You are here

S&P: Σε θετικό ορίζοντα η Κύπρος

27/03/2015 21:34
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard and Poor’s αναθεώρησε σε θετικό τον ορίζοντα για την Κύπρο, επιβεβαιώνοντας τη διαβάθμιση Β+/Β για το μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο χρέος.

Η κίνηση του οίκου οφείλεται στη βελτίωση των δημοσιονομικών δεδομένων που προέκυψε με τη μείωση του χρέους και την όχι τόσο αρνητική μακροοικονομική κατάσταση.

Ο οίκος εκτιμά ότι η κυπριακή οικονομία θα φθάσει στο χαμηλότερο της επίπεδο το 2015 πριν αρχίσει σταδιακά να ενισχύεται, κυρίως λόγω του ισχυρού κλάδου επιχειρηματικών υπηρεσιών, του τουρισμού και της σταδιακής ανάκαμψης της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Εντούτοις, ο οίκος εκτιμά ότι η επενδυτική δραστηριότητα θα παραμείνει αρνητική λόγω της διαδικασίας απομόχλευσης των εγχώριων τραπεζών.

Ο οίκος εκτιμά ότι το χρέος θα περιοριστεί στο 91,8% του ΑΕΠ την περίοδο 2015 – 2017 σε σχέση με 103,4% που προέβλεπε προηγουμένως.

Αναμένει ότι το συνολικό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα φθάσει το 7,8% του ΑΕΠ αυτή την περίοδο. Πιθανή χαλάρωση των όρων δανεισμού από τους επίσημους πιστωτές της Κύπρου, θα περιόριζε αυτό το κόστος και το κυπριακό χρέος.

Ο οίκος αναγνωρίζει ότι υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα στις προβλέψεις του λόγω του μεγέθους της οικονομίας, η οποία εκτιμά ότι θα αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά για πρώτη χρονιά από το 2011. Φέτος αναμένει ανάκαμψη της οικονομίας με ρυθμό 0,3%.

Αν και το υπουργείο έχει ήδη δημοσιεύσει στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχει πλεόνασμα το 2014, ο οίκος εκτιμά αναφέρει ότι το έλλειμμα έφθασε το 3% του ΑΕΠ.

Εκτιμούν ότι το έλλειμμα την περίοδο 2015 με 2017 θα φθάσει το 0,7% του ΑΕΠ έναντι προηγούμενης πρόβλεψης τον Οκτώβριο για 2,4%.

Ο οίκος αναμένει ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει προσηλωμένη στους δημοσιονομικούς της στόχους.

Η χρηματοοικονομική σταθερότητα παραμένει ένας βασικός κίνδυνος, κατά την εκτίμηση του οίκου, λόγω της διάβρωσης της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών.

Ο οίκος επαναλαμβάνει ότι η κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων με προβλέψεις βρίσκεται στο χαμηλό 36%.

Ο οίκος θεωρεί ότι η νέα νομοθεσία για εκποιήσεις και αφερεγγυότητα μπορεί να περιορίσει το πρόβλημα, αλλά εκτιμά ότι είναι αυτό το αποτέλεσμα. Ο οίκος εκτιμά ότι τελικά θα ψηφιστούν οι νομοθεσίες αν και καθυστερήσεις είναι πιθανές.

Ο οίκος θα αναβαθμίσει την Κύπρο τους επόμενους δώδεκα μήνες αν διατηρηθεί η θετική δημοσιονομική κατάσταση και θα την υποβαθμίσει αν αποσταθεροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα, ενδεχομένως λόγω της κατάστασης με τα NPLs και τη μη προώθηση του νόμου εκποιήσεων.