθεί μέσω της εκκαθάρισης από την RCB Bank του μεγαλύτερου δανείου της στο Καζακστάν, το οποίο αποτελούσε πάνω από το 30% των δανείων της», αναφέρεται.

Ως αποτέλεσμα, αναμένεται τώρα ο προσαρμοσμένος ως προς τον κίνδυνο δείκτης κεφαλαίων να είναι σταθερά πάνω από το 10%. 

Το χαρτοφυλάκιο δανείων είναι πλέον επίσης πιο αναλυτικό, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν περαιτέρω κραδασμοί που θα επηρεάσουν την τράπεζα.

Η τράπεζα αύξησε επίσης τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότησή της μέσω της έκδοσης ενός μη προτιμώμενου μέσου 200 εκατομμυρίων ευρώ και μιας προθεσμιακής κατάθεσης 300 εκατομμυρίων ευρώ (και οι δύο χρηματοδοτούνται από την VTB Bank), παρέχοντας κάποιο απόθεμα ασφαλείας για εκροές καταθέσεων πελατών.

Όπως τονίζεται, οι επιχειρηματικές προοπτικές της RCB Bank και η βιωσιμότητα του επιχειρηματικού της μοντέλου θα παρεμποδιστούν από το νέο αυτόνομο μοντέλο της.

«Χωρίς την υποστήριξη της VTB για την επιχειρηματική ανάπτυξη, η τράπεζα θα πρέπει να αναδιαμορφώσει την επιχειρηματική της στρατηγική. Κατά την άποψή μας, αυτό θα πάρει χρόνο και μπορεί να είναι πολύπλοκο, δεδομένης της εξειδικευμένης θέσης της τράπεζας και του περιορισμένου franchise», επισημαίνεται.

Εν τω μεταξύ, ο μειωμένος όγκος δανείων, ο οποίος υποχώρησε κατά περισσότερο από 30% μετά την κατάργηση του μεγαλύτερου δανείου της RCB Bank τον Ιανουάριο του 2022, και οι ασταθείς συνθήκες της αγοράς, πιθανότατα θα επηρεάσουν τις προοπτικές κερδοφορίας της τράπεζας τους επόμενους 12-18 μήνες.

Το franchise της RCB Bank στην Κύπρο είναι περιορισμένο σε σύγκριση με τους δύο μεγαλύτερους παίκτες (περίπου 8% μερίδιο αγοράς δανείων), αναφέρεται, ενώ τονίζεται ότι το εξειδικευμένο προφίλ εργασιών της μπορεί να παρεμποδίσει το επιχειρηματικό της προφίλ, λόγω επιπτώσεων από τη στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Δεδομένης της αβεβαιότητας λόγω διαφόρων παραγόντων, ο οίκος εκτιμά ότι οι αξιολογήσεις της RCB Bank θα μπορούσαν να υποστούν περαιτέρω πίεση.

Η ρυθμιστική έγκριση που απαιτείται από τον Ευρωπαϊκό Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό για την αλλαγή ελέγχου, πιθανές αλλαγές στην πολιτική διαχείρισης κεφαλαίου βάσει νέων επιχειρηματικών σχεδίων, πιθανές περαιτέρω εκροές καταθέσεων πελατών ή, σε πιο δυσμενές σενάριο, ρυθμιστικές κυρώσεις θα μπορούσαν όλα να επηρεάσουν τις αξιολογήσεις της RCB Bank.

Η αρνητική τοποθέτηση του CreditWatch αντανακλά τη γνώμη του οίκου ότι οι αυξημένοι γεωπολιτικοί και οικονομικοί κίνδυνοι για τη ρωσική οικονομία θα μπορούσαν να περιορίσουν περαιτέρω τις εκροές καταθέσεων πελατών της RCB Bank και το προφίλ χρηματοδότησής της.

Αντικατοπτρίζει επίσης, όπως σημειώνεται, τις αβεβαιότητες σχετικά με την εκκρεμή ρυθμιστική έγκριση και τυχόν κινδύνους διακυβέρνησης που θα μπορούσαν να προκύψουν από ιστορικούς δεσμούς μεταξύ της RCB Bank και της VTB Bank. 

Αναμενόμενη η κίνηση, λέει η RCB

Σε ανακοίνωσή της η τράπεζα αναφέρει ότι ο οίκος σε μια αναμενόμενη κίνηση, σημείωσε τη νέα μετοχική δομή της RCB Bank μετά την εξαγορά από τη διοίκηση του μεριδίου της VTB στο μετοχικό της κεφάλαιο και μετέβαλε την αξιολόγηση της από BB- σε B+.»

«Αυτή η υποβάθμιση κατά μία βαθμίδα βασίζεται στο γεγονός ότι η RCB Bank αλλάζει πλέον την επιχειρηματική της στρατηγική για να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον και ενισχύει σημαντικά την ταυτότητα και την παρουσία της», τονίζεται.

«Η αξιολόγηση λαμβάνει υπόψη την ισχυρή κεφαλαιακή βάση και το υψηλό επίπεδο ρευστότητας της Τράπεζας και η RCB Bank επαναβεβαιώνει ότι η νέα επιχειρηματική της στρατηγική επικεντρώνεται στην Ευρώπη και αυτή είναι η κατεύθυνση που θα συνεχίσει να ακολουθεί», αναφέρεται.

Της Γεωργίας Χαννή