You are here

DBRS: Πρόοδος στη μείωση ΜΕΔ με προκλήσεις

15/06/2021 13:12

Την ουσιαστική μείωση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, τονίζει ο οίκος αξιολόγησης DBRS επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη πολλές προκλήσεις και αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση, οι κυπριακές τράπεζες επιτάχυναν ουσιαστικά τη μείωση των ΜΕΔ το 2020. Ο δείκτης ΜΕΔ μειώθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στο 17,7% τον Δεκέμβριο του 2020 από 28% τον Δεκέμβιο του 2019.

Συνολικά, από το αποκορύφωμά του τον Μάιο του 2016 στο 49,0% ο δείκτης ΜΕΔ μειώθηκε κατά περίπου 31% κυρίως λόγω της μεταβίβασης των μη εξυπηρετούμενων περιουσιακών στοιχείων της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας στην κρατική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων ΚΕΔΙΠΕΣ το 2018 και πιο πρόσφατα λόγω μη οργανικών λύσεων και διαγραφών.

Η σημαντική μείωση το 2020 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε συναλλαγές ύψους €2,0 δισ.  από την Τράπεζα Κύπρου (Helix 2, Velocity 2) και Alpha bank ,διαγραφές περίπου €1,1 δισ. κυρίως από την Ελληνική Τράπεζα και τα υπόλοιπα μέσω οργανικών λύσεων. Μια άλλη συναλλαγή €0,5 δισ. αφορούσε κυρίως δάνεια λιανικής και ΜμΕ και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2021 από την Τράπεζα Κύπρου.

Ο οίκος αναμένει ότι οι πωλήσεις επισφαλών δανείων σε μη τραπεζικά ιδρύματα θα παραμείνουν ο κύριος μοχλός μείωσης των ΜΕΔ.

Σημειώνεται ότι το πλήθος των μέτρων στήριξης έχει μειώσει αποτελεσματικά και αναβάλει τον πιθανό αντίκτυπο στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών κατά τη διάρκεια του 2020. Ωστόσο, τονίζεται, καθώς η έκτακτη υποστήριξη αποσύρεται, οι πιστωτικές απώλειες θα μπορούσαν να αρχίσουν να συσσωρεύονται στο σύστημα. 

Τα μη εξυπηρετούμενα περιουσιακά στοιχεία και η συνολική μόχλευση παραμένουν υψηλά. 

«Ο οίκος βλέπει θετικά τη σημαντική μείωση των παλαιών ΜΕΔ τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, οι αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης COVID-19 στην οικονομική δραστηριότητα θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε νέες ροές ΜΕΔ. Οι πρώτες ενδείξεις μετά τη λήξη του μορατόριουμ υποδηλώνουν περιορισμένο αντίκτυπο μέχρι στιγμής, αν και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εκτιμηθεί η τελική επίπτωση», αναφέρει ο Javier Rouillet, Αντιπρόεδρος της DBRS Morningstar.

«Η σχετική έκθεση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος σε τομείς που πλήττονται πολύ από την πανδημία, όπως η φιλοξενία, η ψυχαγωγία, το εμπόριο και οι μεταφορές είναι η υψηλότερη στην ΕΕ, ακολουθούμενη από την Ελλάδα. Τα δάνεια σε αυτούς τους τομείς αντιπροσώπευαν σχεδόν το 50% του χαρτοφυλακίου δανείων μη χρηματοοικονομικών εταιρειών (NFC), καθιστώντας τον τουριστικό τομέα βασικό παράγοντα για τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας », δήλωσε η Σπυριδούλα Τζίμα, Βοηθός Αντιπρόεδρος της DBRS Morningstar.

«Δεδομένης της αυξανόμενης σημασίας των μη εξυπηρετούμενων περιουσιακών στοιχείων εκτός του τραπεζικού συστήματος, η ενίσχυση του λειτουργικού περιβάλλοντος για τους αγοραστές και τους πιστωτικούς φορείς καθώς και η ενίσχυση του πλαισίου εκποιησεων θα παραμείνει ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη αντιμεώπισή τους» πρόσθεσε ο Javier Rouillet.

Ο οίκος επισημαίνει ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα έχει ισχυρά επίπεδα κεφαλαιοποίησης και ρευστότητας που παρέχουν στις τράπεζες περιθώριο για να απορροφήσουν τις απώλειες χωρίς να επηρεάζεται η ικανότητά τους να δανείζουν στην οικονομία.

Της Γεωργίας Χαννή