You are here

Αγορές: Πλήγμα πληθωρισμού και αύξησης επιτοκίων

14/06/2022 12:04

Το συνεχιζόμενο ράλι του πληθωρισμού αλλά και οι φόβοι που εκφράζονται ότι οι κεντρικές τράπεζες θα κινηθούν πιο επιθετικά για να τον αντιμετωπίσουν οδηγώντας τις οικονομίες σε ύφεση, πλήττουν τις αγορές διεθνώς.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα προχωρήσει στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων της σε διάστημα άνω των 10 ετών κατά 25 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής τον Ιούλιο ενώ περαιτέρω αύξηση αναμένεται το Σεπτέμβριο

Το κλίμα στις αγορές επηρέασαν δυσμενώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, που εκτοξεύθηκε στο 8,6% σε ετήσια βάση, το Μάιο.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Fed θα πρέπει να προχωρήσει σε ακόμη πιο περιοριστική νομισματική πολιτική, αυξάνοντας τουλάχιστον κατά 1% τα επιτόκια της μέσα στο καλοκαίρι.

Χθες οι δείκτες στη Wall Street κατέγραψαν απώλειες για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση με τον S&P 500 να περνά σε bear market αφού έχει «βυθιστεί» άνω του 20% από το ιστορικό υψηλό του στις 3 Ιανουαρίου.

Με απώλειες έκλεισαν χθες και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενώ σήμερα καταγράφουν μικρά κέρδη καταβάλλοντας προσπάθειες αντίδρασης.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,34%, στη Γαλλία ο CAC 40 βρίσκεται στο -0,11% και στη Γερμανία ο DAX στο +0,38%.

Το ΧΑ σημειώνει πτώση 3,24% και το ΧΑΚ απώλειες 0,31%.

Γ.Χ.