You are here

Σημείο αναφοράς η Κύπρος για τον αντίκτυπο της κρίσης

17/03/2023 11:33

Ο αντίκτυπος των τραπεζικών κρίσεων μπορεί να είναι ανομοιόμορφος στις οικονομίες, εν μέρει αναλόγως διαρθρωτικών παραγόντων όπως η κυρίαρχη θέση ευαίσθητων τομέων, επισημαίνουν αναλυτές παραπέμποντας στις διαφορές ανάμεσα στην απόδοση των οικονομιών Σουηδίας και Κύπρου μετά την τραπεζική τους κρίση.

Κάνοντας ιστορική αναδρομή στα διδάγματα των οικονομικών κρίσεων ο επικεφαλής οικονομολόγος του Oxford Economics, Adam Slater, αναφέρει στην εφημερίδα The Guardian γιατί είναι σημαντική η πολιτική που ακολουθείται για ανακοπή του αντικτύπου των τραπεζικών κρίσεων στην οικονομία.

Όπως αναφέρει, ο αντίκτυπος των κρίσεων μπορεί να είναι άνισος στις οικονομίες, εξαρτάται ωστόσο από διαρθρωτικούς παράγοντες όπως η θέση ευαίσθητων τομέων, ενώ σημασία έχει και η πολιτική, επισημαίνει.

Ιδανικά, σημειώνει, οι αρχές παρεμβαίνουν έγκαιρα με αποτελεσματικά μέτρα για αποτροπή της μετάδοσης στην ευρύτερη οικονομία.

Ωστόσο, σημειώνεται, ακόμα και αν η μετάδοση της κρίσης δεν αποφευχθεί, τότε σημασία έχει ο τρόπος χειρισμού, όπως έδειξε η σημαντική διαφορά στην απόδοση των οικονομιών Σουηδίας και Κύπρου, μετά την τραπεζική τους κρίση.

Το εποπτικό συμβούλιο της ΕΚΤ ολοκλήρωσε σήμερα δεύτερη συνεδρία του με την ατζέντα να επικεντρώνεται στις πιέσεις που δέχεται και στην ευαισθησία του τραπεζικού τομέα της ευρωζώνης, μετά το πρόσφατο ξεπούλημα των τραπεζικών μετοχών, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΕΚΤ.

Διαβεβαιώσεις για ασφάλεια εγχώριων τραπεζών

Σε σχέση με τον εγχώριο τραπεζικό τομέα, πληροφορίες εκ μέρους του προεδρικού έκαναν χθες λόγo για ενημέρωση του ΠτΔ, εκ μέρους του διοικητή της ΚΤΚ σχετικά με το βαθμό έκθεσης στην ελβετική Credit Suisse.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ομόλογα της Credit Suisse ανέρχεται σε €3 εκατ.

Σχετικές διαβεβαιώσεις μετέφερε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου από την Φρανκφούρτη χθες προς τον ΥΠΟΙΚ Μάκη Κεραυνό και τον ΠτΔ, Νίκο Χριστοδουλίδη, μετά από διαβεβαιώσεις που έλαβε από τις εγχώριες τράπεζες.

Ο ΥΠΟΙΚ σε χθεσινές του δηλώσεις συνέστησε, ψυχραιμία σε ότι αφορά τις διεθνείς εξελίξεις και τόνισε ότι δεν πρέπει να συγκρίνεται η σημερινή κρίση των αγορών με την οικονομική κρίση του 2013.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS, ανέφερε σχετικά με τις ευρωπαϊκές τράπεζες ότι είναι καλά κεφαλαιοποιημένες, με καλή χρηματοδότηση και σταθερή καταθετική βάση, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι εάν συνεχιστεί η αστάθεια στις αγορές, πιθανόν να επηρεαστούν και οι οικονομικές προοπτικές στην Ευρώπη.

Διάσωση First Republic για να καθησυχαστούν οι αγορές

Στο μεταξύ, «ένεση» ύψους $30 δισ. αναμένεται να «ρίξουν» οι τράπεζες της Wall Street στην αμερικανική τράπεζα First Republic Bank, που παρά τους καθησυχασμούς μετά την κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank, συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup και Wells Fargo θα καταθέσουν από $5 δισ. στην First Republic σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν τις ανησυχίες που περιβάλλουν την τράπεζα.

