You are here

«Καμπανάκι» για τη Λαϊκή από Moody’s

24/01/2003 23:58
Υπό παρακολούθηση με αρνητικό ορίζοντα (negative outlook) τέθηκε από χθες το απόγευμα ο Όμιλος Λαϊκής από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody’s. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο οίκος η αρνητική επίβλεψη αφορά την αξιολόγηση C- που έχει η τράπεζα για την χρηματοοικονομική οικονομική της δύναμη (financial strength).

Η αρνητική αυτή εξέλιξη είναι η δεύτερη μέσα στον τελευταίο μήνα για τις Κυπριακές τράπεζες και ακολουθεί «το καμπανάκι» των Fitch για την Τράπεζα Κύπρου, η οποία επίσης τέθηκε υπό αρνητική επίβλεψη στις 26 Δεκεμβρίου 2002.

Όπως εξηγούν στην χθεσινή τους ανακοίνωση οι Moody’s η χρηματοοικονομική δύναμη του Ομίλου επηρεάζεται αρνητικά από τη μειωμένη εγχώρια ζήτηση δανείων και από την αδυναμία που παρουσιάζουν οι κλάδοι ασφαλειών και επενδύσεων. Παράλληλα ο οίκος εκτιμά ότι οι εγχώριες συνθήκες σε συνδυασμό με περιορισμούς στην άντληση κεφαλαίων θα καθυστερήσουν την αποκόμιση μακροπρόθεσμου οφέλους από την επέκταση στην Ελλάδα. Ο οίκος κάνει επίσης αναφορά στο αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον που δημιουργούν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή παραλείποντας όμως να κάνει αναφορά στις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το απόγευμα ο Όμιλος Λαϊκής τονίζει ότι «ο εν λόγω οίκος στην πιο πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης του, το Δεκέμβριο του 2002, διατηρεί την πιστοληπτική διαβάθμιση του Ομίλου σε Α2 (μακροπρόθεσμη) και P2 (βραχυπρόθεσμη), που είναι οι ψηλότερες μεταξύ των Κυπριακών τραπεζών». «Ο αρνητικός ορίζοντας» επισημαίνει η ανακοίνωση της Λαϊκής «αποδίδεται μόνο στο κριτήριο της οικονομικής δύναμης».

Η Λαϊκή αναφέρει επίσης «ότι πάρα πολλές τράπεζες διεθνώς έχουν υποβαθμιστεί λόγω της διεθνούς οικονομικής ύφεσης από οίκους αξιολόγησης, πράγμα που δεν έχει συμβεί στην Κύπρο. Το μόνο που έχει συμβεί στην Κύπρο είναι ότι έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση με αρνητικό ορίζοντα, λόγω της οικονομικής ύφεσης και της αστάθειας στην περιοχή, κυπριακές τράπεζες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «καμπανάκι» των Moody’s έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά τις προτροπές του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου προς τις εμπορικές τράπεζες να μην καταβάλουν μέρισμα ούτε για το δεύτερο εξάμηνο του 2002.

Παραθέτουμε αυτούσιες τις ανακοινώσεις των Moody's και της Λαϊκής:

MOODY’S PLACES A NEGATIVE OUTLOOK ON CYPRUS POPULAR BANK’S C- FINANCIAL STRANGTH RATING

Moddy’s Investors Service has placed a negative outlook on the C- financial strength rating (FSR) of Cyprus Popular Bank (CPB). The negative outlook reflects Moody’s opinion that rapid overseas expansion, domestic market weakness and continued group losses challenge the bank’s capital resources simultaneously.

Moody’s explains that asset quality problems in Cyprus, despite liberal problem loan recognition requirements, and weakness in the domestic lending, insurance and investment sectors are having a continued negative impact on CPB. At the same time, while the bank’s Greek expansion strategy is likely to produce long-term benefits, domestic operating conditions and potential capital-raising resource constraints are likely to delay the realization of these benefits, according to the rating agency. Combined with regional instability that is likely to further negatively impact the domestic economic environment, Moody’s concludes that the balance of factors in negative for the bank’s intrinsic financial strength rating.

Cyprus Popular Bank, headquartered in Nicosia, Cyprus reported assets of USD7.25 billion as 31 December 2001.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΜΙΛΟΥ ΛΑΪΚΗΣ

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s με ανακοίνωσή του ημερομηνίας 23 Ιανουαρίου 2003, αναφέρει ότι θέτει τη Λαϊκή Τράπεζα υπό παρακολούθηση με αρνητικό ορίζοντα (negative outlook) όσον αφορά το κριτήριο της οικονομικής δύναμης (Financial Strength).

Ο Όμιλος Λαϊκής επιθυμεί να επιστήσει την προσοχή στο γεγονός ότι ο εν λόγω οίκος στην πιο πρόσφατη έκθεση αξιολόγησής του, το Δεκέμβριο του 2002, διατηρεί την πιστοληπτική διαβάθμιση του Ομίλου σε Α2 (μακροπρόθεσμη) και Ρ2 (βραχυπρόθεσμη), που είναι οι ψηλότερες μεταξύ των κυπριακών τραπεζών. Ο αρνητικός ορίζοντας αποδίδεται μόνο στο κριτήριο της οικονομικής δύναμης.

Οι Moody’s αναφέρουν ως αιτιολογητικό τις εσωτερικές αδυναμίες της οικονομίας που επηρέασαν αρνητικά το δανεισμό και τις ασφαλιστικές και επενδυτικές δραστηριότητες του Ομίλου. Αναφέρει επίσης ότι οι συνθήκες της κεφαλαιαγοράς και η γενική αστάθεια στην περιοχή πιθανόν να επηρεάσουν περαιτέρω αρνητικά την κυπριακή οικονομία, πράγμα που με την σειρά του πιθανόν να επηρεάσει αρνητικά την οικονομική δύναμη της Τράπεζας.

Ο Όμιλος Λαϊκής επισημαίνει επίσης ότι πάρα πολλές τράπεζες διεθνώς έχουν υποβαθμιστεί λόγω της διεθνούς οικονομικής ύφεσης από τους οίκους αξιολόγησης, πράγμα που δεν έχει συμβεί στην Κύπρο. Το μόνο που έχει συμβεί στην Κύπρο είναι ότι έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση με αρνητικό ορίζοντα, λόγω της οικονομικής ύφεσης και της αστάθειας στην περιοχή, κυπριακές τράπεζες.