You are here

Fitch: Ευρωπαϊκή = Αναβαθμισμένη Κύπρος (2)

04/11/2003 10:38
Σε θετική αναθεώρηση της προοπτικής (outlook) διαβάθμισης του μακροπρόθεσμου δανεισμού της Κύπρου σε ξένο συνάλλαγμα προέβηκε την Τρίτη ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch. Λαμβάνοντας υπόψη τις θετικές μακροοικονομικές συνέπειες από ενδεχόμενη εισχώρηση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ισοτιμιών (European Exchange Rate Mechanism) και στην Ευρωζώνη, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, αναθεώρησε την προοπτική διαβάθμισης της Κύπρου από «σταθερή» σε «θετική». Μαζί με την Κύπρο, μπήκαν σε θετική «τροχιά» και άλλες έξι υποψήφιες χώρες, οι Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβακία, και Σλοβενία.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, ο οίκος «εκτιμά ότι οι διαβαθμίσεις των εισερχόμενων μελών της ΕΕ θα κερδίσουν δύο ή τρεις βαθμίδες όταν υιοθετήσουν το Ευρώ, αφού πλήρης ένταξη τους στην ΟΝΕ μειώνει τους πιστοληπτικούς κινδύνους που δημιουργούνται από προβλήματα του ισοζυγίου πληρωμών και από εξωγενή shocks».

ΥΠΟΙΚ: Οικονομικά οφέλη από ένταξη

«Η έκθεση του Fitch αποτελεί ένδειξη του πρακτικού οικονομικού οφέλους που θα προκύψει από την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε στη StockWatch ο Διευθυντής Οικονομικών Μελετών και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου, Ανδρέας Χαραλάμπους. «Η έκθεση έχει ευνοϊκές προεκτάσεις για την οικονομία του τόπου», πρόσθεσε. «Σημαίνει ότι η Κύπρος θα μπορεί να δανείζεται φθηνότερα και να ελκύει περισσότερες ξένες και ντόπιες επενδύσεις». «Τέτοιες εκθέσεις συμβάλλουν στην τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας στο νησί», κατέληξε ο Διευθυντής του ΥΠΟΙΚ.

Fitch: Αρχή με το ERM...

Σύμφωνα με την έκθεση του Fitch, η ένταξη στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ισοτιμιών αποτελεί σημαντικότατο βήμα για ένταξη στην ΟΝΕ. Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής της κάθε χώρας στο ERM θα δοθούν ενδείξεις εάν μπορεί να ανταποκριθεί στις μακροοικονομικές και νομισματικές απαιτήσεις που προϋποθέτει η ένταξη στην ΟΝΕ. «Συμμετοχή στο ERM θα βελτιώσει την πιστοληπτική ικανότητα της κάθε χώρας και θα ενισχύσει την πιθανότητα να ικανοποιήσει τα κριτήρια του Μάαστριχτ και να μπει στην ευρωζώνη τα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια». Σύμφωνα με την έκθεση η συμμετοχή των επτά εισερχόμενων μελών στο ERM προσδιορίζεται το Μάιο ή τον Ιούνιο του 2004 ή τον Ιανουάριο του 2005. Μόνο η Τσεχία δήλωσε ότι αρχικά δεν προτίθεται να συμμετάσχει στο ERM.

...με «αδύναμο κρίκο» τα δημοσιονομικά

Παρά τη θετική αναθεώρηση της προοπτικής των πιστοληπτικών διαβαθμίσεων των εισερχόμενων μελών, ο οίκος εκτιμά ότι τα δημοσιονομικά των χωρών θα αποτελέσουν «τον αδύναμο κρίκο» για ικανοποίηση των κριτηρίων του Μάαστριχτ.

Τον Αύγουστο, ο οίκος S&P 500, είχε υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητας της Κύπρου σε εγχώριο νόμισμα, λόγω της δημοσιονομικής απειθαρχίας που παρατηρείται τα τελευταία δύο χρόνια.

