You are here

«Σώζουν» Credit Suisse, ώρα αποφάσεων για ΕΚΤ

16/03/2023 11:35

Στροφή στην κεντρική τράπεζα της Ελβετίας έκανε η Credit Suisse σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες των αγορών και των επενδυτών, εν αναμονή αποφάσεων για την επόμενη αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η Credit Suisse ανακοίνωσε χθες βράδυ την αποδοχή βοήθειας ύψους 50 δισ. ελβετικών φραγκών από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να ενισχύσει την ρευστότητα του ομίλου, που από την Τρίτη βλέπει τις μετοχές της να βουλιάζουν στις αγορές. Την Τετάρτη οι μετοχές της τράπεζας κατέγραψαν πτώση μέχρι και 30%.

Οικονομικοί αναλυτές αναφέρουν ότι η παραδοχή που έκανε η Credit Suisse την Τρίτη για ελλιπείς ελέγχους, «τραυμάτισε» όχι μόνο την ίδια αλλά και το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα μερικές μέρες μετά την κατάρρευση δύο μεγάλων τραπεζών στις ΗΠΑ.

Ο CEO της Credit Suisse, Ulrich Koerner, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι η επιπρόσθετη ρευστότητα θα στηρίξει το επιχειρηματικό κέντρο της τράπεζας αλλά και τους πελάτες της.

Σύμφωνα με τους αναλυτές η ΕΚΤ, πιθανόν να προτιμήσει μία χαμηλότερη αύξηση επιτοκίων 25 μονάδων βάσης, εν μέσω μερικής ανάκαμψης των παγκόσμιων αγορών.

Το μεσημέρι οι αποφάσεις

Εξάλλου, το μεσημέρι αναμένεται η απόφαση της ΕΚΤ για την επόμενη αύξηση επιτοκίων, με τα διεθνή μέσα να φέρουν την Christine Lagarde να μην κάνει πίσω στην πρόθεση της για αύξηση κατά μισή μονάδα βάσης.

Πρόσθετα, όπως αναφέρει η εφημερίδα The Guardian, χθες «χάθηκαν» 75 δισ. λίρες, από τον δείκτη FTSE 100 της Αγγλίας, ενώ ο δείκτης Blue-chip υποχώρησε κατά 3,8%.

Σήμερα Πέμπτη, οι αναλυτές αναμένουν ότι οι αγορές θα ανοίξουν υψηλότερα και θα ανακτηθούν κάποιες από τις χθεσινές απώλειες.

Ήδη ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ξεκίνησε την μέρα υψηλότερα, σε 7411 μονάδες, δηλαδή με αύξηση 0,9% από την πτώση της Τετάρτης κατά 3,8%. Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,8% μετά τη χθεσινή πτώση κατά σχεδόν 3%.

Στις πρώιμες συναλλαγές, οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν στην κορυφή στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις μετοχές της Credit Suisse να σημειώνουν άνοδο κατά 40%, της Deutsche Bank 5,6% και της HSBC 3.8%.

Ο δείκτης των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών σημείωσε άλμα 3,3% στην αρχή των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, οι μετοχές της Credit Suisse παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα για τα φετινά δεδομένα, καθώς ο απόηχος του ράλι των αγορών σβήνει.

Σύμφωνα με τους Financial Times το πετρέλαιο εγκλωβίστηκε στους τραπεζικούς φόβους, καθώς η τιμή του αμερικανικού αργού υποχώρησε κάτω από $70 το βαρέλι. Οι ασιατικές μετοχές επίσης καταγράφουν πτώση.

Πώς κινούνται οι αγορές πριν τις ανακοινώσεις

Λίγη ώρα πριν τις ανακοινώσεις από ΕΚΤ, οι μετοχές της First Republic υποχώρησαν κατά 20%, με τις αγορές να εξακολουθούν να δείχνουν σημάδια ανησυχίας. Η υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen αναμένεται να καθησυχάσει σήμερα την επιτροπή οικονομικών σχετικά με την διασφάλιση του τραπεζικού συστήματος της χώρας, σε μία προσπάθεια κατευνασμού των φόβων των καταθετών.

Πρόσθετα, όπως αναφέρει το Bloomberg, οι παγκόσμιες αγορές φαίνεται να ανακάμπτουν μερικώς, αν και οι δείκτες αστάθειες παρέμειναν αυξημένοι και τα κέρδη συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ «εξαφανίστηκαν», εξαιτίας της ανανέωσης πωλήσεων κάποιων μετοχών περιφερειακών τραπεζών.

Μείωση κατέγραψε το κόστος ασφάλισης των ομολόγων της Credit Suisse έναντι χρεοκοπίας, παρά το γεγονός ότι παραμένει σε προβληματική βάση.

Σε σχέση με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωση των δεικτών S&P 500 και Nasdaq 100, αυτά άλλαξαν ελάχιστα.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ, θα είναι η πρώτη Κεντρική Τράπεζα που θα συνέλθει με κορυφαίο θέμα στην ατζέντα την αύξηση των επιτοκίων, μετά την κατάρρευση της SVB και Signature Bank στις ΗΠΑ και εν μέσω των ανησυχιών των αναλυτών για μία σταδιακά αναπτυσσόμενη παγκόσμια κρίση.

Της Μαρίας Κυριακίδου