You are here

Αγγίζουν και Κύπρο οι αναταράξεις στις αγορές

30/05/2018 07:06

Τα σημάδια τους στις αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων άρχισαν να αφήνουν οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές που προκαλεί η πολιτική κρίση στην Ιταλία.

Οι αποδόσεις σχεδόν όλων των χωρών της περιφέρειας, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, παρουσιάζουν τις τελευταίες μέρες σημαντική άνοδο, αναμένοντας τη σταθεροποίηση της κατάστασης σε μια από τις μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης.

Τα κυπριακά δεκαετή ομόλογα με λήξη το 2020 παρουσίασαν απότομη άνοδο των αποδόσεων κατά 53 μονάδες βάσης φτάνοντας το 0,9%, στο ψηλότερο επίπεδο του έτους.

Τα διεθνή χρηματιστήρια κατέγραψαν χθες μεγάλη μείωση, με τις ανησυχίες για τις τράπεζες να παρουσιάζουν μετάσταση από την Ευρώπη στις ΗΠΑ και τους επενδυτές να αναζητούν το μέγεθος των ιταλικών ομολόγων που κατέχουν οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί διεθνώς.

Η Ιταλία είναι ακόμη χωρίς κυβέρνηση μετά τις εκλογές Μαρτίου, καθώς ο πρόεδρος της χώρας Sergio Mattarella απέτρεψε τη συνεργασία της Λέγκας του Βορρά με το Κίνημα Πέντε Αστέρων, απορρίπτοντας τον προτεινόμενο υπουργό οικονομικών.

Ο πρόεδρος προσπάθησε να εκτονώσει την πολιτική κρίση και την αναταραχή στην αγορά, ζητώντας από το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Carlo Cottarelli, να σχηματίσει μια τεχνοκρατική κυβέρνηση.  Μέχρι αργά χθες, δεν έγινε εφικτός ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης.

Οι εξελίξεις στην Ιταλία επηρεάζουν τις αποδόσεις των ομολόγων της καταγράφοντας τις χειρότερες επιδόσεις των τελευταίων 25 χρόνων. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Ιταλίας φθάνει το 3% από 2,2% στις 21 Μαΐου.

Πέραν της Ιταλίας, αρνητικά επηρεάζουν τις αγορές ομολόγων οι εξελίξεις στην Ισπανία.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι θα αντιμετωπίσει την Παρασκευή ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που έχει κατατεθεί σε βάρος του, καθώς οι καταδίκες για διαφθορά δεκάδων προσώπων που συνδέονται με το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του απειλούν την εξαετή διακυβέρνηση του.

Το κοινοβούλιο της Ισπανίας συμφώνησε τη Δευτέρα ότι η συζήτηση και η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Εικοσιεννιά πρόσωπα που συνδέονται με το PP καταδικάσθηκαν την περασμένη Πέμπτη, στην κορύφωση μιας μακροχρόνιας δίκης για διαφθορά, για εγκλήματα που περιλαμβάνουν αθέμιτη άσκηση επιρροής και πλαστογράφηση λογαριασμών.

Ο Ραχόι, δήλωσε σήμερα ότι έχει την πρόθεση να ολοκληρώσει την τετραετή θητεία του και πως οι καταδίκες για διαφθορά δεν επηρεάζουν ούτε ένα μέλος της κυβέρνησης του.

Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Ισπανίας φθάνει το 1,6% από 1,4% πριν 8 ημέρες, της Ελλάδας στο 4,8% από 4,5%.

Ο διευθυντής χαρτοφυλακίων της Argus Stockbrokers Σάββας Θεοφίλου αναφέρει στη StockWatch ότι οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις σε Ιταλία, αλλά και Ισπανία, προκαλούν αβεβαιότητα στο επενδυτικό κοινό, και συνεπώς μαζικές ρευστοποιήσεις σε μετοχές και ομόλογα κυρίως στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης.

Αντιθέτως, προσθέτει, το 10ετες bund ενισχύεται αφού λειτουργεί ως «ασφαλές καταφύγιο» για τους επενδυτές. «Στις μετοχές έντονες πιέσεις δέχονται οι τραπεζικοί τίτλοι, ενώ στα ομόλογα, και κυρίως της Ιταλίας, βλέπουμε την απόδοση των 10ετών να καταγράφει υψηλά 4ετίας, γεγονός που οδηγεί σε άνοδο τις αποδόσεις άλλων χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου», επισημαίνει.

Ο καθηγητής χρηματοοικονομικών στο CIIM, Γιώργος Θεοχαρίδης αναφέρει ότι η πολιτική αναταραχή που επικρατεί στην Ιταλία, την τρίτη οικονομία της ευρωζώνης, αλλά και στην Ισπανία αναπόφευκτα δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο σ' αυτές τις χώρες αλλά και σε άλλες χώρες της περιφέρειας.

«Γι' αυτό βλέπουμε πτώση των ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών αγορών, αύξηση των επιτοκίων ιδιαίτερα στα βραχυπρόθεσμα κυβερνητικά ομόλογα, και στροφή των επενδυτών σε πιο ασφαλή επενδυτικά στοιχεία όπως το Ιαπωνικό γιεν και ο χρυσός (ο συγκεκριμένος όρος γι' αυτό που συμβαίνει είναι "flight to quality"). Οι φόβοι είναι η πολιτική κρίση σ’ αυτές τις χώρες να μην επεκταθεί σ' ολόκληρη την Ευρωζώνη», τονίζει.

Της Γεωργίας Χαννή