You are here

Πρωταθλητές στις απώλειες ΧΑΚ και Athex

31/08/2020 06:05

Πρωταθλητές στις απώλειες είναι τα χρηματιστήρια Κύπρου και Αθηνών τα οποία δεν ακολουθούν την ανάκαμψη που σημειώνεται μετά το lockdown στα διεθνή χρηματιστήρια.

Η στήριξη της οικονομίας από διάφορες χώρες και κεντρικές τράπεζες συνέβαλε στην ανάκτηση των μεγάλων απωλειών Μαρτίου και σήμερα τα αμερικανικά, κυρίως, χρηματιστήρια παρουσιάζουν κέρδη από τις αρχές του έτους.  Τα κέρδη οφείλονται κυρίως σε μετοχές τεχνολογικών εταιρειών που αποτελούν, πλέον, σημαντικό μέρος της σύνθεσης των δεικτών.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε στη StockWatch η Argus Stockbrokers οι τρεις βασικοί αμερικανικοί δείκτες παρουσιάζουν κέρδη.  Στην περίπτωση του τεχνολογικού δείκτη Nasdaq τα κέρδη φτάνουν το 30%.  Ο δείκτης αναμένεται να έχει τον Αύγουστο τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1986.

Αναφορικά με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από τις αρχές του χρόνου μέχρι και τις 27 Αυγούστου καταγράφουν διψήφιες απώλειες με εξαίρεση το γερμανικό χρηματιστήριο, στο οποίο οι απώλειες περιορίζονται στο 1%.

Ο CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει πτώση 14% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 18,38%.

Οι απώλειες στο κυπριακό και ελληνικό χρηματιστήριο είναι πολύ μεγαλύτερες.  Το ΧΑΚ σημειώνει πτώση 28,6% ενώ στο ΧΑ οι απώλειες φθάνουν το 29,18%.

Ο investment analyst της Argus Stockbrokers, Θεοφάνης Κωνσταντίνου, σημειώνει ότι οι παγκόσμιοι χρηματιστηριακοί δείκτες συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία με τους Αμερικάνικους S&P 500 και Nasdaq 100  να καταγράφουν ιστορικά ψηλά υποστηριζόμενοι ιδιαίτερα από εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης του τομέα της τεχνολογίας.  

«Αυτό οφείλεται μεταξύ άλλων σε τρεις βασικούς λόγους. Πρώτον, τις μαζικές νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών που κρατούν χαμηλά τις αποδόσεις κυβερνητικών ομολόγων καθιστώντας τα περιουσιακά στοιχειά υψηλού ρίσκου (μετοχές) πιο ελκυστικά. Δεύτερον, τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.  Και τρίτον, τις ανακοινώσεις των εταιρικών κερδών που ξεπέρασαν τις προσδοκίες για το δεύτερο τρίμηνο.

Από τις μετοχές του FTSE, τη μεγαλύτερη πτώση μέχρι το τέλος Αυγούστου καταγράφει η Τράπεζα Κύπρου, η Λούης, η Tsokkos, η Πανδώρα Επενδύσεις και η Ελληνική Τράπεζα.

Αντίθετα, τα μεγαλύτερα κέρδη καταγράφουν η Malloupas & Papacostas και η Alkis H.Hadjikyriakos PLC.

Της Γεωργίας Χαννή