You are here

Credit Suisse: Περιορισμένη η έκθεση τραπεζών σε ομόλογα

16/03/2023 06:37

Ο σεισμός που προκαλεί στις χρηματαγορές η κατάρρευση της μετοχής της Credit Suisse, φαίνεται ότι δεν θα επηρεάσει το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα καθώς, η έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ομόλογα της ελβετικής τράπεζας είναι περιορισμένη, όπως επισημαίνουν πηγές των εποπτικών αρχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε η StockWatch και επιβεβαιώθηκαν από αξιωματούχους της κυβέρνησης, το χαρτοφυλάκιο του εγχώριου τραπεζικού τομέα σε ομόλογα της Credit Suisse δεν υπερβαίνει σε αξία τα €3 εκατ., ποσό το οποίο ανώτατα τραπεζικά στελέχη χαρακτήρισαν «ανεπαίσθητο και ως μη ικανό να προκαλέσει οποιοδήποτε πρόβλημα στις κυπριακές τράπεζες».

Είναι ενδεικτικό ότι πριν από την τραπεζική κρίση του 2013 και την κρίση χρέους στην Ελλάδα, η μεν Τράπεζα Κύπρου ήταν εκτεθειμένη σε ελληνικά ομόλογα κοντά στα €2,3 δισ. και η Μαρφίν Λαϊκή Τράπεζα γύρω στα €3.4 δισ.

«Δεν πρόκειται να ζήσουμε μνήμες του Μαρτίου του 2013, ούτε κουρέματα, ούτε capital controls», τόνισε πριν από λίγο στη StockWatch αρμόδια πηγή που έχει γνώση του τραπεζικού συστήματος και των στοιχείων που διαθέτει η εγχώρια εποπτική αρχή.

«Οι κυπριακές τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια και υπερβάλλουσα ρευστότητα. Πληρούν απόλυτα τους εποπτικούς κανονισμούς σε ότι αφορά την κεφαλαιακή τους βάση», παρατήρησε η ίδια πηγή.

Με βάση την πληροφόρηση που πήρε η StockWatch, δεν αποκλείεται μετά τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, η ΚΤ να εκδώσει σχετική ανακοίνωση διασκεδάζοντας τις οποιεσδήποτε ανησυχίες του επενδυτικού κοινού, των μετόχων και των καταθετών.

Πολύ μεγάλη να σωθεί και αντίστοιχα να πτωχεύσει

Ανεξάρτητα από την περιορισμένη έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ομόλογα της Credit Suisse, η όλη εικόνα που εκδηλώθηκε χθες σε όλες τις χρηματαγορές, θύμιζε τον πανικό που είχε προκληθεί με την κατάρρευση τον Αύγουστο του 2007 των «Lehman Brothers» στις ΗΠΑ.

Ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, ισχυρίστηκε χθες ότι η κατάρρευση της μετοχής της Credit Suisse «είναι στιγμή Lehman Brothers στην Ευρώπη».

Είπε χαρακτηριστικά ότι η ελβετική τράπεζα είναι «πολύ μεγάλη για να σωθεί και πολύ μεγάλη για να πτωχεύσει».

Οι «Lehman Brothers» ήταν μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στον κόσμο και η κατάρρευση της σήμανε τότε, την αρχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Παρέμβαση των ελβετικών εποπτικών αρχών

Η κατάρρευσης χθες της μετοχής της Credit Suisse, που πυροδότησε ένα ευρύτερο sell-off στις διεθνείς αγορές, ανάγκασε τη διοίκηση της ελβετικής τράπεζας, να απευθύνει δραματική έκκληση στην Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας να την στηρίξει.

Όντως, η παρέμβαση της ΚΤ της χώρας και της Ρυθμιστικής Αρχή των ελβετικών τραπεζών δεν άργησε να έρθει σε μία προσπάθεια να περιοριστούν οι ζημιές.

Σε κοινή δήλωση τους, δεσμεύτηκαν ότι θα παράσχουν στην Credit Suisse έκτακτη χρηματοδότηση, εάν επιβάλλεται.

Επεσήμαναν, πάντως, πως η Credit Suisse πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας και ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις άμεσου κινδύνου μετάδοσης για τα ελβετικά ιδρύματα λόγω της τρέχουσας αναταραχής στην τραπεζική αγορά των ΗΠΑ.

Μέχρι αυτή την ώρα η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε ανακοίνωση σε σχέση με την έκθεση κυπριακών τραπεζών σε ομόλογα της ελβετικής τράπεζας.

Στον απόηχο της Silicon Valley Bank

Αναλυτές που σχολίαζαν χθες στο Bloomberg τις εξελίξεις, υποστήριξαν ότι σε κάθε περίπτωση, το κόστος χρηματοδότησης της Credit Suisse έχει γίνει τόσο υψηλό που είτε θα πρέπει να συγκεντρώσει περισσότερα κεφάλαια, είτε θα πρέπει να αντιμετωπίσει το φάσμα της διάλυσης.

Είναι βέβαιο, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι η κατρακύλα της μετοχής της Credit Suisse, ήρθε στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, τη χαριστική βολή στη μετοχή της τράπεζας στο ελβετικό χρηματιστήριο, έδωσαν οι δηλώσεις του Σαουδάραβα Ammar Al Khudairy, του κορυφαίου μετόχου της τράπεζας και προέδρου του ΔΣ της Saudi National Bank (SNB), ο οποίος κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να ρίξει κεφάλαια για να διασωθεί η τράπεζα.

Εξήγησε στη συνέχεια ότι οι περιορισμοί που θέτουν οι εποπτικές αρχές δεν επιτρέπουν την αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου στην τράπεζα πέραν του 10%.

Η χρηματιστηριακή αξία της Credit Suisse έπεσε χθες κάτω από τα 7 δισ. ελβετικά φράγκα, με την τράπεζα να έχει αντλήσει κεφάλαια ύψους 4 δισ. ελβετικών φράγκων μόλις πριν από λίγους μήνες συμπαρασύροντας όλες τις αγορές. 

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 2,97% στις 436 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 3,83% στις 7.344 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 3,27% στις 14.735 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 3,58% στις 6.885 μονάδες. 

Γενικά, ο τραπεζικός κλάδος «βούλιαξε» 7% με την Credit Suisse να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση με πτώση 24%.

Ίσως η ΕΚΤ κάνει δεύτερες σκέψεις

Η ΕΚΤ, που ακόμη δεν έχει κάνει οποιαδήποτε επίσημη δήλωση, έχει ζητήσει ήδη από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να αποκαλύψουν την έκθεσή τους στην Credit Suisse.

Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί θα αξιολογηθούν στη σημερινή προγραμματιζόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της εποπτικής αρχής, στην ατζέντα του οποίου, είναι η απόφαση για αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, παρά την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα.

Την ίδια ώρα οι φόβοι για μία εκ νέου ύφεση, οδήγησαν την τιμή του πετρελαίου στις ΗΠΑ, να πέσει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2021.

Του Λεύκου Χρίστου