Η κίνηση στοχεύει στον καθησυχασμό και των πελατών που χάνει η First Republic, μετά την κατάρρευση των δύο τραπεζών στις ΗΠΑ την προηγούμενη Παρασκευή και Κυριακή, αφού έτρεξαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από την First Republic.

Η αμερικάνικη First Republic, είναι η δεύτερη τράπεζα που δέχεται βοήθεια μετά την χθεσινή κίνηση για στήριξη της ελβετικής Credit Suisse από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας με ποσό ύψους 50 δισ. ελβετικών φράγκων.

Παρά την ανακοίνωση της διάσωσής της, οι μετοχές της First Republic, κατρακύλησαν κατά 17% στις χθεσινές συναλλαγές.

Σημαντική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι οι αμερικάνικες τράπεζες έχουν ήδη δανειστεί $300 δισ. από την Federal Reserve την προηγούμενη βδομάδα, εκ των οποίων γύρω τα $143 δισ. αφιερώθηκαν στην στήριξη εταιρειών που το είχαν ανάγκη, λόγω της κατάρρευσης της SVB και Signature Bank.

Σε χθεσινές της δηλώσεις η υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, έστειλε το μήνυμα ότι το τραπεζικό σύστημα της χώρας και οι καταθέσεις είναι ασφαλείς.

Αναλυτές εκτιμούν μετά την κατάρρευση των δύο τραπεζών, ότι οι τράπεζες θα ακολουθήσουν πιο συντηρητική πολιτική σε ό,τι αφορά τον δανεισμό.

Αναφέρουν, πως βραχυπρόθεσμα οι συνθήκες χρηματοδότησης θα ενισχυθούν στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες χώρες, καθώς οι τράπεζες θα αυξάνουν τα πρότυπα δανεισμού με στόχο την προστασία της ρευστότητας και τον περιορισμό της πίστωσης.

Τι αναμένεται σήμερα στις αγορές

Καθοριστική εξέλιξη για το πως θα κινηθούν οι αγορές σήμερα, αποτελεί και η χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, παρά την κρίση που επικρατεί στις αγορές.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών, αλλά και ευρωπαϊκών μετοχών ανέβηκαν με το άνοιγμα των αγορών την Παρασκευή, ακολουθώντας τις εξελίξεις στην First Republic.

Τάσεις ανάκαμψης παρουσίασαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο κατά 75 μονάδες, ο γερμανικός δείκτης Dax κατά 0,7% και ο γαλλικός δείκτης GAC κατά 0,8%.

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης παρουσιάστηκε αυξημένος κατά 1,2%, αν και παραμένει σε πορεία εβδομαδιαίας πτώσης κατά 8%.

Οι δείκτες κινήθηκαν ανοδικά στα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας, ενώ ο δείκτης μετοχών της Ασίας κατέγραψε για δεύτερη βδομάδα απώλειες.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου επίσης κυμάνθηκαν υψηλότερα, με το Brent και το ελαφρύ αμερικάνικο αργό να καταγράφουν άνοδο πέραν του 1%.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, οι μετοχές της Credit Suisse έπεσαν κατά 4% καθώς οι ανησυχίες των επενδυτών συνεχίζονται για την ελβετική τράπεζα.

Εξάλλου, Αμερικανοί επενδυτές αναμένεται να κινηθούν νομικά εναντίον της Credit Suisse, ισχυριζόμενοι ότι η τράπεζα υπερεκτίμησε τις προοπτικές της πριν την κατάρρευση των μετοχών της αυτή την εβδομάδα.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, οι ευρωπαϊκές μετοχές κινήθηκαν αρνητικά, ενώ ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο έμεινε σταθερός.

Στο κόκκινο έμειναν και τα αμερικανικά futures, υποδεικνύοντας ότι οι αγορές στη Wall Street θα κινηθούν χαμηλότερα.

Της Μαρίας Κυριακίδου