You are here

Αναβάθμιση Τρ. Κύπρου, Ελληνικής από Moody's

24/01/2019 19:42

Σε αναβάθμιση των μακροπρόθεσμων αξιολογήσεων για τις καταθέσεις της Τρ. Κύπρου και Ελληνικής σε B3 από Caa1 προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody's επισημαίνοντας ότι τα κεφάλαια τους είναι ενισχυμένα.Οι προοπτικές είναι σε θετικό ορίζοντα.

Ο οίκος αναβάθμισε επίσης τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις κινδύνου αντισυμβαλλομένου τους (CRRs) σε Β1 από το Β2.

Η αναβάθμιση των αξιολογήσεων της Τρ. Κύπρου αποδίδεται σε αλλαγές στη δομή ευθύνης της τράπεζας. Ειδικότερα, η έκδοση κεφαλαίων €220 εκ. τον Δεκέμβριο του 2018, ενισχύει τα αποθέματα που είναι διαθέσιμα για την προστασία των καταθετών και των χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων του αντισυμβαλλόμενου.

Η αναβάθμιση της Ελληνικής Τράπεζας καταγράφει το ενισχυμένο franchise, την ποιότητα του ενεργητικού και το κεφάλαιό της, ακολουθώντας 1) την ενσωμάτωση €9,3 δισ. κυρίως περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων, κυρίως καταθέσεων, που αποκτήθηκαν το καλοκαίρι από την ΣΚΤ  και 2) την αύξηση κεφαλαίου ύψους €150 εκ. για την οποία η τράπεζα έχει ήδη λάβει δεσμευτικές δεσμεύσεις και θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Και για τις δύο τράπεζες οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν τις προσδοκίες του οίκου για περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών μεγεθών των τραπεζών, κυρίως της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων τους επόμενους 12-18 μήνες, στο πλαίσιο βελτίωσης του λειτουργικού περιβάλλοντος στην Κύπρο.

Οι ενέργειες αξιολόγησης ενσωματώνουν τις βελτιώσεις στο λειτουργικό περιβάλλον που ώθησαν τον οργανισμό αξιολόγησης να αυξήσει το προφίλ μακροεντολών για τις τράπεζες που λειτουργούν στην Κύπρο κατά μία βαθμίδα στο «Weak +» από το «Weak».

Ο οργανισμός αξιολόγησης αναμένει ισχυρές τάσεις ανάπτυξης με αύξηση 3,7% στο πραγματικό ΑΕΠ για το 2019, ποσοστό πολύ ψηλότερο από το μέσο όρο της πρόβλεψης των χωρών της ζώνης του ευρώ κατά 1,8% και συνεχιζόμενης μείωσης της ανεργίας που ανερχόταν στο 9,2% τον Νοέμβριο του 2018.

Η Κύπρος έχει καταγράψει μία από τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας μεταξύ των χωρών της ΕΕ από το 2013.

Όπως τονίζεται, οι βελτιώσεις στις οικονομικές συνθήκες αυξάνουν τη ζήτηση δανείων από τις τοπικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ενισχύουν την ικανότητα αποπληρωμής και υποστηρίζουν τις αξίες των περιουσιακών στοιχείων ωφελώντας τα έσοδα των τραπεζών και τις ανακτήσεις χρεών.Τρ. Κύπρου

Τρ. Κύπρου

Όπως τονίζεται, οι θετικές προοπτικές για τις αξιολογήσεις των καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου καταγράφουν τις προσδοκίες για περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού, έναντι του βελτιωμένου λειτουργικού περιβάλλοντος τους επόμενους 12-18 μήνες, που θα συμβάλουν στη σταδιακή μείωση της τρέχουσας ευπάθειας των κεφαλαιακών αποθεμάτων και την κερδοφορία σε πιθανώς ψηλότερες ζημιές προβλέψεων από το απόθεμα των υφιστάμενων ΜΕΔ.

Όπως τονίζεται, για να πετύχει η τράπεζα ψηλότερη βαθμολογία θα απαιτηθεί βελτίωση των επιπέδων προβλέψεων, διατηρώντας παράλληλα τα κεφαλαιακά αποθέματα πάνω από το σημερινό επίπεδό τους.