Η διαβάθμιση της Κύπρου για το δανεισμό σε ξένο συνάλλαγμα είναι Α+ και μαζί με αυτή της Σλοβενίας είναι η ψηλότερη ανάμεσα στις 10 εισερχόμενες χώρες. Η προοπτική της διαβάθμισης της Εσθονίας αναθεωρήθηκε θετικά πριν δύο βδομάδες, ενώ αυτές της Ουγγαρίας (αρνητική) και της Τσεχίας (θετική) δεν αναθεωρήθηκαν.

Το απόγευμα η Κεντρική Τράπεζα έδωσε στη δημοσιότητα την εξής ανακοίνωση για το θέμα:

Ο Οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch Ratings έχει ανακοινώσει σήμερα την αλλαγή της προοπτικής (outlook) της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου σε ξένο νόμισμα από σταθερή σε θετική (από stable σε positive). Το ίδιο έχει γίνει και για άλλες υπό ένταξη χώρες.

Οι Fitch Ratings στηρίζουν την πιο πάνω βελτίωση στην προοπτική της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου και άλλων υπό ένταξη χωρών στο γεγονός ότι η μελλοντική εισδοχή στην ευρωζώνη μειώνει τους κινδύνους όσον αφορά την πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας που πηγάζουν από ανισοζύγια στο ισοζύγιο πληρωμών και δυσμενείς εξωτερικές επιδράσεις. Ως εκ τούτου, αναμένεται ότι η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των υπό ένταξη χωρών θα είναι κατά 2 – 3 βαθμίδες ψηλότερη όταν εισέλθουν στην ευρωζώνη.

Οι Fitch επίσης αναγνωρίζουν ότι η συμμετοχή μιας χώρας στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ΜΣΙ ΙΙ (ERM II) είναι ένα ουσιαστικό βήμα στην πορεία υιοθέτησης του ευρώ, το οποίο θα ενδυναμώσει την πιστοληπτική της ικανότητα και θα ενισχύσει την πιθανότητα να ικανοποιήσει τα κριτήρια σύγκλισης του Μάαστριχτ και να ενταχθεί στην ευρωζώνη σε 3 – 4 χρόνια. Στην έκθεσή τους οι Fitch αναφέρουν ότι η Κύπρος, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λεττονία, η Λιθουανία, η Μάλτα και η Σλοβενία θα μπορούν να ενταχθούν στον ΜΣΙ ΙΙ τον Μάιο ή Ιούνιο του 2004 ή τον Ιανουάριο του 2005.

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι η πιθανότητα μιας χώρας να ικανοποιήσει τα κριτήρια σύγκλισης εξαρτάται από παράγοντες όπως οι αρχικές οικονομικές και πολιτικές συνθήκες, η αξιοπιστία του προγράμματος σύγκλισης, η συμμετοχή στον ΜΣΙ ΙΙ, δεδομένων των επικρατουσών μακροοικονομικών συνθηκών και των αναμενόμενων εισροών κεφαλαίων, που ανάλογα μπορεί να βοηθήσει ή να δυσχεράνει την επίτευξη των κριτηρίων του Μάαστριχτ και η συναλλαγματική στήριξη που μπορεί να προσφερθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι προοπτικές της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η επίδρασή τους στην προσπάθεια των χωρών για δημοσιονομική εξυγίανση θα διαδραματίσουν επίσης ρόλο ως προς την ικανοποίηση των κριτηρίων σύγκλισης.

Συναφώς, οι Fitch επισημαίνουν ότι η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να είναι ο πιο δύσκολος τομέας όσον αφορά την προσπάθεια εκπλήρωσης των κριτηρίων του Μάαστριχτ.

Σύμφωνα με την έκθεση, χώρες οι οποίες θα εισέλθουν στον ΜΣΙ ΙΙ με ένα αξιόπιστο πρόγραμμα σύγκλισης ενδέχεται να αναβαθμιστούν.