You are here

Εν αναμονή των αποφάσεων της Fed οι αγορές

22/03/2023 14:50

Ανήσυχη ηρεμία συνεχίζει να επικρατεί στις αγορές, εν αναμονή του αποτελέσματος της σημερινής συνεδρίασης της Federal Reserve η οποία αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις για τις επόμενες κινήσεις της σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων.

Η Fed, εάν προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων, θα είναι η δεύτερη Κεντρική Τράπεζα που θα το πράξει μετά την αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης που αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), εν μέσω κρίσης στις αγορές.

Οι κινήσεις νομισματικής πολιτικής, ακολουθούν τις εξελίξεις στην ελβετική Credit Suisse, μετά την εξαγορά της από την UBS, αλλά και τη συνεχιζόμενη κρίση στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ.

Σε ότι αφορά τις εξελίξεις μετά την κατάρρευση δύο τραπεζών στις ΗΠΑ, η First Republic δέχθηκε την περασμένη βδομάδα βοήθεια ύψους $30 δισ., ωστόσο σύμφωνα με το Bloomberg στη Wall Street πραγματοποιούνται συζητήσεις για ενδεχόμενη παρέμβαση στη τράπεζα με κρατική στήριξη ώστε να διασωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τρίτη, η υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen, έδωσε διαβεβαιώσεις ότι θα παρέμβει εάν χρειαστεί, ώστε να προστατευθούν οι καταθέτες μικρότερων τραπεζών.

Επενδυτές στοιχηματίζουν κατά 85% ότι η Fed ίσως αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ κατά 15% ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση επιτοκίων.

Κατά το σημερινό άνοιγμα των αγορών, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ευρωπαϊκών μετοχών κατέγραψαν άνοδο, ακολουθώντας τις ασιατικές αγορές.

Σταθερά κινήθηκαν οι αμερικάνικες μετοχές, αναμένοντας τις ανακοινώσεις για αύξηση επιτοκίων από τη Fed.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του δείκτη Euro Stoxx 500 αυξήθηκαν κατά 0,2%, σημειώνοντας κέρδη για τρίτη συνεχή μέρα, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές σε Κίνα, Ιαπωνία και Αυστραλία.

Ο S&P 500 ανέβηκε κατά 1,3% και ο τεχνολογικός Nasdaq 100 κατά 1,4%.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κινείται χαμηλότερα, με τις μετοχές ακινήτων να υποχωρούν.

Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές υποχωρούν κατά 0,7%, ο S&P 500 blue-chip σημειώνει άνοδο 1,3% και οι τιμές πετρελαίου πτώση με το αργό να χάνει 0,5%.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σύμφωνα με τους Financial Times, κινήθηκαν χαμηλότερα κατά τις πρωινές συναλλαγές, με τους δείκτες Stoxx 600 και τον γερμανικό Dax να χάνουν 0,1%.

Ο δείκτης Λονδίνου FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,3%, μετά την απρόσμενη εκτόξευση του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 10,4% τον Φεβρουάριο.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, οι επενδυτές θα επιχειρήσουν ένα ράλι στις σημερινές συναλλαγές μέχρι τις ανακοινώσεις από τη Fed.

Εκτός από τη συνεδρίαση της Fed, τις σημερινές συναλλαγές πιθανόν να επηρεάσουν και τα νέα δεδομένα για τον βρετανικό πληθωρισμό.

Μ.Κ.