You are here

Επιβεβαίωση αξιολογήσεων Κύπρου από DBRS

14/11/2020 06:27

Ο οίκος αξιολόγησης DBRS επιβεβαίωσε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου σε ξένο και εγχώριο νόμισμα σε BBB  (χαμηλό). Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε τις βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις σε ξένο και εγχώριο νόμισμα στο R-2 (μεσαίο). Οι προοπτικές για όλες τις βαθμολογίες είναι σταθερή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου, οι σταθερές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την άποψη ότι οι κίνδυνοι για τις αξιολογήσεις είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι παρά την οικονομική συρρίκνωση στην Κύπρο το 2020, που προκλήθηκε από την παγκόσμια νόσο του κορωνοϊού (COVID-19) και την επιδείνωση του ισολογισμού της κυβέρνησης.

Ο οίκος αναμένει ότι η κυπριακή οικονομία θα ανακάμψει από το σοκ του COVID-19 και η αύξηση του δείκτη δημόσιου χρέους θα αντιστραφεί, αν και ο ρυθμός της οικονομικής ανάκαμψης, ιδιαίτερα του τουρισμού, είναι επί του παρόντος εξαιρετικά αβέβαιος λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας .

Υπάρχει επίσης αβεβαιότητα σχετικά με τον αντίκτυπο του τερματισμού του μορατόριουμ για αποπληρωμή δανείων στις κυπριακές τράπεζες από το επόμενο έτος. Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες παραμένουν καλά κεφαλαιοποιημένες και συνέχισαν να μειώνουν τα παλαιά μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους το 2020.

Σοκ από κορωνοϊό

Όπως τονίζει ο οίκος, η ισχυρή οικονομική απόδοση της Κύπρου διακόπηκε από το σοκ από τον κορωνοϊό. Τα μέτρα περιορισμού και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί στην Κύπρο και στο εξωτερικό είχαν αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα.

Παρ 'όλα αυτά, επισημαίνεται, η Κύπρος ξεκίνησε αυτήν την κρίση από μια θέση δύναμης, που αναπτύχθηκε έντονα τα τελευταία πέντε χρόνια με ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά μέσο όρο 4,6%.

Σε σύγκριση με άλλες χώρες, ο αριθμός των λοιμώξεων και το ποσοστό θνησιμότητας έχουν επίσης περιοριστεί μέχρι στιγμής και η δημοσιονομική ανταπόκριση ήταν υποστηρικτική.

Παρά την σχετικά υψηλή εξάρτηση από τον τουρισμό, η οικονομία συρρικνώθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Η άμεση συμβολή του τουριστικού τομέα είναι περίπου το 6% του ΑΕΠ. Συμπεριλαμβανομένων των έμμεσων επιπτώσεων, η βιομηχανία ταξιδιών και τουρισμού συμβάλλει 13,8% στο συνολικό ΑΕΠ, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού

Για μια ιστορική σύγκριση, η κυπριακή οικονομία συρρικνώθηκε κατά 11,8% κατά την οικονομική κρίση 2012-2014.

Μεγάλη αβεβαιότητα

Κατά την άποψη του οίκου, οι προοπτικές βραχυπρόθεσμης ανάπτυξης υπόκεινται σε υψηλό βαθμό αβεβαιότητας. Εξαρτάται από την εξέλιξη του ιού, όχι μόνο στην Κύπρο και αλλά και στις κύριες τουριστικές αγορές, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και το Ισραήλ.

Εκτός από τον τουριστικό προορισμό, η Κύπρος είναι ένα ελκυστικό κέντρο επιχειρηματικών υπηρεσιών και ναυτιλιακό κέντρο, των οποίων η απόδοση υπόκειται στην ανάκαμψη της εξωτερικής ζήτησης.

Η αναστολή του προγράμματος πολιτογραφήσεων θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την ανάπτυξη το επόμενο έτος.

Επιπλέον, οι οικονομικές προοπτικές εξαρτώνται από την αποτελεσματικότητα των πολιτικών δράσεων.

Η ανάκαμψη τα τελευταία χρόνια είναι πιθανό να επωφεληθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Μακροπρόθεσμα, η αναμενόμενη εκμετάλλευση των υπεράκτιων αποθεμάτων φυσικού αερίου αντιπροσωπεύει μια πιθανή πηγή ανάπτυξης.

Ο οίκος αναφέρει οτι το δημοσιονομικο πακέτο στήριξης σε συνδυασμό με τα χαμηλότερα έσοδα από την οικονομική ύφεση, θα οδηγήσουν σε καταγραφή ελλείμματος 4,5% του ΑΕΠ το 2020 από πλεόνασμα 1,7% το 2019. Επιπρόσθετα, το πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% του ΑΕΠ το 2019, ένα από τα μεγαλύτερα στην ευρωζώνη, θα αντιστραφεί σε έλλειμμα 2,2% το 2020.

Αναφορικά με το δημόσιο χρέος, αναφέρεται ότι οι ψηλότερες χρηματοδοτικές ανάγκες και η ύφεση θα οδηγήσουν σε μεγάλη αύξηση του το 2020 φθάνοντας στο 114,8% του ΑΕΠ προτού μειωθεί στο 111% το 2021.

Οι αξιολογήσεις BBB (χαμηλό) υποστηρίζονται από το συνετό πλαίσιο διαχείρισης δημόσιου χρέους της Κύπρου, το καλό ιστορικό της στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, την ένταξη στην Ευρωζώνη που προωθεί βιώσιμες μακροοικονομικές πολιτικές και το άνοιγμα σε επενδύσεις που ενθαρρύνουν ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Παρ 'όλα αυτά, η Κύπρος αντιμετωπίζει επίσης σημαντικές πιστωτικές προκλήσεις που σχετίζονται με τα αρκετά μεγάλα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) στον τραπεζικό τομέα και την οικονομία, τα υψηλά επίπεδα χρέους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, εξωτερικές ανισορροπίες και το μικρό μέγεθος της οικονομίας της που βασίζεται στις υπηρεσίες,  η οποία εκθέτει την Κύπρο σε αρνητικές αλλαγές στην εξωτερική ζήτηση.

Ο οίκος αναμένει αύξηση των ΜΕΔ το 2021 λόγω του τερματισμού του μορατόριουμ αναστολής δόσεων.

Οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν εάν η οικονομική ανάπτυξη και μια καλή δημοσιονομική θέση επιστρέψουν, γεγονός που θα οδηγούσε στην επανάληψη της πτωτικής πορείας του δείκτη δημόσιου χρέους.

Επιπλέον, η περαιτέρω πρόοδος στη σημαντική μείωση των παλαιών NPEs των τραπεζών και την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα θα ήταν θετική για τις αξιολογήσεις.

Ωστόσο, οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν ως αποτέλεσμα μιας παρατεταμένης περιόδου σημαντικά χαμηλής ανάπτυξης, σε συνδυασμό με μεγάλες δημοσιονομικές ανισορροπίες ή υλοποίηση μεγάλων ενδεχόμενων υποχρεώσεων.

Μια σημαντική αναστροφή της πορείας προς τα κάτω των ΜΕΔ θα μπορούσε επίσης να είναι αρνητική.

Της Γεωργίας Χαννή