You are here

Ούτε με την εξαγορά Credit Suisse ηρέμησαν οι αγορές

20/03/2023 13:55

Η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS την Κυριακή, δεν επέφερε την επιθυμητή ηρεμία στις αγορές, με τους επενδυτές να ανησυχούν για το ενδεχόμενο επιπτώσεων και σε άλλες τράπεζες και τις κεντρικές τράπεζες να λαμβάνουν από κοινού μέτρα για απάμβλυνση της κρίσης.

Η UBS συμφώνησε με διαδικασίες εξπρές στη διάσωση της Credit Suisse για $3,25 δισ., μετά τις δραματικές εξελίξεις για την ελβετική τράπεζα την περασμένη εβδομάδα.

Παρά όμως την αποδοχή και ικανοποίηση των κεντρικών τραπεζών για τη μεγάλη εξαγορά, οι αγορές συνέχισαν να λειτουργούν υπό καθεστώς ανησυχίας το πρωί της Δευτέρας.

Όπως αναφέρουν διεθνή πρακτορεία, οι τραπεζικές μετοχές μεγάλων τραπεζών κατέγραψαν πτώση, ενώ οι επενδυτές ανησυχούν για τις επιπτώσεις ορισμένων κατόχων ομολόγων μετά την εξαγορά από την UBS.

Η UBS προσπαθεί να πείσει τους πλούσιους πελάτες της Credit Suisse να παραμείνουν στην τράπεζα μετά την εξαγορά.

Κοινή δράση Κεντρικών Τραπεζών

Σημαντική κρίνεται εξάλλου και η χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία μαζί με τη κεντρική τράπεζα του Καναδά, της Αγγλίας, της Ιαπωνίας, τη Federal Reserve και την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, ανακοίνωσαν συντονισμένη δράση για την ενίσχυση της παροχής ρευστότητας.

Αυτό, σύμφωνα με την ΕΚΤ, θα γίνει μέσω διακανονισμών γραμμής ανταλλαγής ρευστότητας σε δολάρια.

Η ΕΚΤ τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των κεντρικών τραπεζών, για την ανακούφιση των πιέσεων στις παγκόσμιες αγορές και με στόχο τον μετριασμό των επιπτώσεων τέτοιων πιέσεων στην παροχή πιστώσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες προσφέρουν από σήμερα 20 Μαρτίου, 7ήμερες πράξεις σε δολάρια σε καθημερινή βάση μέχρι το τέλος Απριλίου, με στόχο να υποστηριχθεί η ομαλή λειτουργία των αγορών χρηματοδότησης σε δολάρια.

Ήδη τράπεζες της ευρωζώνης δανείστηκαν $5 εκατ. από την ΕΚΤ.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, σε δηλώσεις της τη Δευτέρα στην επιτροπή οικονομικών και νομικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ανέφερε ότι το τραπεζικό σύστημα στην ευρωζώνη είναι ανθεκτικό, με ισχυρή κεφαλαιακή θέση και ρευστότητα.

Αναφερόμενη στις εξελίξεις στην Ελβετία, χαιρέτισε την εξαγορά από την UBS, σημειώνοντας ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί εάν χρειαστεί, ώστε να προστατεύσει τη σταθερότητα των τιμών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης.

Σημείωσε, ότι η ΕΚΤ είναι πλήρως εξοπλισμένη για να στηρίξει τη ρευστότητα στην ευρωζώνη εάν χρειαστεί, αλλά και για να διατηρήσει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.

Οι κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών για επιτόκια

Μετά την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα, τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στη Federal Reserve η οποία αναμένεται να συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη.

Την ίδια στιγμή, η Τράπεζα της Αγγλίας ίσως να μην προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων το Μάρτιο, εξαιτίας της εξελισσόμενης κρίσης των αγορών, σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian.

Σε νέα ανακοίνωση προχώρησαν το μεσημέρι της Δευτέρας, οι κορυφαίες χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές της ευρωζώνης, σε μία προσπάθεια διαβεβαίωσης των αγορών ότι η εξαγορά της Credit Suisse δεν άλλαξε την ιεραρχία χρέους στην περίπτωση πτώχευσης μίας τράπεζας.

Ειδικότερα, το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ, χαιρέτισαν τις χθεσινές ενέργειες και διευκρίνισαν ότι απώλειες θα επιβληθούν μόνο στους κατόχους μετοχών, πριν τους επενδυτές με ομόλογα ΑΤ1.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία της Credit Suisse ανέτρεψε τη σειρά εξαλείφοντας τα ομόλογα AT1, CoCo και άλλα.

Πώς κινούνται οι αγορές

Στο Χονγκ Κονγκ οι μετοχές της Standard Chartered έχουν υποχωρήσει κατά 5%, ενώ η HSBC έπεσε κατά 7% προκαλώντας μείωση κατά 3% του δείκτη Hang Seng.

Με βάση τα δεδομένα και τη νευρικότητα των αγορών, οι ευρωπαϊκές αγορές προετοιμάζονται επίσης για νέες απώλειες, καθώς ο δείκτης FTSE 100 αναμένεται να υποχωρήσει πάνω από 1% κατά το άνοιγμα των συναλλαγών.

Ζημιές καταγράφει και το αργό πετρέλαιο Brent, καθώς ο διεθνής δείκτης έπεσε κατά 2,5% σε $71,13 το βαρέλι, διατηρώντας πτωτική πορεία.

