You are here

Fed: Αύξηση επιτοκίων παρά την κρίση

23/03/2023 10:59

Νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, αποφάσισε χθες η Federal Reserve μετά από τη διήμερη συνεδρίαση της.

Ο διοικητής της Fed Jerome Powell, εξηγώντας την απόφαση της Fed για αύξηση των επιτοκίων, που ακολουθεί αντίστοιχη απόφαση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), είπε ότι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις ίσως να μην είναι το κατάλληλο εργαλείο καταστολής του πληθωρισμού.

Είναι πολύ νωρίς, τόνισε, για να καθοριστεί η έκταση των επιπτώσεων από τα γεγονότα στο τραπεζικό σύστημα τις τελευταίες μέρες και συνεπώς για να καθοριστεί πώς πρέπει να ανταποκριθεί η νομισματική πολιτική.

Η Fed, πρόσθεσε, θα παρακολουθεί στενά τα δεδομένα και θα αξιολογεί προσεκτικά τις πραγματικές και αναμενόμενες επιπτώσεις των αυστηρότερων πιστωτικών συνθηκών στην οικονομική δραστηριότητα, την αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό.

Υπογράμμισε ότι όποιες αποφάσεις ακολουθήσουν θα αντανακλούν τις εξελίξεις στα προαναφερθέντα.

Ανέφερε ότι η Fed εκτιμά πως οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα τις τελευταίες εβδομάδες ίσως οδηγήσουν σε αυστηρότερους όρους πίστωσης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Μία τέτοια εξέλιξη, πρόσθεσε, θα επηρεάσει και τα οικονομικά αποτελέσματα.

Υπενθυμίζεται, ότι η Fed έθεσε ως στόχο το 2% για τον πληθωρισμό και σύμφωνα με τον Powell παραμένει δεσμευμένη σε αυτό τον στόχο και στη διατήρηση σταθερών μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό.

Αυξήσεις και για τη BoE

Τις σημερινές εξελίξεις στις αγορές δεν θα επηρεάσουν μόνο οι χθεσινές ανακοινώσεις από τη Fed, καθώς και η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) ανέβασε τα επιτόκια κατά 0,25% και σε 4,25% ακολουθώντας τις δύο κεντρικές τράπεζες της ΕΕ και των ΗΠΑ στην αύξηση επιτοκίων, ειδικότερα μετά την απότομη άνοδο του πληθωρισμού στην Αγγλία σε 10,4% τον Φεβρουάριο.

Αναλυτές αναφέρουν ότι η BoE, βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή του παρατεταμένου πληθωρισμού και του κινδύνου μίας συνεχιζόμενης ύφεσης ή ενός πιθανού χρηματοπιστωτικού ατυχήματος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, οι μεγαλύτερες βρετανικές τράπεζες βρίσκονται υπό πίεση για αύξηση επιτοκίων στους καταθέτες.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται, η Citigroup υποβάθμισε τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, προειδοποιώντας ότι η συνεχής αύξηση των επιτοκίων θα επιβαρύνει περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα και το προφίλ των δανειστών.

Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας ανακοίνωσε αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάση, ενώ αναμένεται και η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Νορβηγίας.

Πώς αντιδρούν οι αγορές

Μετά τις ανακοινώσεις της Fed, το Bloomberg αναφέρει ότι επικρατεί σχετική ηρεμία στις αγορές την Πέμπτη, μετά από χθεσινές απώλειες στη Wall Street.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικάνικων μετοχών και οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο, ενώ τα συμβόλαια του δείκτη Euro Stoxx 50 υποχώρησαν.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν με τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 να υποχωρεί κατά 0,5%. Τα συμβόλαια του S&P 500 και του Nasdaq 100 κινήθηκαν ανοδικά.

Ανοδικά κινήθηκαν στις αγορές οι τεχνολογικές μετοχές, μετά τις ανακοινώσεις από τις τράπεζες. Apple Inc. και Microsoft Corp. ανέβηκαν θεωρούμενες ως οι ασφαλέστερες επιλογές από τους επενδυτές, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο δείκτης Nasdaq 100 ξεπέρασε σημαντικά σημεία αναφοράς, ενώ η αμερικάνικη τράπεζα First Republic κινήθηκε ανοδικά στα τοπικά της ομόλογα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις περί διάσωσης της.

Μέχρι και το απόγευμα της Πέμπτης οι αγορές σημείωσαν ράλι στις τεχνολογικές μετοχές, καθώς τράπεζες και επενδυτές σταμάτησαν τα selloff.

Άνοδος 2% καταγράφηκε για τον δείκτη Nasdaq 100, προσβλέποντας σε άνοδο 20% μετά από το χαμηλό που σημείωσε το Δεκέμβριο. Η First Republic σημείωσε κέρδη στα περιφερειακά ομόλογα.

Μ.Κ.