You are here

Έχασε το μπουμ το κυπριακό χρηματιστήριο

30/06/2020 07:13

Το κυπριακό χρηματιστήριο έχασε για άλλη μια φορά τη δυναμική ανάκαμψη των διεθνών χρηματιστηρίων με αποτέλεσμα οι χρηματιστηριακές αξίες να παραμένουν κοντά στα επίπεδα του lockdown την ίδια στιγμή που στα διεθνή χρηματιστήρια οι δείκτες έχουν ανακτήσει σχεδόν όλες τις φετινές τους απώλειες.

Κατά τη διάρκεια του lockdown, κυρίως τον Μάρτιο, οι διεθνείς αγορές δέχθηκαν φέτος ισχυρές πιέσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν οι ισχυρότερες των τελευταίων δεκαετιών.

Οι επενδυτές στράφηκαν στα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, όπως ο χρυσός, ο οποίος άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε στη StockWatch η Argus Stockbrokers, οι μετοχές από την αρχή του χρόνου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου κατέγραφαν απώλειες οι οποίες εντάθηκαν μετά τον κορωνοϊό ενώ το τελευταίο διάστημα ανακάμπτουν.  Η ανάκαμψη είναι πλήρης σε ορισμένες περιπτώσεις ενώ στην περίπτωση του κυπριακού χρηματιστηρίου οι μετοχές – κυρίως των τραπεζών – δεν έχουν ανακάμψει.

«Η απότομη πτώση των αγορών τον Φεβρουάριο-Μάρτιο οδήγησε στη ανάκαμψη τους τον Μάιο-Ιούνιο», αναφέρει ο διευθυντής της υπηρεσίας οικονομικών μελετών της Τρ. Κύπρου Ιωάννης Τιρκίδης.

«Προέκυψε διαφορά αποδόσεων μεταξύ των παραδοσιακών δεικτών όπως ο Dow Jones Industrials και τεχνολογικών δεικτών όπως ο Nasdaq, κάτι που ενδεχομένως υποδηλοί μετακίνηση του οικονομικού υποδείγματος σε περισσότερο τεχνολογική βάση», αναφέρει ο κ. Τιρκίδης.

Εντούτοις, τονίζει, «με εξαίρεση τον δείκτη Nasdaq, οι άλλοι δείκτες δεν έχουν σημειώσει νέο υψηλό μέσα στο χρόνο, γεγονός που υποδηλοί ότι μια περαιτέρω διόρθωση των αγορών μέχρι τα προηγούμενα χαμηλά δεν μπορεί να αποκλεισθεί».

O investment analyst της Argus StockBrokers Θεοφάνης Κωνσταντίνου αναφέρει ότι «κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, οι παγκόσμιοι χρηματιστηριακοί δείκτες κατέγραψαν ζημίες 32% κατά μέσο όρο υποδεικνύοντας μια από τις πιο βίαιες πτώσεις στην ιστορία».

«Η άνευ προηγουμένου παροχή ρευστότητας στις οικονομίες από τις κεντρικές τράπεζες καθώς και η σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, παρότρυναν του επενδυτές να στραφούν ξανά σε περιουσιακά στοιχεία υψηλότερου ρίσκου (μετοχές). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι χρηματιστηριακοί δείκτες να καλύψουν σε μεγάλο βαθμό της ζημιές που κατέγραψαν μέχρι τα τέλη Μαρτίου», τονίζει.

Ο αναπληρωτής καθηγητής οικονομικών στο CIIM Γιώργος Θεοχαρίδης αναφέρει ότι τα διεθνή χρηματιστήρια είχαν σημαντικές απώλειες μέχρι και το τέλος Μαρτίου, αλλά τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό.

