You are here

Παραμένει εκτός αγορών η Κύπρος

26/02/2015 09:58
Σε υψηλά επίπεδα συνεχίζουν να βρίσκονται οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων παρά την απομάκρυνση του κινδύνου εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων έχουν μειωθεί τις τελευταίες μέρες, μετά τη συμφωνία παράτασης της δανειακής σύμβασης στην Ελλάδα. Παραμένουν όμως σε επίπεδα άνω του 5% καθιστώντας ανέφικτη την επιστροφή της Κύπρου στις διεθνείς αγορές.

Η Κύπρος εξέδωσε τον Ιούνιο χρέος στο 4,75% και ελπίζει φέτος να αντλήσει από τις αγορές μέρος των λήξεων €2,9 δισ. που πρέπει να αναχρηματοδοτήσει. Χωρίς επίσημη χρηματοδότηση, όμως, λόγω του παγώματος του προγράμματος και με το κόστος στις διεθνείς αγορές να βρίσκεται πάνω από το 5%, παραμένει άγνωστο πως θα καλύψει τις φετινές της ανάγκες.

Οι κυπριακές αρχές ευελπιστούν ότι η πολιτική συμφωνία με την Ελλάδα θα δημιουργήσει τα δεδομένα για αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κυπριακών ομολόγων, ανοίγοντας τον κλειστό, σήμερα, δρόμο στις αγορές.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η απόδοση του δεκαετούς κυπριακού ομολόγου με λήξη το 2020 υποχώρησε την Τετάρτη στο 5,31% από 5,38% την Τρίτη.

Όπως αναφέρει ο υπεύθυνος ανάλυσης χαρτοφυλακίων της Argus, Σάββας Θεοφίλου, τα κυπριακά ομόλογα εμφανώς έχουν επηρεαστεί αρνητικά αυτό το μήνα και κυρίως μετά από τις ραγδαίες εξελίξεις γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα, με τις αποδόσεις να κορυφώνονται στο 5.50% (από 4.75%) λίγο πριν την επίτευξη της συμφωνίας με το Eurogroup.

«Τα τελευταία 24ωρα όμως βλέπουμε τα κυπριακά ομόλογα να μπαίνουν σε τροχιά ανάκαμψης αφού σημαντικό ρόλο έπαιξε η συμφωνία παράτασης της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας. Το πιο πάνω γεγονός δύναται να αποκαταστήσει περαιτέρω τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος», τονίζει.

Η απόδοση των κυπριακών ομολόγων είναι περίπου διπλάσια σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας και η δεύτερη ψηλότερη στην ευρωζώνη μετά από αυτή της Ελλάδας.

Το δεκαετές ομόλογο της Ελλάδας, που αυξήθηκε πέραν του 10% πριν τη συμφωνία με τους δανειστές, διαμορφώνεται στο 8,6% από 8,5% που ήταν την Τρίτη.

Το δεκαετές ομόλογο της Πορτογαλίας έμεινε στο 2% και της Ιταλίας υποχώρησε στο 1,4% από 1,5%. H απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου υποχώρησε οριακά στο 1,37% έναντι 1,38% που ήταν την Τρίτη και της Ιρλανδίας έμεινε στο 1%.

Σε έκθεση του οίκου αξιολόγησης Moody’s που δημοσιεύτηκε χθες αναφέρεται ότι τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα αυξήθηκαν κατά 290 μονάδες βάσης το περασμένο τρίμηνο καθώς ενισχύθηκε η αβεβαιότητα για τη συνέχιση του προγράμματος χρηματοοικονομικής στήριξης στην Ελλάδα.

Ωστόσο, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε άλλες περιφερειακές οικονομίες συνέχισαν να μειώνονται χωρίς απόδειξη μετάδοσης.

Σύμφωνα με τον οίκο, ο κίνδυνος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης στην υπόλοιπη ευρωζώνη είναι σαφώς μικρότερος σήμερα σε σχέση με το απόγειο της κρίσης το 2012.

Της Γεωργίας Χαννή