You are here

Αναβάθμιση της Κύπρου από τον οίκο Μoody’s

24/07/2021 08:55

O διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, αναβάθμισε χθες βράδυ κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας (στο “Ba1“, από “Ba2“) με σταθερή προοπτική.

Η απόφαση του στηρίζεται στο ότι μειώθηκαν οι του τραπεζικού τομέα της Κύπρου, καθώς επίσης στην ανθεκτικότητα της οικονομίας στο πανδημικό σοκ και στις ισχυρές μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης του ΑΕΠ, οι οποίες υποστηρίζονται από σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια.

Σημειώνεται ότι η αναβάθμιση της Δημοκρατίας, ακολουθεί την πρόσφατη αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Κύπρου, της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας.

Παρά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Κύπρου, ο οίκος τη διατηρεί σε μη επενδυτική βαθμίδα, σε αντίθεση με τους άλλους τρεις διεθνείς οίκους αξιολόγησης που έχουν δώσει στην Κύπρο επενδυτική βαθμίδα τα τελευταία χρόνια.

«Η αναβάθμιση αποτελεί μια εξαιρετικής σημασίας θετική εξέλιξη, η οποία καταδεικνύει τις ορθές πολιτικές που ακολουθούνται, που παρά την αβεβαιότητα που υφίσταται λόγω της κρίσης της πανδημίας, συνεχίζουν να ενδυναμώνουν την αξιοπιστία της Κύπρου» αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο ΥΠΟΙΚ Κ.Πετρίδης που εξέδωσε νωρίς το πρωί.

Οι Moody’s επισημαίνουν  ότι η σταθερή προοπτική αντικατοπτρίζει την άποψή του ότι οι κίνδυνοι οι οποίοι είναι συνυφασμένοι με την πιστοληπτική αξιολόγηση, είναι γενικά ισοζυγισμένοι με τα πλεονεκτήματα του τραπεζικού τομέα. Τα εθνικά μέτρα στήριξης και η σημαντική χρηματοδότηση της ΕΕ περιορίζουν τον αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομία και οι ενδεχόμενες υποχρεώσεις από την κρίση πιθανότατα θα παραμείνουν περιορισμένες.

Επιπλέον, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι ο αντίκτυπος της επιβάρυνσης της οικονομίας από το δημόσιο χρέος θα είναι σε πολύ καλύτερο σημείο σε σύγκριση με το προ-πανδημικό επίπεδο.
Τονίζει επίσης ότι ως θετικούς παράγοντες για τη μελλοντική περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Δημοκρατίας, την πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως θεσμικά όργανα, διακυβέρνηση, δικαιοσύνη και έλεγχος της διαφθοράς, την πολύ υψηλή απορρόφηση της χρηματοδότησης της ΕΕ σε συνδυασμό με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στα πλαίσια του Ταμείου

Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την επιτάχυνση στη μείωση του χρέους σε επίπεδα πριν από την πανδημία και την περαιτέρω σημαντική μείωση της έκθεσης της Δημοκρατίας σε κινδύνους που σχετίζονται με τον τραπεζικό τομέα.

Ο Οίκος θεωρεί ως σημαντικότερους παράγοντες για πιθανή μελλοντική υποβάθμιση, το ενδεχόμενο η οικονομική ανάκαμψη να μην είναι στον αναμενόμενο βαθμό, σε συνδυασμό με  μια διαρκή, σημαντική μείωση της οικονομικής ισχύος της Κύπρου και σημαντική αύξηση των κινδύνων των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων και του τραπεζικού τομέα, καθώς επίσης μια συνεχής, ουσιαστική επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης της Δημοκρατίας.

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται άοκνα, συστηματικά και σε συνεργασία με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για να επιτύχει τις προαναφερόμενες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα ωθήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε ανώτερα επίπεδα αναβάθμισης της αξιοπιστίας της» σχολίασε ο ΥΠΟΙΚ.