«Παραμένουν όμως με αρνητικές αποδόσεις από την αρχή της χρονιάς. Η μεγάλη πτώση μέχρι το τέλος του Μάρτη οφειλόταν στις ανησυχίες των επενδυτών για την εξάπλωση της πανδημίας αλλά και λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που είχαν παρθεί ανά το παγκόσμιο», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχαρίδη, η άνοδος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην άνευ προηγουμένου στήριξη από τις κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

«Αυτό που φαίνεται όμως επίσης από τις αγορές είναι και η μεγάλη μεταβλητότητα αφού υπάρχει αβεβαιότητα κατά πόσο τα μέτρα στήριξης είναι αποτελεσματικά αλλά και κατά πόσο θα έχουμε ένα δεύτερο μεγάλο κύμα της πανδημίας. Για παράδειγμα στην Αμερική, από τον καιρό που έχουν χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα υπάρχει μια σημαντική αύξηση στα κρούσματα με αποτέλεσμα αρκετές πολιτείες να επαναφέρουν αρκετά μέτρα και τα χρηματιστήρια να καταγράφουν αρνητικές αποδόσεις. Την ίδια πορεία καταγράφει και το δικό μας χρηματιστήριο», επισημαίνει.

Μανιώδης φρενίτιδα

«Από την αρχή του χρόνου βιώνουμε μία χρηματιστηριακή κίνηση που σίγουρα θα γραφτεί στην ιστορία.  Από τον πανικό του Covid-19, τη συντέλεια του κόσμου και την μανιώδη φρενίτιδα των πωλητών, βρεθήκαμε ακριβώς στο αντίθετο τέλμα, με την αγορά να καλύπτει μεγάλο μέρος των απωλειών της χρονιάς», σημειώνει ο οικονομολόγος Μάριος Σούπασιης.

Αναφέρει ότι σε αυτή τη χρηματιστηριακή κρίση, οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίας έπαιξαν πρωταρχικό και καθοριστικό ρόλο στην μετάδοση της πληροφορίας και στις αντίστοιχες λήψεις επενδυτικών αποφάσεων. 

«Κατά την άποψη μου, αυτός ο παράγοντας δεν είχε την ίδια έκταση και τις επιπτώσεις (όσο αφορά το χρόνο αντίδρασης) σε σχέση με τη χρηματιστηριακή κρίση του 2008.

Παρόλο που χρηματιστηριακά σχεδόν όλες οι αγορές καταγράφουν ζημιές από την αρχή του χρόνου, ειδική αναφορά αξίζει να γίνει για τον τομέα της τεχνολογίας, όπου δείκτης τεχνολογίας NASDAQ είναι τώρα 12% ψηλότερα από την αρχή του χρόνου και είναι ο αδιαμφησβήτητος νικητής του επεισοδίου Covid-19», τονίζει.

«Για τη συγκεκριμένη περίοδο αναφοράς (23/3-26/6), απλώς να αναφέρω ότι η θετική αντίδραση της αγοράς χαρακτηρίστηκε σαν ”the most hated rally in history” / «το πιο μισητό ράλι της ιστορίας».  Εν μέσω της πανδημίας, και της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων Covid-19 οι αγορές ανέκαμπταν και κατέγραφαν διαδοχικά κέρδη αψηφώντας τις δυσμενείς οικονομικές πραγματικότητες που συνεπάγονταν από τις επιπτώσεις του lockdown σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου.   

Παρά ταύτα, οι αγορές έχουν την δύναμη να προεξοφλούν καταστάσεις και προσδοκίες.  Ο προεξοφλητικος παράγοντας λειτούργησε καταλυτικά γι’ αυτή την βίαιη αντίδραση προς τα πάνω», επισημαίνει.

Προσθέτει ότι οι αγορές προεξοφλούν ένα V-shape recovery ενώ τα μακροοικονομικά δεδομένα, αρχίζουν να παρουσιάζουν κάποια βελτίωση, όσο οι οικονομίες βγαίνουν σταδιακά από το lockdown.

Όμως, επισημαίνει, δύο σημαντικοί παράγοντες φαίνεται να αποσταθεροποιούν τα μέχρι τώρα δεδομένα. Πρόκειται για την εκ νέου έξαρση των κρουσμάτων Covid-19 σε ανεπτυγμένες οικονομίες και τον πολιτικό κίνδυνο που υφίσταται αυτή τη στιγμή στην Αμερική και οι κατά συνέπεια επιπτώσεις που θα έχει στις εκλογές Νοεμβρίου.  

Της Γεωργίας Χαννή