Οι χρηματοοικονομικές μετοχές προπορεύονται της πτώσης, με την Standard Chartered να υποχωρεί κατά 3,3%, τη Barclays 3,5%, τη Prudential 4,3%, τη NatWest 1,9% και τη Lloyds Banking Group 3,5%.

Οι υποχωρήσεις οδήγησαν τον δείκτη FTSE 100 να κινηθεί πτωτικά κατά 0,75% στις πρώτες συναλλαγές, το χαμηλότερο σημείο που άγγιξε από το Νοέμβριο.

Σημαντική πτώση σημειώθηκε και για ευρωπαϊκές τράπεζες, με τη Deutsche Bank να χάνει 9%, τη BNP Paribas 7% και τη Société Générale 7%. Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 έπεσε κατά 5%.

Το μεσημέρι της Δευτέρας οι αγορές σταμάτησαν την πτωτική πορεία, διατηρώντας εν μέρει ηρεμία. Ο δείκτης FTSE 100 σταθεροποιήθηκε, αλλά ο φόβος για άλλο ξεπούλημα παραμένει.

Οι μετοχές των πρωταγωνιστών, UBS και Credit Suisse, έκαναν βουτιά στο ελβετικό χρηματιστήριο, με την αξία μετοχών της UBS να υποχώρησε σε 12%, ενώ οι μετοχές της Credit Suisse σε 64%.

Οι μετοχές της First Republic υποχώρησαν κατά 15% στη Wall Street, παρά τη προσπάθεια αξίας $30 δισ. για διάσωση της την περασμένη βδομάδα. Συνολικά, οι μετοχές της τράπεζας έχασαν το 85% της αξίας τους τον τελευταίο μήνα.

Πρόσθετα οι αγορές της Wall Street, ξεκίνησαν ανοδικά με τις επενδυτικές τράπεζες Goldman Sachs και JP Morgan να σημειώνουν άνοδο κατά 2,5% και 2,2% αντίστοιχα.

Ο δείκτης S&P 500 κέρδισε 0,3%, ενώ ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε κατά 0,4%.

Το μέλλον της UBS

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις των αγορών, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας Francois Villeroy De Galhau, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Le Monde εξέφρασε ικανοποίηση για την εξαγορά της Credit Suisse.

Τόνισε επίσης ότι οι γαλλικές τράπεζες είναι σταθερές και κερδοφόρες.

Ο CEO της UBS, Ralph Hamers, ανέφερε στο πρακτορείο SRF ότι η τράπεζα μπορεί να διαχειριστεί τα ρίσκα από την εξαγορά της Credit Suisse. Πρόσθεσε ότι η τράπεζα έχει πολύ καλό δείκτη κεφαλαίου αλλά και καλή θέση ρευστότητας.

Επόμενη κίνηση για το μέλλον της ελβετικής τράπεζας, είναι να μετατραπεί σε επενδυτική τράπεζα όπως η UBS, ελαφρού κεφαλαίου, εξήγησε, ώστε να αποφευχθεί ο μεγάλος κίνδυνος.

Ερωτηθείς για πιθανές απολύσεις στην Credit Suisse, o Hamers απάντησε ότι δεν υπάρχει ακόμη πλάνο.

Τη μεγάλη εξαγορά χαιρέτισε και ο Γερμανός Καγκελάριος Olaf Scholz, αναφέροντας σε ανακοίνωση ότι η υφιστάμενη κατάσταση δεν συγκρίνεται με αυτή του 2008 και 2009, ενώ έδωσε διαβεβαιώσεις για το γερμανικό τραπεζικό σύστημα.

Βαριές απώλειες και στο ΧΑΚ

Βαριές απώλειες παρουσίασε το μεσημέρι και το ΧΑΚ, με τους τραπεζικούς τίτλους να δέχονται μεγάλες πιέσεις, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι ανήσυχοι παρά τη συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS.

Ο Γενικός Δείκτης (στις 13:08) υποχωρούσε σε ποσοστό 3,60% τυγχάνοντας διαπραγμάτευσης 100,81 μονάδες. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 βρισκόταν στις 60,88 μονάδες, παρουσιάζοντας ζημιές 3,64%. Καταγράφονται μεγάλες πωλήσεις κυρίως τραπεζικών τίτλων, με τον συνολικό όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται μέχρι στιγμής στις €228.007, εκ των οποίων οι €34.492 σε συναλλαγές σε ομόλογα.

Ζημιές κατέγραφαν όλοι οι επιμέρους χρηματιστηριακοί δείκτες. Τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίαζαν η Κύρια Αγορά με 4,29%, τα Ξενοδοχεία με 1,69%, οι Επενδυτικές Εταιρείες με 0,91% και η Εναλλακτική Αγορά με 0,44%.

Το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον προσέλκυαν οι τίτλοι της Τράπεζας Κύπρου με €122.988 (πτώση 6,56%), της Ελληνικής Τράπεζας με €56.681 (πτώση 6,67%), της Blue Island με €3.180 (άνοδος 0,62%), της Αtlantic Insurance με €3.160 (πτώση 0,63%) και της Logicom με €2.438 (άνοδος 0,96%).

Από τις μετοχές που τυγχάνουν διαπραγμάτευσης, τέσσερις κινούνταν ανοδικά, έξι πτωτικά και δύο παρέμεναν αμετάβλητες. Ο αριθμός των συναλλαγών ανερχόταν σε 126.

Της Μαρίας Κυριακίδου