You are here

Οικονομικός σεισμός στην Ελλάδα

29/01/2015 07:29
Σεισμό πολλών ρίχτερ προκάλεσαν οι απανωτές χθεσινές εξαγγελίες υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης, οδηγώντας σε μεγάλες απώλειες το ελληνικό χρηματιστήριο και εκτόξευση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Το μπαράζ δηλώσεων κατά τις τελετές παράδοσης των υπουργείων ήταν καταιγιστικό. Οι νέοι υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα ανακοίνωσαν ότι τερματίζονται τα σχέδια ιδιωτικοποίησης εταιρειών όπως η ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ, την επαναπρόσληψη όσων απολύθηκαν στο δημόσιο λόγω μνημονίου και την αύξηση του αφορολόγητου ποσού στα €12000 και την κατάργηση, σε ορισμένες ομάδες, του φόρου ακινήτων.

Οι εξαγγελίες έγιναν αφορμή για μαζικές ρευστοποιήσεις στο χρηματιστήριο, με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές (ETE, EUROB, TPEIR, ALPHA) που έχασαν μεταξύ 25 και 29%, διευρύνοντας τις ήδη μεγάλες απώλειες των τελευταίων τριών ημερών. Στον διεθνή Τύπο άρχισαν να υπάρχουν ανησυχίες για καταθετικές εκροές από τις τράπεζες και πρόσθετη στήριξη από τους μηχανισμούς της ΕΚΤ.

Μεγάλες πιέσεις δέχθηκαν επίσης οι μετοχές του ΟΠΑΠ (OPAP), της ΔΕΗ (PPC) και του ΟΤΕ (HTO).

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκαν σε επίπεδα άνω του 10% για το δεκαετές ομόλογο και του 15% για το τριετές.

Τις ισχυρές δονήσεις που δέχθηκαν οι ελληνικές αγορές συνόδευσαν πιο ήπιες δηλώσεις από τον νέο έλληνα υπουργό οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, αλλά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Η κυβέρνηση έσπευσε να σημειώσει ότι οι προγραμματικές τις δηλώσεις θα γίνουν στις 6 Φεβρουαρίου στη βουλή.

Οι αλλαγές που εξήγγειλαν χθες οι νέοι έλληνες υπουργοί προκαλούν, προς το παρόν, αμηχανία στις Βρυξέλλες, που αναζητά τρόπους αντίδρασης. Οι ευρωπαίοι ηγέτες στέλλουν μήνυμα για τήρηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας σε σχέση με το χρέος.

Οι προθέσεις των πιστωτών αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τις επόμενες μέρες όταν θα γίνουν οι πρώτες επαφές της ελληνικής κυβέρνησης στην Αθήνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως ο Μάρτιν Σουλτς και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Προς το παρόν, οι οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα δεν φαίνεται να συγκινούν τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, που έκλεισαν χθες με μεικτά πρόσημα. Στις αγορές ομολόγων οι αποδόσεις των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας παρουσίαζαν χθες μικρή αύξηση.

Ο οίκος Standard and Poor’s έθεσε χθες την Ελλάδα σε καθεστώς αρνητικής παρακολούθησης κρίνοντας ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκτροχιασμού του προγράμματος χρηματοδότησης της χώρας.

Μεταξύ άλλων, ο οίκος επισημαίνει ότι θέτοντας την Ελλάδα σε καθεστώς «αρνητικής παρακολούθησης», έχει λάβει υπ’ όψιν και τις ανησυχίες για «τις πρόσφατες, αυξημένες εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, με την ταυτόχρονη αύξηση της χρηματοδότησης της ΕΚΤ προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».