You are here

Στο κόκκινο οι διεθνείς αγορές, μεγάλες απώλειες τραπεζών

24/03/2023 17:41

Στο κόκκινο κινούνται οι αγορές στον απόηχο των τελευταίων αυξήσεων των επιτοκίων, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα για περαιτέρω σημάδια κρίσης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι επενδυτές συνεχίζουν να διαπραγματεύονται υπό καθεστώς ανησυχίας, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να υποχωρούν από το πρωί της Παρασκευής.

Σύννεφα πάνω από την Deutsche Bank

Σύννεφα μαζεύονται και πάνω από την Deutsche Bank τις τελευταίες ώρες, καθώς φαίνεται να επηρεάζεται από την χρηματοπιστωτική κρίση, καταγράφοντας μεγάλες απώλειες.

Η μετοχή της γερμανικής τράπεζας υποχώρησε κατα 13%, καθώς οι ανταλλαγές πιστωτικής αθέτησης αυξήθηκαν λόγω των ανησυχιών που περιβάλλουν τη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η μετοχή της τράπεζας σημείωσε την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών ετών.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η κρίση που ξέσπασε πριν από λίγες μέρες δεν έχει ανακοπεί και πως έχει εξαπλωθεί και στην Deutsche Bank.

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης Euro Stoxx υποχωρεί κατά 5,4% και η γαλλική Société Générale έχασε 7%, όσες οι απώλειες που κατέγραψε η UBS, εν μέσω των διαδικασιών διάσωσης της Credit Suisse.

Ο βρετανικός τραπεζικός δείκτης British banking index συνεχίζει την πτωτική πορεία για τρίτη μέρα κατά 4,5%, ενώ ο δείκτης FTSE100 υποχώρησε σε σχεδόν 2%.

Απώλειες 6% σημειώνουν οι τράπεζες Barclays, NatWest Group, Standard Chartered και Prudential.

Πτωτική πορεία ακολούθησαν τα κρατικά αμερικανικά ομόλογα, με τους επενδυτές να ψάχνουν «καταφύγιο» σε κρατικά ομόλογα, όπως σημειώνουν οι αναλυτές.

Πτώση παρατηρήθηκε και στις τιμές του αργού πετρελαίου Brent κατά 3,3% και στα $73,38 το βαρέλι.

Οι τραπεζικές μετοχές συνέχισαν να υποχωρούν το απόγευμα της Παρασκευής, καθώς στη Wall Street η JPMorgan υποχώρησε 2,2% και η Τράπεζα της Αμερικής 1,6%. Η Morgan Stanley υποχώρησε 4%.

Υπό παρακολούθηση για νέες κινήσεις νομισματικής πολιτικής

Μετά τις αυξήσεις επιτοκίων από τη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), Federal Reserve, τη Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) και την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, επενδυτές και αναλυτές επικεντρώνουν την προσοχή τους στις αγορές, αλλά και σε αυξήσεις επιτοκίων που αναμένονται τους επόμενους μήνες.

Με δεδομένες τις αυξανόμενες πιέσεις που δέχονται οι αγορές και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αναμένουν ότι οι κεντρικές τράπεζες ενδεχομένως να αναγκαστούν να βάλουν φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων.

Εκτιμούν ότι η Fed δεν θα προχωρήσει με περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, αν και η ΕΚΤ φέρεται να προχωρά με την επόμενη αύξηση στις 4 Μάϊου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Andrew Bailey ήδη προειδοποίησε επιχειρήσεις και νοικοκυριά για την επόμενη αύξηση επιτοκίων, εστιάζοντας στον πληθωρισμό που σκαρφάλωσε το 10,4% τον περασμένο μήνα.

Της Μαρίας Κυριακίδου