You are here

BOC: “Rating Watch Negative” στους βασικούς δείκτες από τους Fitch Ratings

27/12/2002 14:44
Ο διεθνής Οίκος Αξιολόγησης Fitch, έχει πρόσφατα εκφράσει ανησυχίες στην υφιστάμενη χρηματοοικονομική αξιολόγηση της Τράπεζας Κύπρου. Συγκεκριμένα, έχει τοποθετήσει τις υφιστάμενες αξιολογήσεις (Long Term rating of “A”, short term rating of “F1”, και individual rating of “C”) σε αρνητική επίβλεψη ενώ παράλληλά διατήρησε την ένδειξη του για το bank support rate στο “2”.

Σύμφωνα πάντα με τους Fitch, η αξιολόγηση ημερομηνίας 24 Δεκεμβρίου 2002, αντανακλά τις ανησυχίες για τα υψηλά λειτουργικά κόστα της Κύπρου, τους δείκτες ποιότητας των περιουσιακών της στοιχείων και την αβεβαιότητα που επικρατεί ευρύτερα στον οικονομικό τομέα, λαμβανομένου υπόψη της ηγετικής παρουσίας της Τράπεζας Κύπρου στην κυπριακή αγορά.

Ο οίκος Fitch αναμένει ότι η Κύπρου θα ανακοινώσει μειωμένα καθαρά κέρδη για το οικονομικό έτος 2002, ως αποτέλεσμα της μείωσης των επιτοκίων, της αρνητικής οικονομικής δραστηριότητας και της πτώσης του κυπριακού Χρηματιστηρίου.

Η 'Έκθεση σημειώνει ακόμη, την αναμενόμενη σημαντική μείωση των τουριστικών αφίξεων, που εκτιμά ότι συνέβαλε στην υπόσκαψη της οικονομικής ανάπτυξης και στην απουσία ενδιαφέροντος για τη σύναψη δανείων. Σύμφωνα με την έκθεση, στα τέλη Ιουνίου του 2002, τα προβληματικά δάνεια «non-performing» του Συγκροτήματος ανέρχονταν στο 7.3% του συνολικού ύψους των δανείων.

Όλες οι μεγάλες κυπριακές τράπεζες έχουν πολλά προβληματικά δάνεια «non-performing», προστίθεται στην Έκθεση Αξιολόγησης των Fitch, λόγω της μεγάλης και χρονοβόρας νομικής διαδικασίας για την εξασφάλιση των παρεχομένων, κατά τη σύναψη των δανείων, εγγυήσεων. Εκφράζοντας, παράλληλα, ανησυχίες ότι τα αποθέματα της BOC's για κάλυψη των αυτών των δανείων δεν επαρκούν για να τα καλύψουν.

Όσον αφορά τα λειτουργικά κόστα, σύμφωνα πάντα με την Έκθεση Αξιολόγησης του Διεθνούς Οίκου, το σημαντικότερο λειτουργικό κόστος αφορά το προσωπικό της Κύπρου, προσθέτοντας μάλιστα, την παντοδυναμία των συντεχνιών με συνεπακόλουθο η μισθοδοσία να είναι συνδεδεμένη με το βιοτικό επίπεδο. «Αυτό το φαινόμενο», τονίζεται, «δημιουργεί πίεση στη Τράπεζα για να έχει αυξανόμενα εισοδήματα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον», ενώ παράλληλα ως αντισταθμιστικό μέτρο, το Συγκρότημα έχει προχωρήσει σε αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων, σε αναδιάρθρωση του προσωπικού και σε παγιοποίηση νέων προσλήψεων.

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι η Τράπεζα Κύπρου, «παρουσιάζει ένα μεγάλο έλλειμμα στα συνταξιοδοτικά ταμεία του προσωπικού», και ότι είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις μειώσεις των επιτοκίων.

Κατά τα άλλα, στην Έκθεση Αξιολόγησης του Διεθνούς Οίκου Fitch, τονίζεται η ικανοποιητική κεφαλαιουχική δομή του Συγκροτήματος, παρόλο που όπως σημειώνει, «αναμένεται ότι θα δημιουργηθούν πιέσεις λόγω της αναπτυξιακής πορείας» του Συγκροτήματος. Εκτιμάται ακόμη, ότι θα αυξηθούν οι προβλέψεις για τα λεγόμενα «προβληματικά δάνεια» και αναμένει ότι θα αυξηθούν και οι εισφορές για να καλυφθεί το έλλειμμα στα Ταμεία συντάξεως του προσωπικού.

Αναφέρεται τέλος ότι το Συγκρότημα, για να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες του, προτίθεται να προβεί στην άντληση κεφαλαίου ύψους £50 εκατομμυρίων - από την έκδοση Αξιόγραφων τα οποία και θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και κατατάσσονται ως πρωτοβάθμιο κεφάλαιο (Tier 1 capital).