You are here

Στο χαμηλότερο σημείο της τετραμηνίας ο Nasdaq μετά τη μείωση της Fed

22/08/2001 08:28
Στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 18 βδομάδων έκλεισε χθες ο σύνθετος δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq μετά την χθεσινή απόφαση της Fed να μειώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά ένα τέταρτο της μονάδας. Ακολουθώντας μια έντονα πτωτική πορεία μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο δείκτης έκλεισε στις 1830 μονάδες με απώλειες 2.66%. Έντονες πιέσεις δέχθηκε και ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρώντας τις 10,174 με σημαντικές ζημιές 1.41%.

Την μεγαλύτερη συμβολή στην χθεσινή πτώση είχε η συνοδευτική ανακοίνωση της απόφασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, στην οποία η νομισματική αρχή διατηρεί της επιφυλάξεις της για την πορεία της Αμερικανικής Οικονομίας. «Αν και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για αύξηση της παραγωγικότητας και της οικονομίας παραμένουν ευνοϊκές, υπάρχουν συνθήκες που μπορούν να δημιουργήσουν οικονομικές αδυναμίες στο προβλεπόμενο μέλλον», αναφέρει η ανακοίνωση της Νομισματικής Επιτροπής. Μάλιστα, η Fed δεν απέκλεισε περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων επικαλούμενη τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την μείωση της εταιρικής κερδοφορίας και των επενδύσεων κεφαλαίου όπως και την επιβράδυνση που παρατηρείται στις οικονομίες των οικονομικών εταίρων των ΗΠΑ.

Η μείωση της Fed ήταν η έβδομη συνεχόμενη και έριξε το επιτόκιο στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1994. Από τον Ιανουάριο του 2001 μέχρι σήμερα το βασικό επιτόκιο μειώθηκε κατά 3.25%, από 6.75% στο 3%. Η σειρά μειώσεων είναι η μεγαλύτερη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 όταν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της οικονομικής ύφεσης ο Greenspan είχε μειώσει τα επιτόκια κατά πέντε ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε 21 μήνες.

Χθες η AOL Time Warner η μεγαλύτερη εταιρεία Διαδυκτίου και ΜΜΕ στον κόσμο ανακοίνωσε την τρίτη σειρά απολύσεων της. Η εταιρεία θα μειώσει το προσωπικό της κατά 1,200 ή 7% σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσει τις συνέργιες και τις οικονομίες μεγεθών που προκύπτουν μετά την συγχώνευση της AOL με την Time Warner.