You are here

Μπους: «Απίστευτη αισιοδοξία» για οικονομία

13/08/2002 20:03
Την αισιοδοξία για την πορεία της Αμερικανικής οικονομίας εξέφρασε την Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ George Bush μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ που συγκάλεσε στο Τέξας με προσκεκλημένους 200 και πλέον οικονομολόγους και οικονομικούς παράγοντες της χώρας. Όπως μεταδίδει το CNN, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε κατά τις εναρκτήριες συνεδριάσεις του φόρουμ την πεποίθηση του ότι η οικονομία βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης επιχειρώντας να δώσει σαφείς απαντήσεις σε αυτούς που εκτιμούν ότι η οικονομία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της «διπλής βουτιάς» (double dip recession).

«Αν και δεν είναι η καλύτερη περίοδος», είπε ο Bush, «είμαστε η Αμερική και είμαι απίστευτα αισιόδοξος για το μέλλον αυτής της χώρας. Έχουμε την ψηλότερη παραγωγικότητα στον κόσμο, έχουμε τους καλύτερους γεωργούς και κτηνοτρόφους, τους καλύτερους βιομηχάνους, τους πιο σκληρο-δουλευτές εργάτες και την καλύτερη φορολογική πολιτική – έχουμε πολλά πράγματα υπέρ μας».

Παρά τις επανειλημμένες αναφορές στην θετική εικόνα της οικονομίας, το οικονομικό επιτελείο του Αμερικανού προέδρου απέφυγε, πάντως, να τοποθετηθεί ευθέως στο θέμα των πρόσφατων εκτιμήσεων για την ανάπτυξη της οικονομίας οι οποίες διαφέρουν ουσιωδώς από αυτές της Κυβέρνησης του. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία, είπε ο Larry Lindsey ο ανώτατος οικονομικός σύμβουλος του προέδρου, προέρχεται από τις πιθανότητες μιας νέας τρομοκρατικής επίθεσης.

Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, οικονομολόγοι από τις Lehman Brothers, Goldman, Sachs, Morgan Stanley, Deutsche Bank Securities and Dresdner Kleinwort Wasserstein Securities αναθεώρησαν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη της Αμερικανικής οικονομίας «βλέποντας» παράλληλα μείωση των επιτοκίων από τη Fed πριν το τέλος του έτους.

Η Fed συνεδριάζει αυτή την ώρα για να καθορίσει την νομισματική πολιτική της χώρας. Στην 1 μετά το μεσημέρι ώρα Νέας Υόρκης και οι τρεις βασικοί Αμερικανικοί δείκτες παρουσίαζαν αισθητά κέρδη.