You are here

Άλλαξε το σκηνικό στις αγορές

27/03/2023 13:13

Πιο θετική εικόνα παρουσιάζουν σήμερα οι αγορές, μετά την εξαγορά της Silicon Valley Bank από την First Citizens Bank, η οποία φαίνεται να έχει φέρει ένα βαθμό ηρεμίας ανάμεσα στους επενδυτές.

Στην Ευρώπη η Deutsche Bank μετά από τις μεγάλες απώλειες, κινείται με άνοδο γύρω στο 6,5% και η Credit Suisse με άνοδο 2,5%.

Κέρδη κατέγραψαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών ΗΠΑ και Ευρώπης, ενώ τα συμβόλαια του Euro Stoxx 50 αυξήθηκαν κατά περίπου 1% και για το δείκτη S%P 500 κατά 0,6%.

Στις ασιατικές αγορές επικράτησε σχετική ηρεμία στο πρωί, σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, καθώς ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei κέρδισε 0,33%, ο αυστραλιανός δείκτης S&P/ASX κινήθηκε σε σταθερά επίπεδα και ο δείκτης του Χονγκ Κονγκ Hang Seng υποχώρησε 0,9%.

Ωστόσο, όπως μετέδοσε το Bloomberg, ζημιές κατά 7,7% κατέγραψε η Chine Petroleum & Chemical Corp., καθώς οι κινέζοι επενδυτές προετοιμάζονταν για τρίτη μέρα ζημιών.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ανέβηκε κατά 1%, ανακτώντας κάποιες απώλειες της Παρασκευής, ενώ οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν ράλι με την Barclays να κερδίζει 3,5%, την Standard Chattered 2% και τις NatWest και Lloyds Banking Group 1,8%, αντίστοιχα.

Οι μετοχές της αμερικάνικης First Republic Bank η οποία την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο ως προς την διάσωση της, ανέβηκαν κατά 25% στις συναλλαγές πριν τις αγορές και πριν το άνοιγμα των αγορών της Wall Street.

Οι μετοχές της η First Citizens μετά την εξαγορά της SVB, σημείωσαν μεγάλη άνοδο της τάξης του 45%.

Ο αναλυτής της XM, Μάριος Χατζηκυριάκος, ανέφερε στον The Guardian ότι πλέον επικρατεί ανακούφιση στον τραπεζικό τομέα και θετικότητα για τις προοπτικές της οικονομίας.

Οι μετοχές της γερμανικής Deutsche Bank καταγράφουν ράλι σκαρφαλώνοντας κατά 6,25% με τους αναλυτές να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην τράπεζα που βρέθηκε στο στόχαστρο την προηγούμενη βδομάδα.

Οι μετοχές των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών αναμένεται επίσης να σημειώσουν άνοδο στη Νέα Υόρκη, ενώ οι μετοχές των JPMorgan και Goldman Sachs παρουσίασαν άνοδο 1,7% στις πρώιμες συναλλαγές και η Τράπεζα της Αμερικής (BoFA), ανέβηκε κατά 2,1%.

Ο δείκτης S&P 500 άνοιξε με άνοδο 0,6%.

Αναλυτές και επενδυτές, παρά τα καλά σε σύγκριση με τις προηγούμενες μέρες αποτελέσματα, παραμένουν σε εγρήγορση καθώς ο οίκος αξιολόγησης S&P Global προειδοποίησε σήμερα ότι οι ανησυχίες γύρω από το τραπεζικό σύστημα προκαλούν περαιτέρω σύσφιξη των παγκόσμιων πιστωτικών συνθηκών.

Οι κερδισμένοι της κρίσης

Σε νέο υψηλό ύψους πέραν των $268 δισ. έφτασαν τα ταμεία χρηματαγοράς στις ΗΠΑ, με τρεις κύριους «παίχτες» να επωφελούνται από την κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Όπως σημειώνεται, πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει εισρεύσει στα ταμεία από την περίοδο που ξέσπασε η πανδημία του Covid-19.

