You are here

Ο Γ. Κυπρή μιλά στη «SW» για το «καμπανάκι» του Οίκου Fitch

27/12/2002 16:21
Καθησυχαστικός ως προς την πιθανή υποβάθμιση της χρηματοοικονομικής αξιολόγησης του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου από τον διεθνή Οίκο Αξιολόγησης Fitch, εμφανίστηκε με δηλώσεις του στη Stockwatch ο Γενικός Οικονομικός Διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου, Γιάννης Κυπρή. Μάλιστα, το εξέχων στέλεχος του Συγκροτήματος αναφέρει πως το «καμπανάκι των Fitch θα σημαίνει κάτι» μόνο στην περίπτωση κατά την οποία σημειωθεί το downgrade...

Κληθείς να σχολιάσει την έκθεση, ο κ. Κυπρή αφού είπε ότι στις ίδιες περίπου αξιολογήσεις είχαν προβεί για το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου και οι Moody’s προ ενός περίπου έτους, απέδωσε τα συμπεράσματα και των δύο εκθέσεων στην παρατεταμένη αβεβαιότητα που επικρατεί για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και για την πορεία της κυπριακής οικονομίας.

Ερωτηθείς κατά πόσον οι επισημάνσεις που περιέχονται σε αυτήν προκαλούν οποιεσδήποτε ανησυχίες στο Συγκρότημα, ο Γενικός Οικονομικός Διευθυντής της Κύπρου υποστήριξε ότι το «το warning του Fitch» - όπως ο ίδιος αποκάλεσε τις επισημάνσεις της σχετικής Έκθεσης για την τράπεζα Κύπρου - θα σημαίνει σε περίπτωση που στο μέλλον επαληθευθεί το downgrading.

«Δεν υπάρχει κάτι το οποίο να μας δημιουργεί κάποια ιδιαίτερα προβλήματα», ισχυρίστηκε ο κ. Κυπρή σημειώνοντας πάντως, ότι τα στελέχη του Συγκροτήματος έχοντας εντοπίσει τις όποιες αδυναμίες καταγράφονται στην Έκθεση, πιστεύουν ότι θα τις αντιμετωπίσουν επιτυχώς «με σύνεση, περιορισμό των εξόδων και αντίστοιχα, αύξηση των εσόδων».

Η Τράπεζα Κύπρου έχει και τη βάση και το δυναμικό, καθώς και την υποδομή να αντεπεξέλθει στις οποιεσδήποτε τυχόν δύσκολες συγκυρίες, πρόσθεσε ο κ. Κυπρή, επισημαίνοντας παράλληλα τους θετικούς ρυθμούς επέκτασης του κύκλου εργασιών στην Ελλάδα και την συνεπακόλουθη αύξηση της συνεισφοράς στην κερδοφορία του Συγκροτήματος.

Ερωτηθείς για τα αυξημένα προβληματικά δάνεια «non-performing», ο κ. Κυπρή τόνισε ότι το έλλειμμα στις κρατήσεις για επισφαλείς απαιτήσεις στα τελικά οικονομικά αποτελέσματα για το 2002, δεν θα αντανακλά τα επίπεδα των Εννέα πρώτων μηνών. Προβαίνουμε σε ενέργειες για περιορισμό του προβλήματος και έχουμε ήδη προχωρήσει σε αυξημένες κρατήσεις για επισφαλείς απαιτήσεις, αλλά και σε εξασφάλιση των απαραίτητων, κατά τη σύναψη των δανείων, εγγυήσεων.

Ο διεθνής Οίκος Αξιολόγησης Fitch, εκφράζοντας ανησυχίες στην υφιστάμενη χρηματοοικονομική αξιολόγηση της Τράπεζας Κύπρου, έχει τοποθετήσει τις υφιστάμενες αξιολογήσεις (Long Term rating of “A”, short term rating of “F1”, και individual rating of “C”) σε αρνητική επίβλεψη ενώ παράλληλά διατήρησε την ένδειξη του για το bank support rate στο “2”. (Βλ. ολοκληρωμένο ρεπορτάζ για την έκθεση Fitch σε άλλη είδηση).

Του Κυριάκου Κυριακίδη