You are here

Μετρούν ζημιές οι αγορές εν αναμονή ανακοινώσεων

14/03/2023 16:38

Ζημιές ύψους $465 δισ. μέτρησαν οι παγκόσμιες χρηματοοικονομικές μετοχές, μετά την κατάρρευση της SVB Bank τη Παρασκευή και της Signature Bank, την ώρα που οι αναλυτές εκφράζουν ανησυχίες ότι πιθανώς στις ΗΠΑ να υπάρχουν και άλλες τράπεζες σε παρόμοια κατάσταση.

Με το ξεκίνημα των αγορών την Τρίτη, οι επενδυτές αναμένουν σήμα από την Federal Reserve αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), οι οποίες αναδιπλώνονται σε σχέση με την επόμενη αύξηση τραπεζικών επιτοκίων.

Διεθνή ειδησεογραφικά μέσα ανέφεραν χθες Δευτέρα, ότι η Fed ίσως να μην προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων τον Μάρτιο με ορισμένους αναλυτές να εκτιμούν ότι η Fed θα σταματήσει την αύξηση επιτοκίων, εξαιτίας του κινδύνου ρευστότητας.

Σε ότι αφορά την ΕΚΤ η οποία αναμένεται να συνεδριάσει την προσεχή Πέμπτη, αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή μονάδα βάσης.

Παρά την έκθεση ευρωπαϊκών εταιρειών, επενδυτικών και συνταξιοδοτικών ταμείων στην κατάρρευση των δύο αμερικάνικων τραπεζών, ο πρόεδρος του Eurogroup Paschal Donohoe, ανέφερε τη Δευτέρα ότι η έκθεση της ευρωζώνης στην χρεωκοπία της SVB στην Αμερική είναι πολύ περιορισμένη.

Τι έφερε η Τρίτη

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι παγκόσμιες χρηματοοικονομικές μετοχές έχασαν $465 δισ. της αξίας τους μέσα σε μόλις δύο μέρες.

Οι αγορές την Τρίτη συνέχισαν με ζημιές καθώς ο δείκτης MSCI Asia Pacific Financials υποχώρησε σε νέο χαμηλό από το Νοέμβριο 2022, 2,7%.

Απώλειες κατέγραψε και η Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. στην Ιαπωνία σε 8,3%, αλλά και η Han Financial Group Inc. στη Ν. Κορέα σε 4,7%. Η αυστραλιανή ANZ Group Holdings Ltd έχασε 2,8%.

Μικρή άνοδο σημείωσε ο δείκτης Stoxx 600 σε λιγότερο από 0,1%, ενώ οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν υπό πίεση.

Οι ανησυχίες εντείνονται σε σχέση με το ενδεχόμενο επηρεασμού άλλων χρηματοοικονομικών ιδρύματων, τα οποία ίσως να έχουν αντίκτυπο από τις επενδύσεις τους σε ομόλογα, όπως έγινε στην περίπτωση της SVB.

Επιπτώσεις σε άλλες τράπεζες

Από τις εξελίξεις δεν παρέμειναν ανεπηρέαστες άλλες τράπεζες, όπως η First Republic Bank η οποία παρά τους καθησυχασμούς προς επενδυτές και καταθέτες, χθες κατέγραψε βουτιά σχεδόν 73% στις μετοχές της.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η τράπεζα κατέληξε στους κορυφαίους χαμένους στον δείκτη MSCI World Financials, ενώ ο οίκος Moody’s έθεσε όλες τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις της τράπεζας σε έλεγχο για υποβάθμιση.

Απώλειες σημείωσαν και οι μετοχές ευρωπαϊκών τραπεζών αλλά και ασφαλιστικών εταιρειών, με την μετοχή της Credit Suisse Group AG να σημειώνει ρεκόρ πτώσεις κατά 15% και το κόστος ασφάλισης των ομολόγων της έναντι χρεοκοπίας να ανεβαίνει σε νέο υψηλό επίπεδο.

Μ.Κ.