Σύμφωνα τους Financial Times, οι Goldman Sachs, JPMorgan και Fidelity είδαν μεγάλες εισροές στα ταμεία τους, καθώς οι επενδυτές ρίχνουν ρευστό στα ταμεία χρηματαγοράς τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ειδικότερα, η Goldman Sachs κέρδισε χρηματικά κεφάλαια σχεδόν $52 δισ., μία αύξηση της τάξης του 13% από τις 9 Μαρτίου, μία μέρα πριν την πτώχευση της SVB.

Τα χρηματικά κεφάλαια της JPMorgan ανήλθαν σε σχεδόν $46 δισ., ενώ της Fidelity σε περίπου $37 δισ.

Οι FT σημειώνουν ότι η αύξηση αυτών των ποσών, αποδίδεται κυρίως στους μεγάλους καταθέτες που ψάχνουν «ασφαλή καταφύγια».

Εξελίξεις σε πολλά επίπεδα

Στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σκηνικό οι εξελίξεις παραμένουν ραγδαίες, καθώς η First Citizens Bank η οποία εξαγόρασε την Silicon Valley Bank μετά την κατάρρευση της στις 10 Μαρτίου, αναμένεται να αναλάβει καταθέσεις πέραν των $119 δισ., αλλά και $72 δισ. σε δάνεια, ενώ η FDIC εκτιμά ότι το κόστος πτώχευσης της SVB ανέρχεται σε $20 δισ.

Άλλα $90 δισ. αφορούν σε χρεόγραφα, ενώ η First Citizens θα λάβει και επιπλέον περιουσιακά στοιχεία της SVB τα οποία βρίσκονται υπό την διαχείριση της FDIC.

Η «διάσωση» ακολουθεί αυτή της Credit Suisse από την UBS και αυτή της First Republic από άλλες αμερικάνικες μεγάλες τράπεζες, ώστε να μην γίνει η επόμενη στο ντόμινο που επηρεάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σημειώνεται ότι είναι η τρίτη στη σειρά διάσωση τράπεζα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στην Credit Suisse, o πρόεδρος του μεγαλύτερου μετόχου της ελβετικής τράπεζας, Saudi National Bank, Ammar Al Khudairy, παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους έπειτα από τα σχόλια του για μη περαιτέρω διάσωση της τράπεζας.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, μετά τα σχόλια του Khudairy οι μετοχές της Credit Suisse υποχώρησαν απότομα.

Αυξημένοι κίνδυνοι για σταθερότητα

Εξάλλου, η επικεφαλής του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Kristalina Georgieva, ανέφερε την Κυριακή ότι οι κίνδυνοι για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν αυξηθεί.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian, η Georgieva επανέλαβε ότι το 2023 θα είναι δύσκολη χρονιά καθώς η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται σε 3%, λόγω των επιπτώσεων από την πανδημία του Covid-19, του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και την αυστηρότερη νομισματική πολιτική.

Εξέφρασε ακόμη τις ανησυχίες της και για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία μετά τις πρόσφατες πτωχεύσεις τραπεζών.

Επιβράδυνση στο δανεισμό

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, ο τραπεζικός δανεισμός στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε κάτι που υποδεικνύει ότι η οικονομική επιβράδυνση και τα υψηλότερα επιτόκια ζημιώνουν την ζήτηση.

Όπως αναφέρει ο The Guardian, ο δανεισμός προς εταιρείες της ευρωζώνης επιβραδύνθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Φεβρουάριο και αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 5,7% από 6,1% τον Ιανουάριο.

Ο δανεισμός προς τα νοικοκυριά επίσης έκοψε ταχύτητα σε 3,2% ετησίως από 3,6% τον Ιανουάριο, κάτι που δείχνει ότι η πιστωτική επέκταση «εξασθενούσε» ήδη πριν από την υφιστάμενη χρηματοπιστωτική κρίση, προστίθεται.

Υπενθυμίζεται ότι οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια το Μάρτιο.

Μάλιστα, έχουν ήδη αρχίσει οι συζητήσεις για τις επόμενες κινήσεις των τραπεζών για την επόμενη αύξηση επιτοκίων, με την Fed και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να παραμένουν στο επίκεντρο καθώς δεν εγκαταλείπουν την αυστηρή νομισματική πολιτική που υιοθετήθηκε για μείωση του πληθωρισμού.

Μ.Κ.