You are here

Στον φακό Moody’s οι εξελίξεις στην RCB

10/03/2022 16:00

Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση, θέτει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s όλες τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις της RCB (περιλαμβανομένης και της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης καταθέσεων, Β1), αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα, τις προσπάθειες της τράπεζας για μείωση της άμεσης έκθεσης στη Ρωσία και τα προληπτικά μέτρα ενίσχυσης της ικανότητάς της για απορρόφηση ζημιών.

Σε πράξη αξιολόγησης που εξέδωσε σήμερα, ο οίκος υποβάθμισε τη βασική πιστοληπτική αξιολόγηση (BCA) και την προσαρμοσμένη BCA στο b3 από b2 και την μακροχρόνια αξιολόγηση κινδύνου αντισυμβαλλομένου (CCR) στο Ba3 από Ba2, θέτοντας και αυτές τις αξιολογήσεις σε τροχιά υποβάθμισης.
 
Σύμφωνα με τον οίκο, η υποβάθμιση του BCA και προσαρμοσμένου BCA αντανακλούν τις πιο αποδυναμωμένες λειτουργικές συνθήκες στη Ρωσία. «Ο Moody’s αναμένει υψηλότερο πιστωτικό κίνδυνο που σχετίζεται με τα εταιρικά ανοίγματα της RCB στη Ρωσία, τα οποία ενδεχομένως να επιβαρύνουν την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού της στο μέλλον», αναφέρει.
 
Σημειώνει πως σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, το 13% των συνολικών δανείων της τράπεζας τον Ιούνιο του 2021, ύψους €1,9 δισεκατομμυρίων, ήταν στη Ρωσική Ομοσπονδία και εκτιμά πως η αναλογία αυτή αυξάνεται σημαντικά αν ληφθούν υπόψη οι εταιρίες που είναι εγγεγραμμένες εκτός της Ρωσίας, καθώς και οι επιχειρηματικές διασυνδέσεις, αν και, όπως προσθέτει, οι εταιρείες αυτές είναι πιθανόν να είναι μεγάλες με δραστηριότητες και τραπεζική σχέση σε αριθμό άλλων χωρών εκτός Ρωσίας.
 
Ο οίκος αναγνωρίζει τις προσπάθειες της τράπεζας να μειώσει την άμεση έκθεσή της με την VTB, η οποία ανήκει στη ρωσική κυβέρνηση. Υπενθυμίζει ότι το 2014 το μερίδιο της VTB στη μετοχική δομή της RCB μειώθηκε από το 60% στο 46,29%, ενώ στις 24 Φεβρουαρίου το εναπομείναν μερίδιο μεταφέρθηκε στη διευθυντική ομάδα της RCB, κάτι για το οποίο εκκρεμούν εποπτικές εγκρίσεις.
 
Αναγνωρίζει επίσης τα προληπτικά μέτρα στα οποία προέβη πρόσφατα η τράπεζα, προκειμένου να ενισχύσει την ικανότητα απορρόφησης ζημιών και συγκεκριμένα την έκδοση χρέους για συμμόρφωση με τον στόχο των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL), μια έκδοση που ενίσχυσε την προστασία που προσφέρει η τράπεζα στους καταθέτες. Η τράπεζα έχει πλέον συμμορφωθεί με τον στόχο MREL που είχε τεθεί για το 2025.
 
«Δεδομένης της αποκοπής της κοινής δραστηριότητας με την VTB, ωστόσο, αναμένουμε μικρότερη κερδοφορία τους επόμενους 12 με 18 μήνες έως ότου η τράπεζα καταφέρει να μειώσει τα κόστη και να επιτύχει τη στρατηγική της επέκταση», προσθέτει ο Moody’s, σημειώνοντας ότι αν και η τράπεζα έχει επεκτείνει τις δραστηριότητες στην Κύπρο, εντούτοις οι εγχώριες δραστηριότητες παραμένουν σχετικά μικρές.
 
Περαιτέρω, πως η αναθεώρηση για υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης Β1 θα εξετάσει κατά πόσον το αποδυναμωμένο λειτουργικό περιβάλλον στη Ρωσία θα αποδυναμώσει την ικανότητα των εταιρικών πελατών της RCB να αποπληρώσουν τα δάνειά τους και πώς αυτό θα επηρεάσει την φερεγγυότητα της RCB.
 
Θα εξεταστεί επίσης ο δυνητικός αντίκτυπος των πρόσφατων εξελίξεων στην κερδοφορία και την δυνητική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της τράπεζας, καθώς και τις όποιες ζημιές στην φήμη, την χρηματοδότηση και τη ρευστότητα της τράπεζας.
 
Όπως αναφέρει, δεδομένης της αναθεώρησης για υποβάθμισης υπάρχει περιορισμένη ανοδική πίεση στις αξιολογήσεις τους επόμενους 12 με 18 μήνες.
 
Σύμφωνα με τον Moody’s, οι αξιολογήσεις της τράπεζας μπορεί να υποβαθμιστούν αν ο οίκος θεωρήσει πως ενδεχομένως να υπάρξει πιο έντονη εξασθένιση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και της κερδοφορίας από τις τρέχουσες εκτιμήσεις, διαβρώνοντας έτσι το κεφάλαιο της τράπεζας ή εάν ο οίκος θεωρήσει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για έμμεση ζημιά στη φήμη, στο χρηματοδοτικό προφίλ και στη ρευστότητα της τράπεζας.
 
Προσθέτει πως η όποια περαιτέρω ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας με τη συμπερίληψη εξαγωγών εμπορευμάτων ή περαιτέρω διαταραχή στις πληρωμές, περιλαμβανομένων επιπλέον ενίσχυση των περιορισμών σε συναλλαγές σε ξένο νόμισα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων της τράπεζας.

Διατηρείται η αξιολόγηση B1

Σε ανακοίνωσή της η RCB σημειώνει ότι ο οίκος διατηρεί την αξιολόγηση B1, αλλά τη θέτει σε αναθεώρηση.

Αναφέρει ότι η αξιολόγηση παραμένει ως αντανάκλαση των προληπτικών βημάτων της Τράπεζας και του γεγονότος ότι η RCB εκπληρώνει ήδη τον στόχο MREL για το 2025, ενισχύοντας έτσι την προστασία που παρέχεται στους καταθέτες.

Ταυτόχρονα, προστίθεται, και εν όψει του γεγονότος ότι η RCB Bank έχει πλέον διακόψει τους δεσμούς της με την VTB, της οποίας το μειοψηφικό μερίδιο έχει αποκτηθεί από τους υπόλοιπους δύο Κύπριους μετόχους, η Moody's έθεσε την αξιολόγησή της σε αναθεώρηση για υποβάθμιση έως ότου η Τράπεζα εφαρμόσει τη νέα της στρατηγική για επέκταση, στο πλαίσιο της νέας μετοχικής δομής.