You are here

Wood: Δίνει buy για BOCH

27/10/2017 12:20
Αναβαθμίζει τη σύσταση της για τη μετοχή της Τρ. Κύπρου σε buy από hold η Wood and Company διατηρώντας την τιμή στόχο στα €3,70.

Σε έκθεσή της, αναφέρει ότι είναι πιο θετική για την τράπεζα λόγω της βελτίωσης του δείκτη κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (55% μετά την εφαρμογή του EFSR9) και την έντονη πρόοδο στη μείωση του μεγάλου αποθέματος των NPLs κατά 34% τα τελευταία δύο χρόνια.

Αναφέρεται στις καλές πιθανότητες να επιτευχθούν οι στόχοι για το 2018, οι οποίοι συνεπάγονται καθαρά κέρδη €180 εκ. και ROTE άνω του 7% ενώ επισημαίνεται το υποστηρικτικό μακροοικονομικό περιβάλλον, με αύξηση του ΑΕΠ πολύ πάνω από το 3% για το 2017 και 2018.

Η τιμή της μετοχής παρουσιάζει μείωση 15% από την αρχική εισαγωγή στο Λονδίνο τον Ιανουάριο και τώρα διαπραγματεύεται με P / TBV 0,56 φορές το 2018 με ένα «ελκυστικό» P / E 7,8x.

Η Wood and Company εκτιμά ότι η πρόοδος της τράπεζας αναφορικά με την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, λόγω της αναδιάρθρωσης των δανείων για τα οποία δεν υπάρχουν σήμερα απομειώσεις ή καθυστερούμενα ποσά (€1,6 δισ. ή 16% του αποθέματος NPE), τις συμβάσεις ανταλλαγής χρεών με στοιχεία ενεργητικού (€1,1 δισ. από τις αρχές του 2016) και διαγραφές περίπου €1 δισ. ετησίως.

Σημειώνεται ότι λόγω των ισχυρών επιδόσεων της διοίκησης, είναι εφικτή η μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κάτω από τα €5,5 δισ. (ή 30%) μέχρι το τέλος του 2019. Οι συναλλαγές μείωσης κινδύνου (π.χ. πωλήσεις NPLs) θα μπορούσαν να προκαταβάλουν αυτή τη διαδικασία.

Μετά από πρόσθετες προβλέψεις ύψους €500 εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2017, ο δείκτης κάλυψης NPE βελτιώθηκε στο 48% από 42% το πρώτο τρίμηνο και αναμένεται να φθάσει το 50% μέχρι το τέλος του 2017 και το 55% μετά την εφαρμογή του EFSR9. Αναφέρεται ότι ο δείκτης κάλυψης συγκρίνεται τώρα ευνοϊκά με τα μέσα επίπεδα της ΕΕ (45%) ή τις ελληνικές τράπεζες (48%), γεγονός που θα επιτρέψει στη BOCH να προσεγγίσει περισσότερο ένα πιο κανονικό κόστος κινδύνου.

Η μείωση των προβλέψεων θα επιτρέψει στην τράπεζα να επιστρέψει στην κερδοφορία.

Κεφάλαια

Αναφορικά με τα κεφάλαια της τράπεζας, σημειώνεται ότι είναι ασθενέστερα αλλά επαρκή. Ο δείκτης CET1, ανέρχεται σε 11,8% (μειωμένος κατά 2,2% έναντι πρόσθετων προβλέψεων ύψους €500 εκ. ) με τον μεταβατικό δείκτη CET1 στο 12,3%. Η τράπεζα έχει στόχο να αυξήσει τον μεταβατικό δείκτη CET1 στο 13% μέχρι το 2018, κυρίως μέσω της διατήρησης κερδών και της βελτιστοποίησης του RWA. Επιπλέον, εξετάζει την πιθανή έκδοση κεφαλαίου κατά τους επόμενους 12 μήνες. Τα επίπεδα κεφαλαίου εμφανίζονται χαμηλά σε σύγκριση με τις ελληνικές τράπεζες, αλλά τονίζεται ότι η ποιότητα του κεφαλαίου είναι ανώτερη στη BOCH.

Η Wood and Company σημειώνει ότι η αύξηση του ΑΕΠ επηρέασε θετικά την Κύπρο λόγω του ισχυρού τουρισμού, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και της ιδιωτικής κατανάλωσης. Η αγορά ακινήτων παρουσιάζει επίσης σημάδια ανάκαμψης με τη σταθεροποίηση των τιμών και την ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας.

Βασικοί κίνδυνοι και προκλήσεις είναι η εφαρμογή του EFSR , τα ασθενέστερα περιθώρια, οι πιέσεις κόστους, η μείωση της κερδοφορίας πριν από τις προβλέψεις, τα σχετικά περιορισμένα κεφαλαιακά αποθέματα και οι δυσκολίες κατά τη διαδικασία εκποιήσεων πρώτης κατοικίας.

Της Γεωργίας Χαννή