You are here

Τα σενάρια Fitch για τράπεζες μετά το ουκρανικό σοκ

11/05/2022 07:16

Οι προοπτικές των κυπριακών τραπεζών εξακολουθούν να είναι θετικές παρά την ασθενέστερη οικονομία, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Σε έκθεσή του σημειώνει ότι οι αξιολογήσεις των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Κύπρου παραμένουν σε θετικές προοπτικές παρά τους αυξημένους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο οίκος αναμένει από την Ελληνική Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου να προχωρήσουν στις προγραμματισμένες πωλήσεις και τιτλοποιήσεις δανείων, μία προσδοκία που στηρίζει τις θετικές προοπτικές.

Ο οίκος μείωσε πρόσφατα την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2022 στο 3,1% από 3,7%.

«Η βραδύτερη ανάπτυξη και η αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού δεν θα πρέπει να διαταράξουν σημαντικά τις θετικές πιστωτικές τροχιές των τραπεζών, καθώς προχωρούν οι συμφωνίες που περιλαμβάνουν εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων. Αναμένουμε και από τις δύο τράπεζες να ολοκληρώσουν τις μεγάλες διαθέσεις ΜΕΔ που έχουν ήδη στα σκαριά για φέτος», τονίζεται.

Η Τρ. Κύπρου προχωρά με σχέδια πώλησης ΜΕΔ €0,6 δισ. και €121 εκατ. δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων στην εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων PIMCO (που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων στο τέλος του 2021).

Η HB συμφώνησε πρόσφατα να τιτλοποιήσει ένα χαρτοφυλάκιο ΜΕΔ σε συναλλαγή με την PIMCO, η οποία θα μειώσει τα ΜΕΔ κατά €0,7 δισ. (πάνω από το ήμισυ του συνόλου στο τέλος του 2021).

Όπως τονίζεται, η βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη δεν θα οδηγήσει σε σημαντικές εισροές ΜΕΔ, αν και όπως επισημαίνεται, η απουσία Ρώσων τουριστών, που αντιπροσώπευαν περίπου το 20% των τουριστών της Κύπρου, θα μπορούσε να ασκήσει πίεση σε ορισμένους ασθενέστερους δανειολήπτες στον τουριστικό τομέα.

«Ωστόσο, εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι η συνολική τουριστική δραστηριότητα της Κύπρου το 2022 θα επωφεληθεί από τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία από το 2021», εκτιμά ο οίκος.

Ο οίκος σημειώνει ότι οι δύο τράπεζες έχουν κάποια άμεση έκθεση σε Ρώσους και Ουκρανούς αντισυμβαλλομένους. Η BOCH είχε δάνεια με καθαρή λογιστική αξία €110 εκατ. στο τέλος του 2021 και €13 εκατ. καταθέσεις σε ρωσικές θυγατρικές ευρωπαϊκών τραπεζών στα μέσα Μαρτίου 2022. Η HB είχε δάνεια με καθαρή λογιστική αξία €35 εκατ. στο τέλος του 2021, κυρίως με εξασφαλίσεις με περιουσιακά στοιχεία στην Κύπρο και €20 εκατ. καταθέσεων σε ρωσικές θυγατρικές ευρωπαϊκών τραπεζών. «Αυτά τα ανοίγματα δεν αποτελούν απειλή για τα κεφάλαια των τραπεζών, καθώς αντιπροσωπεύουν μόνο το 8% των κεφαλαίων Tier 1 της BoC στο τέλος του 2021 και το 5% των HB, αλλά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν χρεώσεις απομείωσης δανείων που θα επηρεάσουν τα λειτουργικά κέρδη του α' εξαμήνου του 22», επισημαίνεται.

Οι καταθέσεις των τραπεζών από Ρώσους πελάτες δεν είναι αρκετά μεγάλες ώστε να αντιπροσωπεύουν κίνδυνο ρευστότητας. Στην BOCH, το 6% των καταθέσεων ήταν από Ρώσους πελάτες στο τέλος του 2021 και ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας ήταν 300%. Στην HB, το 8% των καταθέσεων ήταν από Ρώσους πελάτες και ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας ήταν 473%.

Κλείσιμο RCB

Ο οίκος αναφέρεται και στο κλείσιμο της RCB λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και τη μετατροπή της σε εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Η τράπεζα, η οποία ήταν η τρίτη μεγαλύτερη στην Κύπρο, άλλαξε ιδιοκτησία το Φεβρουάριο του 2022, όταν η ρωσική VTB Bank πούλησε το 46,3% της σε υφιστάμενους Κύπριους μετόχους. Έκτοτε, η HB ανακοίνωσε την απόκτηση έως και €556 εκατ. εταιρικών δανείων της RCB (που ισοδυναμεί με το 8% των ακαθάριστων δανείων της HB στο τέλος του 2021).

«Η εξαγορά ενισχύει το franchise εταιρικών δανείων της HB στην Κύπρο και θα μπορούσε να βελτιώσει τη δημιουργία εσόδων και τη σταθερότητα του επιχειρηματικού μοντέλου», αναφέρεται.

Όπως τονίζεται, η εξαγορά της RCB από την HB εδραιώνει τη θέση των δύο κορυφαίων τραπεζών της Κύπρου στην αγορά. «Αυτό θα ενισχύσει την πειθαρχία τιμολόγησης του κλάδου στον εταιρικό δανεισμό και θα δημιουργήσει επιχειρηματικές ευκαιρίες για την BOCH και την HB με τους πρώην λιανικούς και εταιρικούς πελάτες της RCB».

Επίσης, σημειώνεται ότι η εξυγίανση της RCB προστατεύει επίσης τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Ο κλάδος ενδέχεται να υποστεί περαιτέρω ενοποίηση καθώς η Eurobank (B+/Stable), η οποία ήδη κατέχει μερίδιο 12,6% στην HB και εκτιμάται ότι κατέχει μερίδιο αγοράς 7%-8% στην Κύπρο, έχει δηλώσει την πρόθεσή της να αυξήσει το μερίδιό της.

Της Γεωργίας Χαννή