Οι θετικές προοπτικές αναγνωρίζουν επίσης την πρόσφατη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της Τράπεζας  Κύπρου. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν στο 37% των ακαθάριστων δανείων τον Σεπτέμβριο του 2018 από 47% τον Δεκέμβριο του 2017, μετά την τιτλοποίηση ενός χαρτοφυλακίου ΜΕΔ τον Αύγουστο του 2018 που είναι πιθανόν να ολοκληρωθεί κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Τα κεφάλαια της τράπεζας ενισχύονται επίσης, μετά την έκδοση τον Δεκέμβριο του 2018 και την τιτλοποίηση ΜΕΔ.

Ο δείκτης Common Equity Tier 1 (CET1) της τράπεζας θα ενισχυθεί σε 13,2%, από 11,9% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2018, ενώ ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας θα ενισχυθεί στο 16,2%, από 13,4% μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ελληνική

Ο οίκος αναφέρεται στο ενισχυμένο francise της τράπεζας, την ποιότητα του ενεργητικού και το κεφάλαιό της, ακολουθώντας την ενσωμάτωση περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της ΣΚΤ και της αύξησης κεφαλαίου που θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Μετά την απορρόφηση της ΣΚΤ, η Ελληνική κατέστη η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο με μερίδιο 31% στις καταθέσεις ενώ τα ΜΕΔ μειώθηκαν στο 31% των μεικτών δανείων τον Σεπτέμβριο του 2018 από 52% τον Ιούνιο.

Εξαιρουμένων των ΜΕΔ €441 εκ. που εγγυάται η κυβέρνηση, το ποσοστό των ΜΕΔ μειώνεται σε 25,6% ενώ η κάλυψη των ΜΕΔ βελτιώνεται στο 66% από 62%.

Η αναβάθμιση αντανακλά επίσης τα ισχυρότερα κεφάλαια καθώς ο pro forma δείκτης CET1 θα αυξηθεί σε πέραν του 18% μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου €150 εκ.

Οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν τις προσδοκίες των Moody'sς για περαιτέρω βελτιώσεις στα οικονομικά μεγέθη της τράπεζας, κυρίως την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων τους επόμενους 12-18 μήνες στο πλαίσιο του βελτιωμένου λειτουργικού περιβάλλοντος και της ενίσχυσης των κεφαλαίων, τα οποία παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία για τη μείωση των ΜΕΔ μέσω διαγραφών και πωλήσεων.

Η κερδοφορία της Ελληνικής Τράπεζας θα επωφεληθεί επίσης από την ικανότητα αύξησης των εσόδων και βελτίωση της απόδοσης εν μέσω εσόδων και συνεργειών κόστους από την ευρύτερη πελατειακή της βάση, ευκαιρίες πολλαπλής πώλησης, οικονομίες κλίμακας και εξορθολογισμό του δικτύου υποκαταστημάτων  και προσωπικού εάν η τράπεζα διαχειρίζεται αποτελεσματικά τους κινδύνους που συνδέονται με τη νέα ενσωμάτωση προσωπικού και των νεοαποκτηθέντων πελατών.

Οι αξιολογήσεις των τραπεζών θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν εάν υπάρχει περαιτέρω σημαντική βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού τους, με μείωση των ΜΕΔ και βελτίωση της κάλυψης, ενώ διατηρούν και βελτιώνουν περαιτέρω τα σημερινά κεφαλαιακά αποθέματα. Οι αξιολογήσεις των τραπεζών θα μπορούσαν επίσης να αναβαθμιστούν μετά από αλλαγές στη διάρθρωση των υποχρεώσεών τους, οι οποίες θα οδηγούσαν σε μεγαλύτερο περιθώριο απορρόφησης ζημιών από τους καταθέτες και άλλους σχετικούς πιστωτές.

Η θετική εξέλιξη των καταθέσεων των τραπεζών μπορεί να μεταβληθεί σε σταθερή εάν επιβραδυνθεί η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού τους ή εάν χρειαστούν πρόσθετες σημαντικές προβλέψεις έναντι των αποθεματικών προβληματικών δανείων, που θα εξασθενήσουν τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών.
Οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν λόγω των αλλαγών στη διάρθρωση των υποχρεώσεων των τραπεζών που θα μείωναν το μαξιλάρι απορρόφησης ζημιών σε καταθέτες και άλλους σχετικούς πιστωτές.

Της Γεωργίας Χαννή