You are here

Απώλειες στα χρηματιστήρια μετά τις κυρώσεις

06/04/2022 14:28

Απώλειες καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ακολουθώντας την πτώση σε Ασία και Wall Street, με τους επενδυτές να αξιολογούν τις νέες κυρώσεις που σχεδιάζει να επιβάλει η Δύση στη Ρωσία μετά το παγκόσμιο σοκ από τις θηριωδίες των ρωσικών στρατευμάτων στην πόλη Μπούκα της Ουκρανίας και σε άλλες περιοχές. 

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει και νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά το χθεσινό πακέτο και αυτές είναι πιθανό να περιλαμβάνουν μέτρα κατά των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου.

«Αυτές οι κυρώσεις δεν θα είναι οι τελευταίες μας κυρώσεις», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μια παρουσίαση του τελευταίου πακέτου κυρώσεων που περιλαμβάνει την απαγόρευση αγορών ρωσικού άνθρακα.

Ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 1,28%, ο γαλλικός CAC 40 1,15% και ο βρετανικός FTSE 100 0,52%.

Το ΧΑ σημειώνει πτώση 0,75% και το ΧΑΚ απώλειες 0,51%

Πτώση σημειώνει την Τετάρτη και η τιμή του βασικού ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, ενώ σταθεροποιητικά κινούνται οι τιμές του αργού πετρελαίου μετά την έντονη μεταβλητότητα που παρουσίασαν την Τρίτη λόγω ανησυχιών ότι τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού θα μειώσουν τη ζήτηση, υπερκαλύπτοντας τις ανησυχίες σε σχέση με την προσφορά μετά τις νέες κυρώσεις που σκέφτονται να επιβάλλουν ΗΠΑ και ΕΕ στη Ρωσία.
 
Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου (Άμστερνταμ), συμβόλαια Μαΐου, υποχωρούν κατά 3,2%, στα 106 ευρώ τη Μεγαβατώρα.
 
Η τιμή του αργού πετρελαίου Μπρεντ σημειώνει μικρή αύξηση 0,22%, στα 106,87 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό WTI αυξάνεται κατά 0,02%, στα 101,96 δολάρια το βαρέλι.

Το αμερικανικό αργό ανήλθε την Τρίτη στα 105 δολάρια για να υποχωρήσει στη συνέχεια τα 100 δολάρια το βαρέλι και να κλείσει τελικά στα 101,9 δολάρια το βαρέλι.

Από την αρχή του 2022, οι τιμές του Μπρεντ και του αμερικανικού αργού ενισχύονται κατά 38% και 36%, αντίστοιχα.

Γ.Χ.