You are here

Συνεχίζονται οι ανοδικές τάσεις στις αγορές

30/03/2023 14:57

Ανοδικά συνεχίζουν να κινούνται οι αγορές την Πέμπτη, καθώς οι ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική κρίση μειώνονται και το ενδιαφέρον στρέφεται στις ανακοινώσεις που αφορούν την πορεία του πληθωρισμού σε χώρες της ΕΕ.

Ο δείκτης Euro Stoxx 50 Pr σημειώνει άνοδο 1,42% και ο δείκτης FTSE 100 καταγράφει μεταβολή 0,93%.

Ο γερμανικός DAX κερδίζει 1,32% και ο γαλλικός CAC 40 1,34%.

Την προσοχή στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τράβηξε η μετοχή της H&M, η οποία σκαρφάλωσε κατά 17%.

Μικτές τάσεις παρουσιάζονται στις ασιατικές αγορές με τον δείκτη NIKKEI 225 και τον δείκτη TOPPIX να καταγράφουν μικρές απώλειες, σε αντίθεση με τον MSCI Asia Pacific.

Σε τροχιά ανόδου ξεκίνησαν οι συναλλαγές και στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς ο δείκτης Nasdaq Composite ήδη σημείωσε σημαντική μεταβολή 0,76% ανεβάζοντας την άνοδο για το μήνα σε 4,90%.

Αισθητή άνοδος παρουσιάστηκε και για τον δείκτη NYSE COMPOSITE 0,70%, παραμένοντας ωστόσο μακριά από τα κέρδη για το μήνα.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,44% και ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,62%. Ο S&P/TSX COMPOSITE ξεκίνησε με άνοδο επίσης 0,43%.

Χθες η Wall Street έκλεισε με κέρδη, με τον δείκτη S&P 500 να καταγράφει άνοδο 1,42%, ανακτώντας το χαμένο έδαφος του μήνα, ενώ ο βιομηχανικός Dow Jones σημείωσε θετική μεταβολή 1%.

Κέρδη κατέγραψε και ο δείκτης Nasdaq Composite με άνοδο 1,79%, ενώ παρουσίασε τη υψηλότερη άνοδο για τον μήνα Μάρτιο.

Το βλέμμα στα στοιχεία πληθωρισμού

Το βλέμμα των αναλυτών είναι στραμμένο στην Ισπανία, όπου ο πληθωρισμός έκανε βουτιά από 6% σε 3,3% για τον μήνα Μάρτιο, καθώς οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη μειώνονται.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η πτώση δεν επιτρέπει εφησυχασμό, καθώς ο πληθωρισμός εξακολουθεί να κινείται με ανοδικές τάσεις.

Η θετική πορεία που σημειώνεται την τελευταία εβδομάδα στις αγορές, αναμένεται να έχει αντανάκλαση και στο απογευματινό άνοιγμα στη Wall Street.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, καθοριστικός παράγοντας των επόμενων ημερών θα είναι τα στοιχεία πληθωρισμού για την Γερμανία και την Γαλλία, την ώρα που οι κεντρικές τράπεζες προειδοποιούν τις εταιρείες για μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους.

Εξάλλου, επενδυτές και καταθέτες αναμένουν τις επόμενες κινήσεις από την UBS στην ελβετική τράπεζα Credit Suisse μετά την εξαγορά της και την ανάληψη των καθηκόντων από τον Sergio Ermotti ως Διευθύνοντα Σύμβουλο.

Μ.Κ.